«Η συνείδηση του τι συνέβη στο Μάτι διαμορφώθηκε και διαμορφώνεται με βάση τη φωτιά στην Εύβοια. Εκεί πρέπει οι δικαστές και οι εισαγγελείς να αναζητήσουν το μοντέλο της αλήθειας που θα τους οδηγήσει στη δικαστική προσέγγιση των γεγονότων που οδήγησαν στο θάνατο 95 ψυχές και αφάνισαν περιουσίες και ένα πολύ όμορφο δάσος. Δεν δικαιούνται να πάνε στην επόμενη μέρα εάν δεν ξεκαθαρίσουνε την κατάσταση της προηγούμενης μέρας» σημειώνει ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, σχετικά με την εθνική τραγωδία.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ο κ. Τζαβάρας είπε ότι η κυβέρνηση απέτυχε σε όλα «και αυτό που φάνηκε με τις πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής είναι η αξιακή της γύμνια, η ιδεολογική της γύμνια και κυρίως ο κυνισμός με τον οποίο αντιμετώπισε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αυτή την εθνική τραγωδία.»

Εάν υπάρχει έστω και ένα ελάχιστο απόθεμα ηθικής σε αυτούς που κυβερνάνε έχουν υποχρέωση να παραιτηθούν από ευθιξία, υπογράμμισε.

Ο ίδιος εκτίμησε ακόμα ότι μετά από αυτές τις εξελίξεις οι επόμενες εκλογές θα έχουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα.

Ερωτηθείς γιατί η ΝΔ δεν υποστηρίζει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Πρεσπών: «Η θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη και ευτυχώς που ήρθε ο Ζάεφ και την έκανε πανίσχυρη και ακλόνητη αυτή τη θέση. Είναι υπερήφανοι σήμερα οι Σκοπιανοί γιατί απέκτησαν την αναγνώριση από την Ελλάδα της μακεδονικής γλώσσας που είναι σλάβικη και της μακεδονικής εθνικότητας. Αυτά τα δύο ουδέποτε μετά το 1993 υπήρξαν αντικείμενο διαφοράς με τα Σκόπια, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κοτζιάς τους τα έδωσαν, τους τα χάρισαν αυτά χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν, αυτό είναι η μεγάλη εθνική υποχώρηση στα θέματα τα τόσο σημαντικά που διαχειρίστηκε αυτή η κυβέρνηση και αυτό δεν χρειάζεται κανένα δημοψήφισμα.

Εμείς για το εθνικό συμφέρον έχουμε λάβει απόφαση, και λέμε ότι αυτή η συμφωνία είναι εθνικά επιζήμια χωρίς να χρειάζεται να προσφύγουμε σε κανένα δημοψήφισμα. Στο δημοψήφισμα θα καταφύγει εκείνος που έχει αμφιβολίες ή που θέλει να εξοπλίσει τη θέση του με κάποια ισχυρότερη πειστικότητα, εμείς δεν το θέλουμε αυτό γιατί ξέρουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι εναντίον αυτής της συμφωνίας.»