Διπλή επίθεση εξαπολύει από σήμερα η Νέα Δημοκρατία, μετά τη λήξη του τριήμερου εθνικού πένθους για την τραγωδία με τους 83 νεκρούς.

Το πρώτο σκέλος αφορά στη διατύπωση συγκεκριμένων ερωτημάτων και στην αναζήτηση ευθυνών, τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην Περιφέρεια Αττικής για την πρόληψη και την καταστολή της πυρκαγιάς, καθώς και για την εκκένωση των οικισμών που έπρεπε να είχε γίνει εγκαίρως.      

«Είπα από την πρώτη στιγμή ότι δεν είναι ώρα για αντιπαραθέσεις. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ευθύνες. Θα διερευνηθούν. Όχι μόνο επειδή αυτό είναι το σωστό και το δίκαιο, αλλά γιατί μόνο έτσι θα γίνουμε καλύτεροι», ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες με δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.      

Το δεύτερο σκέλος της «επίθεσης» αφορά στο αναλυτικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για μια νέα πολιτική αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Το σχέδιο θα δουλευτεί εξονυχιστικά από επιτροπή με επικεφαλής τον καθηγητή και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Κώστα Συνολάκη, ωστόσο ο πυρήνας του σχεδιασμού αυτού επί του παρόντος συνοψίζεται στις ακόλουθες επτά προτάσεις:     

1.                  Προληπτικός καθαρισμός των δασών από οτιδήποτε μπορεί να λειτουργήσει ως εύφλεκτη ύλη. Διάνοιξη και άλλων αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων και τοποθέτηση δεξαμενών ανεφοδιασμού των ελικοπτέρων τουλάχιστον στα οικολογικά κρίσιμα περιαστικά δάση της Αττικής. Κάθε σχολείο υποχρεωτικά θα συμμετέχει μια μέρα σε διαδικασία καθαρισμού δάσους.      

2.                  Δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας και συγκρότηση ειδικού σώματος «δασοκομάντος» εντός της Πυροσβεστικής, οι οποίοι θα παρεμβαίνουν άμεσα στο αρχικό στάδιο της πυρκαγιάς, πριν αυτή εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα.      

3.                  Απόλυτη προτεραιότητα στην αναβάθμιση των εναέριων μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας.  Ανάλυση κόστους-οφέλους κατά το πόσο συμφέρει η αγορά, σε σύγκριση με την ενοικίαση πυροσβεστικών ελικοπτέρων, που είναι πιο αποτελεσματικά σε πυρκαγιές σε δύσβατες περιοχές.      

4.                  Χρήση μέσων σύγχρονης τεχνολογίας που θα βοηθούν στον έγκαιρο εντοπισμό και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο αρχικό τους στάδιο.      

5.                  Πλήρης επιχειρησιακή αξιοποίηση των χιλιάδων εθελοντών δασοπυροσβεστών κατ’ εφαρμογή του Νόμου 4249/2014.      

6.                  Καλύτερος συντονισμός κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστικής, Δασικής Υπηρεσίας, Αυτοδιοίκησης, κ.λπ.), υπό την επίβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.  Ξεκάθαρες αρμοδιότητες και γραμμές επικοινωνίας.      

7.                   Έμφαση μετά την πυρκαγιά στη συγκράτηση των εδαφών και στα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα και φυσικά στην αποτροπή των όποιων καταπατήσεων και της βοσκής. Μόνο όταν διαπιστωθεί ότι δεν επιτυγχάνεται φυσική αναδάσωση, να προχωράμε σε τεχνητή αναδάσωση με βάση και τις επιταγές του Συντάγματος.