Τη στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και την αναβάθμιση του μέσω του rescEU ζήτησε ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαδημούλης ρωτώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «με ποιο τρόπο σκοπεύει να επιταχύνει την υλοποίηση του προγράμματος rescEU».

Μάλιστα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι η αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ώστε να μπορεί να διαθέτει ο ίδιος ο μηχανισμός δικά του μέσα. Η πρόταση κατατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία με πάνω από 100 νεκρούς όπου καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπόρεσε να στείλει βοήθεια.

Εδικότερα, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στην ενίσχυση του μηχανισμού με εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης όπως πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου καναντέρ και πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Εξάλλου, αυτά θα αγοραστούν ή νοικιαστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μετά θα σταθμεύουν σε διάφορες χώρες της ΕΕ, ανάλογα με τους κινδύνους και τις ανάγκες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δημοσιοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή τη στιγμή λείπουν από την Ευρώπη τουλάχιστον 12 πυροσβεστικά αεροπλάνα καναντέρ, εκ των οποίων 4 από την Ελλάδα.

Παράλληλα, στην Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει προβλεφθεί για πρώτη φορά η δυνατότητα χρηματοδότησης των Κρατών Μελών ώστε να επιδιορθώσουν και να αναβαθμίσουν δυνατότητες τις οποίες έχουν. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την επισκευή και συντήρηση του στόλου καναντέρ που διαθέτει.

Αξίζει να σημειωθεί πως πολλές χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, και κυρίως η Γερμανία, η Αυστρία, η Φιλανδία και η Ολλανδία δεν ήθελαν την δημιουργία του rescEU καθώς θεωρούν ότι το υπάρχον σύστημα λειτουργεί μία χαρά και η πολιτική προστασία πρέπει να είναι μόνο εθνική αρμοδιότητα και δεν χρειάζεται να έχει ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός δικά του μέσα.

Πάντως το παράξενο και υποκριτικό όμως είναι ότι την συγκεκριμένη Έκθεση και παρά τα θετικά σημεία για την Ελλάδα που τώρα επικαλείται ο κ. Παπαδημούλης, ο ίδιος και οι υπόλοιποι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν την ψήφισαν αλλά απείχαν, ακολουθώντας τη γραμμή της πολιτικής τους Ομάδας. Ίσως έπρεπε να καεί η Αττική για να καταλάβουν την αξία του.