Σταθάκης, Σκουρλέτης και Φάμελλος εμφανίστηκαν μαζί την Τετάρτη για  να μιλήσουν για τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για τα αυθαίρετα. Χρειάστηκαν πάνω από μία ώρα για να ανακοινώσουν κατεδαφίσεις, και να πουν ότι προχωρούν σε μέτρα που θα σταματήσουν το διαχρονικό πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης.

Την ώρα δηλαδή που «βράζει» η κοινωνία και ζητά να αποδοθούν οι ευθύνες για τα όσα έγιναν στο Μάτι, η κυβέρνηση αποφασίζει να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στα αυθαίρετα.

Σκουρλέτης: Δεν αντιλαμβάνονται φωνές που μιλούν για αντιπερισπασμό

«Δεν αντιλαμβάνομαι ορισμένες φωνές που μιλούν για αντιπερισπασμό της κυβέρνησης επειδή μιλά για την παθογένεια της άναρχης δόμησης , όταν λίγα 24ωρα πριν, είδαμε τον συνδυασμό των ακραίων καιρικών φαινομένων με τα οικιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής να κάναν ακατόρθωτη – σε ένα βαθμό – τη διαχείριση της υπόθεσης» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Σημείωσε πως η παθογένεια της άναρχης δόμησης είναι αποτύπωμα πελατειακών σχέσεων και εκτίμησε ότι θα δούμε πολλές φωνές που θα προσπαθήσουν να προσπεράσουμε αυτό το ζήτημα.

Ο υπουργός Εσωτερικών στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη υπογράμμισε ότι τα συνεργεία καταγραφής των ζημιών προέβησαν στο έργο τους και με τη συνεργασία των δήμων έχουν στηθεί οι κατάλληλοι μηχανισμοί που θα δέχονται τα αιτήματα των πολιτών που έχουν πληγεί. Είναι καθοριστικής σημασίας, είπε, η καλή συνεργασία όλων των βαθμίδων της διοίκησης.

«Σύντομα θα παρουσιαστεί ένα σχέδιο ριζικής αναθεώρησης του τομέα της Πολιτικής Προστασίας ο οποίος ανήκει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Κατατίθεται τροπολογία που αποσκοπεί στην απλούστευση των διαδικασιών ώστε με λιγότερα έγγραφα οι πολίτες να τύχουν των προβλεπόμενων αποζημιώσεων. Με την υφιστάμενη νομοθεσία αποζημιώσεις προβλέπονταν μόνο για τις κύριες κατοικίες. Με την τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα, προβλέπεται πέρα από την κύρια κατοικία να δοθεί αποζημίωση και στην δευτερεύουσα κατοικία» σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης.

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις για τις οικοσκευές, τόνισε πως «έχουμε εξομοιώσει τον συντελεστή αποζημίωσης και για τις περιπτώσεις των κτιρίων που χαρακτηρίζονται «κίτρινα». Σημείωσε ακόμη, ότι θεσμοθετείται ο μη συμψηφισμός των επιδομάτων που θα δοθούν με οφειλές στην εφορία.

Σταθάκης: Θα γίνουν και κατεδαφίσεις

Από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι «η χωροταξική πολιτική αυτής της κυβέρνησης έχει ολοκληρωθεί θεσμικά και επί του πρακτέου έχει κάνει μεγάλες τομές και μεγάλα πράγματα. Ήδη είναι γνωστό ότι έχει θεσμοθετηθεί το κτηματολόγιο, το 2020 θα έχουμε μία χώρα κτηματογραφημένη κατά 75%, ενώ μέχρι τέλος το 2020 θα έχει επικυρωμένες παραλίες και αιγιαλούς.

Μίλησε για κατεδαφίσεις κτιρίων σε περιοχές αναδασωτέες, πυρόπληκτες και κοντά σε ρέματα. «Όλο το σύστημα χωροταξικού σχεδιασμού έχει θεσμοθετηθεί και έχει απλοποιηθεί η διαδικασία με σύγχρονα μέσα της αδειοδότησης. Στο νέο νομοθετικό πλαίσιο η ταυτοποίηση των αυθαιρέτων, οι διαδικασίες των κατεδαφίσεων θα γίνονται φανερά. Το πρόστιμο μεταφέρεται στην εφορία, και θα είναι πολύ βαριά» είπε.

Πηγή: in.gr