Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να πει το «Ναι» στην κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών φαίνεται ότι αιφνιδίασε τον Αλέξη Τσίπρα καθώς ο ίδιος πόνταρε γι’ ακόμη μία φορά στην εσωτερική «κόντρα» που θα ξεσπάσει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός καθώς αποδεικνύεται ότι όπως και στο ζήτημα του Σκοπιανού η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται συσπειρωμένη και με ενιαία γραμμή κάτι που πλέον πιστώνεται ξεκάθαρα στον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πιστός στη θέση του από το 2004

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά για το θέμα της κατάτμησης των περιφερειών είναι δύσκολο να κατηγορήσει κάποιος τη Νέα Δημοκρατία και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη για διγλωσσία και δειλία καθώς ο πρόεδρος της αξιωματικός αντιπολίτευσης πιστός σε όσα υποστήριζε ήδη από την πρώτη του κοινοβουλευτική θητεία, το 2004, συναινεί τώρα στη διαδικασία σπασίματος των μεγάλων περιφερειών πράγμα που του δίνει το «ηθικό» πλεονέκτημα να μιλάει για συναινέσεις ειδικά όταν πρόκειται να γίνουν θετικά βήματα για την γενικότερη εξυγίανση του κράτους και συγκεκριμένα της καλύτερης εκπροσώπησης των ελλήνων πολιτών.

Δεν υπολογίζει πολιτικό κόστος – εσωκομματικές αντιδράσεις

Μετά την επίσημη ανακοίνωση της ΝΔ ότι θα υπερψηφίσει το «σπάσιμο» των περιφερειών προκλήθηκε πάγωμα στα «χαμογελάκια» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι χθες το βράδυ σχολίαζαν περιπαιχτικά για τους συναδέλφους τους στη ΝΔ ότι «θα πιέσουν τόσο πολύ τον Μητσοτάκη με αποτέλεσμα ο ίδιος να βάλει πάνω απ’ όλα το κομματικό συμφέρον».

Σήμερα λοιπόν, όπως σχολιάζουν και όσοι συνομιλούν μαζί του, ο πρόεδρος της ΝΔ αποδεικνύει ότι είναι αποφασισμένος να μην κάνει βήμα πίσω από αυτά που πιστεύει και ειδικά για όσα ο ίδιος είχε τοποθετηθεί δημόσια, πριν ακόμα αναλάβει την προεδρία της κεντροδεξιάς παράταξης. Πηγές της Πειραιώς αλλά και βουλευτές του κόμματος αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει γι’ άλλη μία φορά ότι δεν υπολογίζει πολιτικό κόστος και αναμφίβολα η σημερινή απόφαση δεν ήταν ανώδυνη για τον ίδιο καθώς υπήρξαν αντιδράσεις στο εσωτερικό της παράταξης του.
Τροπολογία για παροχή ψήφου των ομογενών

Μπορεί η ΝΔ να υπερψηφίζει την κατάτμηση των περιφερειών ωστόσο δεν κάνει πίσω για την τροπολογία που αφορά την ψήφο των ομογενών πράγμα που «στριμώχνει» όλο και περισσότερο την κυβέρνηση. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχοντας τώρα στη «φαρέτρα» της ότι οι βουλευτές της συναινούν σε ότι θεωρούν ωφέλιμο για τους πολίτες, καλεί την κυβέρνηση να υιοθετήσει και αυτή από την πλευρά της άμεσα τη συγκεκριμένη τροπολογία και να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.