Το σχέδιό του για την αναγέννηση της χώρας θα περιγράψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πολυαναμενόμενη ομιλία του στη ΔΕΘ, καθώς θα πρόκειται για την τελευταία του στη Διεθνή Εκθεση πριν από τις εθνικές εκλογές. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει ζητήσει τις τελευταίες ημέρες συγκεκριμένα ενημερωτικά σημειώματα από συντονιστές και τομεάρχες του κόμματος και θα έχει ο ίδιος την τελική επιμέλεια της παρέμβασής του στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη, πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ, και θα έχει συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς της πόλης. «Θα πρόκειται για μια οραματική περιγραφή της Ελλάδας, για μια «υπερβατική» ομιλία. Το ποιοτικό αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας είναι: Τι θα κάνουμε και πώς τα επόμενα χρόνια ως κυβέρνηση», σημειώνει στα «Π» στενός συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο κ. Μητσοτάκης θα εκφράσει θετικό λόγο και σε οραματικό επίπεδο και σε επίπεδο διαχείρισης. Θα παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο, μελετημένο και κοστολογημένο», επισημαίνει έτερο κορυφαίο στέλεχος του επιτελείου του προέδρου της Ν.Δ.

Το διπλό στοίχημα των φοροελαφρύνσεων και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών θα έχει κεντρική θέση στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς γνωρίζει καλά ότι είναι ένα ζήτημα που «καίει» τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ιδίως δε τη μεσαία τάξη, που αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Επιγραμματικά, θα υπογραμμίσει τη δέσμευσή του για μείωση του φόρου επιχειρήσεων στο 20%, από 29% σήμερα, μείωση φόρου μερισμάτων στο 5%, καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα στο 9%, από 22%, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και, τέλος, αύξηση του ορίου υπαγωγής στον ΦΠΑ στα 25.000 ευρώ. Θα προβεί επίσης σε «καθαρή εξήγηση», όπως τονίζουν συνεργάτες του, αναφορικά με την πρότασή του για κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και τη δημιουργία ενός σύγχρονου ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος τριών πυλώνων: έναν κρατικό, υποχρεωτικό, με βάση το αναδιανεμητικό σύστημα, έναν επίσης υποχρεωτικό, αλλά με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα (ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέξει είτε κρατικό είτε ιδιωτικό φορέα), και έναν ιδιωτικό, προαιρετικό, με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Ο κ. Μητσοτάκης θα εξηγήσει πώς θα λειτουργεί κάθε πυλώνας και ποιους θα αφορά, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο σύστημα θα απευθύνεται σε όσους είναι ασφαλισμένοι από το 1993 και μετά. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα εστιάσει επίσης στην Υγεία και την Παιδεία, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν πανεπιστημιακά ιδρύματα σήμερα που δίνουν πτυχία χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.

Στο κομμάτι της σχολικής εκπαίδευσης, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εξαγγείλει τη δημιουργία μιας σειράς πρότυπων σχολείων, ιδίως μάλιστα στις δυτικές συνοικίες του Λεκανοπεδίου της Αττικής, αλλά και στις πρωτεύουσες ολόκληρης της χώρας και στις περιφέρειες, ώστε να έχει κάθε παιδί τη δυνατότητα μέσα από τη μόρφωση και την εκπαίδευση να προχωρήσει στη ζωή του. Στο ζήτημα της προσχολικής εκπαίδευσης θα δεσμευθεί ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικών σταθμών, κάτι που θα γίνει εφικτό με την παροχή voucher στις οικογένειες.

Στο αναπτυξιακό σκέλος, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται να δώσει έμφαση σε τέσσερις τομείς: στον τουρισμό, όπου θα επισημάνει ότι αυξάνεται ο αριθμός των τουριστών, αλλά όχι τα έσοδα, στις μεταφορές (logistics), στην ενέργεια και στην ψηφιακή οικονομία, με μια συνολική στρατηγική για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Πριν από την άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και την ομιλία του, ωστόσο, σχεδόν σύσσωμη η παράταξη θα «οργώσει» τη Μακεδονία, καθώς έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις σε επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και πάνω από 250 συναντήσεις με τοπικούς φορείς σε όλους τους νομούς.

Παράλληλα, έχουν δρομολογηθεί 17 κεντρικές εκδηλώσεις σε όλους τους νομούς και 13 μεγάλες εκδηλώσεις των Γραμματειών στον Νομό Θεσσαλονίκης, με περισσότερους από 100 ομιλητές.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 1/9/2018