«Έχουμε μία κυβέρνηση που δεν μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες, είναι ανεπαρκής και πρέπει να φύγει», αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης σε ανακοίνωσή του.

«Αναλαμβάνει κάποιος την ευθύνη μία φορά και λέει ότι μακάρι να γύριζα το χρόνο πίσω: ο κ. Τσίπρας έως σήμερα το έχει κάνει αυτό 4 φορές. Το έκανε πρώτη φορά με τη διαπραγμάτευση του 2015, το ξαναέκανε μετά το δημοψήφισμα, το έκανε στην υπόθεση της Μάνδρας και το ξανακάνει τώρα. Κάποια στιγμή πρέπει να σταθείς στο ύψος των περιστάσεων. Οταν συνεχώς λες «να γύριζα το χρόνο πίσω» σημαίνει ότι δεν είσαι ικανός να φέρεις εις πέρας πράγματα τα οποία όφειλες από τη θέση σου ως Πρωθυπουργός της χώρας να έχεις φέρει εις πέρας»,τονίζει και συνεχίζει

«Όλη αυτή η ξεφτίλα ανθρώπων η οποία προέρχεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κι άλλα στελέχη, που βγαίνουν και λένε ότι «ασχολούμασταν με το μνημόνιο και δεν μπορούσαμε να προστατέψουμε τους ανθρώπους οι οποίοι χάνουν τη ζωή τους», είναι κάτι το οποίο πληγώνει την κοινωνία.

Αυτό που έχει βγάλει τον κόσμο «έξω από τα ρούχα του» είναι η συμπεριφορά μιας σειρά στελεχών (του ΣΥΡΙΖΑ) και φυσικά των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων που πάντα βρίσκουν κάποιον ο οποίος φταίει. Τη μία είναι οι δημοσιογράφοι, τη δεύτερη ο αέρας, την τρίτη τα αυθαίρετα και την τέταρτη το τι συνέβη πριν από 50 χρόνια. Ποτέ δεν κοιτούν τον εαυτό τους στον καθρέφτη, να πουν ότι κάπου μπορεί να έκαναν κι εκείνοι λάθος και να ζητήσουν μία συγγνώμη.

Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα στην πρόληψη κι αυτό είναι κάτι που συνδυάζεται και με τα όσα είπαν οι κυβερνητικοί παράγοντες πριν από ενάμιση μήνα. Ήταν αυτοί οι οποίοι έβγαιναν σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς κι έλεγαν ότι είχαν λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα, αποδείχθηκε, όμως ότι δεν τα είχαν λάβει. Μιλάμε για τη διαχείριση που έγινε εκείνη τη Δευτέρα, δεν ήξεραν τι έπρεπε να κάνουν κι έχασαν τη φωτιά, με αποτέλεσμα να έχουμε τις αυτές τις τραγικές συνέπειες και το χειρότερο είναι η επιλογή τους μετά να διαχειριστούν καθαρά επικοινωνιακά και με όρους αυτό – αθώωσης όλη την υπόθεση από εκεί κι έπειτα. Είδαμε να εξελίσσεται μία ταινία που είχε στόχο να βγάλει τον Πρωθυπουργό αθώο σε τρία διαφορετικά στάδια. Το βράδυ της Δευτέρας που ακόμη δεν γνωρίζουμε εάν γνώριζε ο κ. Τσίπρας ότι υπήρχαν νεκροί ή όχι κι έκανε τις ερωτήσεις που έκανε. Μετά από λίγες μέρες, με τους Υπουργούς και τα στελέχη της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας που ισχυρίζονταν ότι όλα τα έκαναν καλά κι επομένως δεν υπήρχε κανένας λόγος παραίτησης και φυσικά με την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Μάτι, ενοχικά χωρίς να είναι κανένας κοντά του.

Όλο αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει συναίσθηση της πραγματικότητας. Σήμερα ακούσαμε κυβερνητικό παράγοντα να λέει ότι μπορεί να συνέβη αυτό αλλά βγαίνουμε από την κρίση την επόμενη εβδομάδα. Δεν είναι σοβαρό να σκέφτονται στην κυβέρνηση ότι μπορούν να στήσουν πανηγύρια μετά από όσα έχουν συμβεί το προηγούμενο διάστημα στη χώρα, με δική τους ευθύνη.

Στο Μάτι, για παράδειγμα, στη Νέα Μάκρη και το Μαραθώνα, μιλάμε για σπίτια τα οποία είναι της δεκαετίας του 1960 και του 1970, είναι σχεδόν πριν τη Χούντα όλα αυτά για τα οποία συζητάμε. Ας δούμε τις ευθύνες γύρω από το τι συνέβη και με τις άδειές τους και να αναλάβει κάποιος τις πολιτικές ευθύνες. Ποτέ, όμως, τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε μια τέτοιου είδους καταστροφή.

Αυτή η κυβέρνηση και το φέραμε αυτό στο φως της δημοσιότητας χθες, με υπογραφή του κ. Τσίπρα ζήτησε το 2015 να μην προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις. Είναι κάτι που είναι ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο πολιτεύεται ο κ. Τσίπρας, λέει πολλά και πράττει ακριβώς τα αντίθετα. Έλεγαν ότι θα συγκρουστούν με τα αυθαίρετα και θα γκρεμίσουν τις μάντρες κι είναι αυτοί που το 2015 έφεραν στη Βουλή μία ειδική ρύθμιση ώστε να μην κατεδαφιστούν αυτά που ήδη είχε πάρει απόφαση η Δικαιοσύνη να κατεδαφιστούν» αναφέρει.

«Αυτό το οποίο αντιλαμβάνονται πλέον όλοι οι πολίτες είναι ότι σε αυτό το οποίο κλήθηκαν να κάνουν είναι ανεπαρκείς. Δεν κάνουν για τη δουλειά και το πληρώσαμε αυτό και με την καταστροφή στην Μάνδρα και στην Ανατολική Αττική τώρα.

Σε όλο αυτό το σκηνικό δεν δικαιούνται να μιλούν, όφειλαν να έχουν σιωπήσει. Ειδικά, όσον αφορά το Κίνημα Αλλαγής, δεν είχαμε καμία πρόθεση να μπούμε τις πρώτες μέρες σε μία πολιτική αντιπαράθεση και ξαφνικά είδαμε κυβερνητικά στελέχη να βγαίνουν και σχεδόν να πανηγυρίζουν για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν τα πράγματα. Αποδεικνύεται ότι έχει θολώσει η κρίση τους.

Όσο ο κ. Τσίπρας κρατάει τον κ. Πολάκη στη θέση του, είναι σαν να ασπάζεται την άποψή του ότι όλα έγιναν αποτελεσματικά κι ότι οι νεκροί θόλωσαν την εικόνα.

Ο καταλογισμός των ποινικών ευθυνών είναι κάτι το οποίο θα κάνει η δικαιοσύνη. Εμείς θα την αφήσουμε απερίσπαστη να ολοκληρώσει το έργο της. Τις πολιτικές ευθύνες προσπάθησε να τις αναλάβει με δόσεις ο κ. Τσίπρας, αλλά πια δεν πείθει κανέναν, όφειλε να είχε ζητήσει από την πρώτη στιγμή τις παραιτήσεις των Υπουργών οι οποίοι είναι αρμόδιοι. Πώς γίνεται να κάνεις μία συνεδρίαση για την Πολιτική Προστασία και να μην είναι εκεί ο αρμόδιος Υπουργός. Είναι κάτι το οποίο προκαλεί εύλογα απορία και πρέπει κάποιος να απαντήσει.

Δεν μπορούμε να κάνουμε σενάρια για το τι μπορεί να συμβαίνει, μας έχουν συνηθίσει σε πολλά σενάρια οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα δούμε πώς θα εξελιχθούν όλες τις επόμενες εβδομάδες τα σενάρια και γύρω από τους ενδεχόμενους ανασχηματισμούς. Υπάρχει, όμως, μεγάλη πολιτική ευθύνη κι αυτήν την καταλογίζουν πλέον κι οι πολίτες ακόμα κι αν ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να την αναλάβει.

Όσο το συντομότερο φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τόσο το καλύτερο και για τον τόπο και για τους πολίτες. Αποδείχθηκε ότι σε μία σειρά ζητημάτων με κορυφαία την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών αυτή η

κυβέρνηση δεν μπορεί να λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Αυτοί που επιλέγουν να στήσουν προσωπικά επικοινωνιακά σόου για να διασφαλίσουν λίγους μήνες εξουσίας μπροστά σε μία εθνική τραγωδία δεν κάνουν να είναι κυβερνήτες της χώρας.

Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τους ανθρώπους που είναι στο Μάτι, που είναι στην περιοχή. Η παρουσία μας εκεί, η παρουσία των πολιτών, είναι απαραίτητη, όσοι βρίσκονται αυτήν την περίοδο στην Αττική είναι καλό να πάνε εκεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους που δίνουν τον αγώνα να ξαναστήσουν τη ζωή τους. Εμείς από την πρώτη στιγμή, καταθέσαμε μία δέσμη προτάσεων για την ανακούφιση των πληγέντων και θεσμικές αλλαγές που αφορούν και τον τρόπο που θα προστατέψουμε το περιβάλλον αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα ζήσει ο άνθρωπος μπροστά στην κλιματική αλλαγή και τις ανάγκες για την οικιστική ανάπτυξη. Έχουμε καταθέσει ένα πλήρες πλαίσιο, ήταν ο δικός μας νόμος του 2010 ο οποίος επιχείρησε να βάλει ένα πλαίσιο στον τρόπο με τον οποίο θα γίνονταν και οι δασικοί χάρτες και πολλά ακόμα. Δεν προχώρησε, όμως, όσο θα θέλαμε, αλλά και τώρα στη συζήτηση που θα ανοίξει εμείς θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας.

Προφανώς υπάρχουν λάθη και παραλείψεις που έχουν να κάνουν και με τη διαχείριση που έγινε στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης η οποία ξέρει και κρίνει και σε αυτό όλο το πολιτικό σύστημα, πέρα και πάνω από τις διαχωριστικές γραμμές, οφείλει να δει την πρόκληση της επόμενης μέρας. Σε αυτήν την επόμενη μέρα εμείς που έχουμε καταθέσει δέσμη προτάσεων, θα είμαστε δίπλα σε αυτούς που θα υλοποιήσουν τις προτάσεις αυτές. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να λειτουργήσει ως στάχτη στα μάτια των πολιτών για τις ευθύνες της τραγωδίας που ζήσαμε πριν από λίγες μέρες, γιατί αυτό επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση, γιατί προσπαθεί να βγάλει τις μπουλντόζες να σηκωθεί σκόνη και να ξεχαστεί ο κόσμος. Κανείς μας δεν ξεχνά, το τί λάθη μπορεί να έγιναν τα προηγούμενα χρόνια σε διαφορετικούς τομείς, είναι κάτι το οποίο κρίθηκε, κρίνεται και θα συνεχίσει να κρίνεται. Το ζήτημα όμως είναι ότι σήμερα έχουμε μία κυβέρνηση η οποία δεν λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσει τους πολίτες κι επομένως είναι ανεπαρκής και πρέπει να φύγει», καταλήγει.