«Πολιτική και όχι προσωπική» είναι η σύγκρουσή του µε τον Πιερ Μοσκοβισί, τονίζει στα «Π» ο αντιπρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος αποκαλύπτει τα πέντε βασικά νοµοσχέδια που θα φέρει η Ν.∆. µόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.  

Η σύγκρουση µε τον επίτροπο Μοσκοβισί έχει προσωπικά χαρακτηριστικά ή υπάρχει µια ευρύτερη αµφισβήτηση στη Ν.∆. για τη στάση της Κοµισιόν έναντι της ελληνικής κυβέρνησης;

∆εν είναι προσωπική, αλλά πολιτική! Η ίδια η απόφαση της Κοµισιόν για την ένταξη της Ελλάδας σε καθεστώς ενισχυµένης εποπτείας είναι εύγλωττη: µιλάει για υψηλό δηµόσιο χρέος, για υψηλό επίπεδο ανεργίας, για προβληµατικό επιχειρηµατικό περιβάλλον, για µεγάλο πρόβληµα µε τα «κόκκινα» δάνεια, για τη διατήρηση µέχρι σήµερα των capital controls, για το ότι η επιστροφή στις αγορές είναι εύθραυστη και για τους ευρύτερους κινδύνους χρηµατοδοτικής και οικονοµικής σταθερότητας. Αυτά τα είπε η Κοµισιόν στις 11 Ιουλίου 2018! Τρεις µέρες πριν! Εποµένως καταλαβαίνω την ανάγκη για θετικές δηλώσεις -πάντοτε υπήρχαν-, αλλά βλέπω και την πραγµατικότητα.

Τι είχαµε στο 1ο, το 2ο και το 3ο Μνηµόνιο; Λεφτά και εποπτεία από τους πιστωτές και υποχρέωση για σκληρά µέτρα από τη δική µας πλευρά. Τι θα έχουµε από εδώ και πέρα; Λιγότερα λεφτά από τους πιστωτές (το λεγόµενο µαξιλαράκι ασφαλείας), αλλά και αυξηµένη εποπτεία από τη µεριά τους. Ενώ από τη δική µας µεριά, λόγω της καταστάσεως που περιγράφει η Κοµισιόν, θα υπάρχουν, προνοµοθετηµένα άλλωστε, σκληρά µέτρα. Ε, όλο αυτό, όπως και να το ονοµάσουν, οι Ελληνες πολίτες ξέρουν ότι είναι ένα 4ο Μνηµόνιο.    

Ο δρόµος για ένταξη της ΠΓ∆Μ στο ΝΑΤΟ άνοιξε. Μπορεί πλέον η Ν.∆. να ανατρέψει τη συµφωνία ΤσίπραΖάεφ;  

Είδατε ότι µόλις προχθές άνοιξε ο δρόµος των Σκοπίων για το ΝΑΤΟ µε υπογραφή Τσίπρα-Καµµένου. Η κυβέρνηση δηµιούργησε άλλο ένα τετελεσµένο. Παρέδωσαν το ισχυρότερο ίσως διαπραγµατευτικό όπλο της Ελλάδας, το «κλειδί» της Αθήνας για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Απεµπόλησαν δηλαδή το κεκτηµένο του Βουκουρεστίου, που προϋπέθετε συµφωνία µεταξύ Αθηνών και Σκοπίων για την έναρξη της ενταξιακής πορείας της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Γι’ αυτό µιλήσαµε για τετελεσµένα τα οποία δηµιουργούνται από τη συµφωνία των Πρεσπών. Γι’ αυτό κάναµε την πρόταση µοµφής όταν έπρεπε. Και γι’ αυτό αναδείξαµε από την αρχή την πολιτική υποκρισία των ΑΝ.ΕΛ., που επέτρεψαν µε τη στάση τους να προχωρήσει και να υλοποιηθεί σε ένα µέρος η συµφωνία των Πρεσπών.

Από εκεί και πέρα, η Ν.∆., όπως είναι σήµερα απέναντι στη συµφωνία, θα είναι και αύριο, µετά τις εκλογές. Αυτό το ξεκαθάρισε πλήρως ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η επίσπευση των εκλογών βέβαια θα διευκολύνει την προσπάθειά µας, διότι δεν θα δηµιουργηθούν και άλλα τετελεσµένα. Αυτή είναι άλλη µία δυσµενής συνέπεια όσο παρατείνεται ο βίος αυτής της κυβέρνησης.    

Αρκούν η µείωση της φορολογίας και η ταχύτερη αδειοδότηση επιχειρήσεων, που έχει υποσχεθεί η Ν.∆., για να έρθει το κύµα επενδύσεων που έχει ανάγκη η χώρα;  

Σχεδιάζουµε ένα ολόκληρο πλέγµα παρεµβάσεων -ένα πακέτο µεταρρυθµίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών- µε στόχο να βελτιώσουµε το περιβάλλον της επιχειρηµατικότητας και των επενδύσεων, αλλά και να δηµιουργήσουµε µια συνολικότερη θετική έκπληξη για τη χώρα στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται 5 βασικά νοµοσχέδια: το φορολογικό, το αναπτυξιακό, του εκσυγχρονισµού της ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, της επιτάχυνσης της δικαιοσύνης και της αναβάθµισης της Εκπαίδευσης.

Σκοπός είναι να κινηθούµε γρήγορα και αποφασιστικά και τα βασικά νοµοσχέδια να έχουν ψηφιστεί στο πρώτο εξάµηνο. Με τις αλλαγές αυτές θα µπούµε στον δρόµο της κανονικότητας και της Ευρώπης. Ετσι θα αποκαταστήσουµε την αξιοπιστία της ελληνικής οικονοµίας και θα βελτιώσουµε τη διαπραγµατευτική θέση µας απέναντι στους δανειστές και τις αγορές.    

Η Ν.∆. έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει τον «Κλεισθένη». Εφόσον εκλεγείτε στην κυβέρνηση, θα αλλάξετε τον νόµο έτσι ώστε να µη διεξαχθούν µε απλή αναλογική οι προσεχείς δηµοτικές εκλογές;  

Είναι η απλή αναλογική στους δήµους απάντηση στα προβλήµατα της καθηµερινότητας; Για να µπαχαλοποιηθούν και οι δήµοι που εν πάση περιπτώσει κρατούσαν ένα επίπεδο λειτουργίας; Για να έχουµε ανίσχυρους δηµάρχους, που θα τρώνε περισσότερη ώρα στις συναλλαγές µε τους δηµοτικούς τους συµβούλους από ό,τι στην αντιµετώπιση των προβληµάτων µε τα σκουπίδια, µε τον ηλεκτροφωτισµό, µε το πράσινο;

Η Νέα ∆ηµοκρατία είναι προφανώς απέναντι σε αυτή την επιλογή. Γι’ αυτό την καταψηφίσαµε στη Βουλή και θα την ανατρέψουµε. Μπαχαλοποίηση στους δήµους και κίνδυνος ακυβερνησίας στη χώρα µε τον άλλον νόµο για απλή αναλογική στις βουλευτικές εκλογές: αυτός είναι ο εκσυγχρονισµός του κ. Τσίπρα!    

Στο ζήτηµα του Μεταναστευτικού, µε ποιον συντάσσεται η Ν.∆. στην Ευρώπη; Με την ήπια προσέγγιση της Αγκελα Μέρκελ ή µε τους «σκληρούς» Ορµπαν και Κουρτς;

Οι θέσεις της Ν.∆. είναι ξεκάθαρες: είµαστε απέναντι στις ρατσιστικές προσεγγίσεις, χωρίς να θέλουµε φυσικά, όπως συµβαίνει επί ΣΥΡΙΖΑ, να γίνει η χώρα ξέφραγο αµπέλι. Είµαστε υπέρ µιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στο θέµα της µετανάστευσης -πράγµα που δεν βλέπουµε µέχρι σήµερα- και αρνούµαστε τις προσεγγίσεις βάσει των οποίων ο ένας πετάει το µπαλάκι στον άλλον. Γιατί άραγε να είµαστε υπέρ του κ. Ορµπαν; Θα έπρεπε, πέραν όλων των άλλων, να είµαστε αφελείς. Ο κ. Ορµπαν θέλει να κρατήσουµε εµείς όλους τους µετανάστες και να µην πάρει εκείνος κανέναν!

Αντιθέτως, εµείς λέµε ότι η Ελλάδα έχει σηκώσει δυσανάλογο βάρος από τη µετανάστευση και ζητούµε κάτι που είναι απολύτως δίκαιο: κάθε ευρωπαϊκή χώρα πρέπει, µε βάση και τις οικονοµικές της δυνάµεις, να σηκώσει το βάρος που της αναλογεί. Και αυτό αφορά και την κ. Μέρκελ και τον κ. Ορµπαν και τον κ. Κουρτς.    

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 14 Ιουλίου, 2018