Περιθώρια για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις και μέτρα κοινωνικής στήριξης «βλέπει» για το 2019 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Μιλώντας το πρωί στον ANT1 υποστήριξε ότι «οι δυνατότητες για τις πολιτικές, που θα μπορούν να ασκηθούν μετά και το τυπικό τέλος της μνημονιακής επιτροπείας την 21η Αυγούστου, θα είναι αρκετά μεγαλύτερες», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για το 2019 να δούμε μια πολιτική στοχευμένων φοροελαφρύνσεων και κοινωνικής στήριξης, καθώς δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος περίπου 750 εκατ. ευρώ που θα είναι διαρκής, δηλαδή πλέον δεν θα είναι η λογική ενός κοινωνικού επιδόματος που θα δίνεται εφάπαξ και μόνο στην περίπτωση που έχουμε υπερπλεόνασμα».

Ερωτηθείς εάν μπορεί να είναι και ο ΕΝΦΙΑ σε αυτά, σχολίασε: «οι φόροι ξέρετε πάρα πολύ καλά ποιοι είναι» και πως δεν πρέπει να προτρέχουμε δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα περιγράψει τις βασικές προτεραιότητες για το τέλος του 2018 και όλο το 2019 και θα περιγράψει με πολύ μεγάλη σαφήνεια τα μέτρα ελάφρυνσης».

Σχετικά με το ζήτημα της περικοπής συντάξεων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, είπε, μεταξύ άλλων, με αρκετή... δημιουργική ασάφεια: «Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών και από αυτή την εξέλιξη εξαρτώνται οι αποφάσεις που θα πάρουμε», εξηγώντας, ότι «έχουμε δέσμευση για τήρηση του 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2019» και τονίζοντας πως «αυτός ο στόχος θα τηρηθεί».

Υπογράμμισε ότι από την 21 Αυγούστου η κατάσταση θα είναι ριζικά διαφορετική, η παρακολούθηση δεν είναι των μέσων, αλλά των στόχων. Και πως «εφόσον οι στόχοι θα επιτυγχάνονται, όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοικτά».

Σχετικά με την αναστολή του μέτρου αύξησης ΦΠΑ στα πέντε προσφυγικά νησιά, απέδωσε το όλο θέμα που προέκυψε σε «ακραίους» και σχολαστικούς εντός του γερμανικού Κοινοβουλίου. «Δεν υπήρχε περίπτωση να μπει σε κίνδυνο το πρόγραμμα για 24 εκατ. ευρώ» σημείωσε. Υπογράμμισε δε ότι «από τη στιγμή που έχει ζητηθεί ισοδύναμο μέτρο, ανοίγει και την πόρτα ώστε ο ΦΠΑ να παραμείνει και για το 2019».