Χαρακτηρίζοντας «δύσκολη» τη συνάντηση με τον Ερντογάν την Πέμπτη, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε πως ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να συνδέει το θέμα των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη με το θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έχουν πάρει άσυλο στην Ελλάδα. 

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας περιορίστηκε να πει ότι «κατέστησε σαφές ότι το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι μείζον ζήτημα ηθικής και συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας που αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών», όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου μετά το τετ α τετ με τον Τούρκο πρόεδρο.

Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Αλ.Τσίπρας είπε πως «προφανώς, ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε το θέμα των οκτώ». 

Ερωτηθείς έπειτα αν τα δύο ζητήματα συσχετίστηκαν ανοικτά από τον Ερντογάν, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «δεν υπήρξε σαφής συσχέτιση, εντούτοις ο τούρκος πρόεδρος θεωρεί πολύ σημαντική την έκδοση των οκτώ».

Όταν ρωτήθηκε ποιο ήταν το πιο δύσκολο σημείο στη συνάντηση, είπε πως αυτό ήταν το ζήτημα των δύο υποθέσεων που βρίσκονται σε δικαστικό δρόμο, «με τη διαφορά ότι ο ένας δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, ενώ ο άλλος έχει ολοκληρωθεί».

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε δε πως «βγαίνοντας από τη συνάντηση έχω περισσότερες ελπίδες», όπως είπε αόριστα.