Πολλά ερωτήματα προκαλεί σε υποψιασμένους νομικούς παράγοντες το… ξαφνικό τσουνάμι των παραιτήσεων - αποπομπών το τελευταίο τριήμερο, όσων κατείχαν υψηλές θέσεις ευθύνης στον κρατικό μηχανισμό και στα Σώματα Ασφαλείας στη διάρκεια του «ολοκαυτώματος» στο Μάτι. Και μάλιστα την ώρα που οι εισαγγελείς έχουν ζητήσει την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των εμπλεκόμενων αξιωματούχων.

Έχουμε και λέμε λοιπόν. Την Παρασκευή το απόγευμα η ευαισθησία «χτύπησε» τον πρώην πλέον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα ο οποίος ζήτησε από τον Αλ. Τσίπρα να τον απαλλάξει επειδή ουδέποτε - κατά δήλωση του – ήταν «βιδωμένος» στην καρέκλα. Χθες αργά το απόγευμα, πάλι σε νεκρό χρόνο, ξηλώθηκαν ο αρχηγός της ΕΛΑΣ και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής οι οποίοι αντικαταστάθηκαν αμέσως από τους υπαρχηγούς τους, ενώ σήμερα παραιτήθηκε ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γ. Καπάκης για τον οποίο επίσης βρέθηκε αμέσως αντικαταστάτης ,όταν για παράδειγμα στον ΕΦΚΑ- τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα- έψαχναν κανά δυο μήνες να βρουν τον διάδοχο του Μπακαλέξη.

Τι συνέβη άραγε και εν ριπή οφθαλμού έγιναν τέτοιου είδους αλλαγές; Η πρώτη αυθόρμητη σκέψη είναι ότι ο πρωθυπουργός πιεζόμενος υπό το βάρος των τραγικών εξελίξεων και ενόψει της επικίνδυνης περιόδου του δεύτερου μισού του Αυγούστου, προέβη στις κινήσεις αυτές έστω και με καθυστέρηση δύο εβδομάδων.

Εισαγγελική έρευνα

Η δεύτερη υπόθεση εργασίας στηρίζεται επίσης σε πραγματικά γεγονότα και ως εκ τούτου πόρρω απέχει από τον σεναριακό κύκλο. Εν προκειμένω, την περασμένη Παρασκευή το πρωί ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Η. Ζαγοραίος, φέρων τον βαθμό του αντιεισαγγελέα Εφετών, ανέλαβε προσωπικώς τη δικογραφία για τα αίτια της πυρκαγιάς αναβαθμίζοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο την προκαταρκτική που διεξάγονταν από πρωτοδίκη.

Παράλληλα , όπως αποκαλύφθηκε προ ολίγου, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου με τον κ. Ζαγοραίο πήγαν την το ίδιο πρωί στο Μάτι και πραγματοποίησαν αυτοψία στην πληγείσα περιοχή, διάρκειας έξι ωρών. Σύμφωνα δε με το δικαστικό ρεπορτάζ η δικαστική έρευνα έχει επεκταθεί προς πάσα κατεύθυνση «και δεν περιορίζεται μόνον στα αίτια της φωτιάς ούτε μόνον στις πολεοδομικές παραβάσεις αλλά στρέφεται και την αναζήτηση ευθυνών σε κρατικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες που ενεπλάκησαν με πράξεις αλλά κυρίως με παραλείψεις στα τραγικά γεγονότα». Κατά τις ίδιες πηγές «στρέφεται πρωτίστως στην αναζήτηση ευθυνών στις νευραλγικές κρατικές υπηρεσίες που είχαν την ευθύνη των γεγονότων, Πυροσβεστική και Ελληνική Αστυνομία και για το λόγο αυτό έχουν ζητηθεί όλες οι συνομιλίες τις κρίσιμες ώρες της καταστροφής μεταξύ στελεχών του πυροσβεστικού σώματος αλλά και οι συνομιλίες στελεχών της ΕΛΑΣ».

Με ή χωρίς στολή

Αν λοιπόν οι Κ. Τσουβάλας (ΕΛΑΣ) , Σ. Τερζούδης (Πυροσβεστική) και Γ. Καπάκης (Πολιτική Προστασία) παρέμεναν στις θέσεις τους, θα καλούνταν να καταθέσουν ως εν ενεργεία αξιωματούχοι. Οποία ξεφτίλα δηλαδή α) για τη χώρα διεθνώς και β) προσωπικώς για τον Τσίπρα και τον συγκυβερνήτη του Καμμένο , να μπαινοβγαίνουν στα ανακριτικά γραφεία ο αρχηγός της Αστυνομίας ή του Πυροσβεστικού Σώματος ή ο επιτελικός Καπάκης!

Διώχνοντας τους λοιπόν, το Μαξίμου απαλλάχθηκε από έναν ακόμη (ενδεχόμενο) επικοινωνιακό όλεθρο. Επίσης , δεν πρέπει να παρακάμπτεται ότι διαφορετική αντιμετώπιση θα τύχει ένας εν ενεργεία αρχηγός και διαφορετική ένας απόστρατος. «Άλλο πράγμα να πηγαίνεις με τη στολή στον εισαγγελέα κι άλλο με το πουκαμισάκι του συνταξιούχου…» σχολίαζαν ορισμένοι σήμερα το πρωί στους διαδρόμους των δικαστηρίων και της ΓΑΔΑ θεωρώντας ότι «κάθε πρωθυπουργός στα πολύ ζόρικα φέρεται όπως ο καπετάνιος που πετάει τη σαβούρα από το πλοίο για να σωθούν εκείνος και το πλήρωμα που έχει επιλέξει…».