Συνεδριάζει το απόγευμα η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποφασίσει ποιος θα διαδεχθεί τον Πάνο Ρήγα στη θέση του γραμματέα του κόμματος. Έντονο είναι το παρασκήνιο -ή αλλιώς τα συντροφικά μαχαιρώματα- για το πρόσωπο που θα πάρει στα χέρια του το κόμμα εν όψει και των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Φαβορί παραμένει ο νυν υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης. Δεν αποκλείεται πάντως και η έκπληξη -το όνομα θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα ανοίξει τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής.

Τα υπόλοιπα ονόματα που ακούγονται για τη θέση του γραμματέα είναι αυτό του νυν υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου. 

Σε κάθε περίπτωση, η εκλογή του νέου γραμματέα θα σημάνει και την αντίστροφη μέτρηση για τον θρυλούμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Ο Πάνος Σκουρλέτης θα αφήσει το κομβικό -λόγω και εκλογών- υπουργείο Εσωτερικών, ενώ έχει αναλάβει προσωρινά και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μετά την παραίτηση του Νίκου Τόσκα.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα επρόκειτο να ανακοινωθεί την προηγούμενη Πέμπτη, στον απόηχο του διαγγέλματος Τσίπρα από την Ιθάκη.

Ο «φτωχός» πάγκος από στελέχη αλλά και το συγκρουσιακό περιβάλλον στομ ΣΥΡΙΖΑ έφερε το Μαξίμου και τις επιλογές του πρωθυπουργού σε πλήρες αδιέξοδο. Ενδεικτικό της απελπιστικής κατάστασης είναι τόσο τα σενάρια της υπουργοποίησης του Γιάννη Ραγκούση, όσο και της Κατερίνας Παπακώστα, προκειμένου το Μαξίμου να ολοκληρώσει το άνοιγμα της ψαλίδας προς τα αριστερά και τα προς τα δεξιά.