«Οφείλουμε να ξεπεράσουμε το σοκ από τον τεράστιο αριθμό των θυμάτων να σφίξουμε τα δόντια και να πέσουμε όλοι στη μάχη και θα έρθει η ώρα του απολογισμού, των αιτιών κλπ. Τώρα προέχει ο καλύτερος συντονισμός και να πέσουμε στη μάχη για τη φωτιά», δήλωσε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας για την εθνική τραγωδία και τους 49 έως τώρα νεκρούς από την φονική πυρκαγιά.  

Συγκεκριμένα ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε σχετικά με τα πύρινα μέτωπα πως: « Υπάρχουν μέτωπα αυτή τη στιγμή είναι αυτό της Αν. Αττικής, είναι αυτό στα Γεράνια, είναι στην Κορινθία στο Ζεμενό, στην Αταλάντη και στα Χανιά. Βεβαίως δεν είναι στην κατάσταση που ήταν χθες από το πρωί έχουν σηκωθεί τα διαθέσιμα εναέρια μέσα. Υπάρχουν αυτή στη στιγμή μάχιμες δυνάμεις οι οποίες είναι επί το έργο, δεν εχουμε φαινόμενα κόπωσης αυτή τη στιγμή. Προφανώς κατάκοποι είναι οι άνθρωποι και ηρωικές  προσπάθειες  κάνουνε  αλλά δεν έχουνε «στεγνώσει» από δυνάμεις.

Το πρόβλημα είναι ότι χθες ήμασταν αντιμέτωποι με υπέρτερες δυνάμεις διότι ο συνδυασμός των ανέμων και των υψηλών θερμοκρασιών δημιούργησε καταστάσεις φοβερές.

Δεν μπορεί δηλαδή αποστάσεις σε 4 χιλιόμετρα να καλύπτονται σε ¾ από τη φωτιά. Ερωτηθείς αν είχαν γίνει οι κατάλληλες προεργασίες για την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς, ανέφερε: «Πάντοτε μπορούμε να βρούμε πράγματα που θα έπρεπε να γίνουν σκεφτείτε όμως ότι δεν έχουμε αυτή τη στιγμή μια πυρκαγιά σε ένα δάσος όπου κανείς μπορεί να σκεφτεί αν αντιπυρικές ζώνες γίνανε και πότε γίνανε, αν είχαν γίνει αποψιλώσεις κλπ είχαμε φωτιά μέσα σε έναν οικισμό οι οποίος ήταν σε μια περιοχή με πολύ πυκνή βλάστηση.

Η περίπτωση στο Μάτι είναι χαρακτηριστική , εκεί δηλαδή ήταν σαν να είχες ένα φλογοβόλο ανάμεσα στα σπίτια και στα δέντρα.  

Θα υπάρξουν προφανώς μετά την κατάσβεση προβλεπόμενες καταγραφές, διαδικασίες θεωρώ ότι αυτά θα γίνουν σημασία έχει να δούμε που θα σταματήσει ο αριθμός των νεκρών. Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι υπάρχει σχέδιο αποσταθεροποίησης, ανέφερε «πρέπει η παρατήρηση να ολοκληρωθεί για να βγάλουμε και πιο ασφαλή συμπεράσματα. 

Ερωτηματικά υπάρχουν, πολλαπλές εστίες ταυτόχρονα αλλά αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα ενός οργανωμένου σχεδίου χωρίς και να το αποκλείει αλλά δεν είναι σωστό να ανοίξουμε αυτή τη στιγμή μια τέτοια συζήτηση» και συμπλήρωσε: Όλος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επαγρύπνηση οφείλουμε ο καθένας μας και όλοι μαζί να συμπαρασταθούμε σε αυτούς οι οποίοι είχαν απώλειες πρώτα από όλα των ανθρώπων τους είτε υλικές σε ένα δεύτερο επίπεδο και να δούμε τη επομένη μέρα πως θα μπορέσουμε να επουλώσουμε αυτή τη μεγάλη πληγή, τη σοκαριστική αυτή κατάσταση.