Η διοχέτευση την περασμένη εβδομάδα κρυφών, υποτίθεται, δημοσκοπήσεων που έχει στα χέρια του το Μαξίμου και των οποίων τα ευρήματα είναι ευνοϊκά για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση απλώς αντικατοπτρίζει μια απεγνωσμένη κυβερνητική προσπάθεια. Μια προσπάθεια να αναδειχθεί μια θετική αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου από τον μεγάλο τελικώς αντίπαλο της αριστερής κυβέρνησης. Που δεν είναι άλλος από την ίδια την ελληνική κοινωνία! Μια σειρά γεγονότων, τυχαίων ή μη, τις τελευταίες εβδομάδες άρκεσε για να αναδείξει την κυβερνητική ανικανότητα στην πρόληψη ή διαχείριση ιδιαίτερων καταστάσεων, που είναι και η κατεξοχήν δικαιολογημένη απαίτηση της υπερφορολογημένης ελληνικής κοινωνίας, μια και τα κρατικά έσοδα είναι και για την εξασφάλιση υπηρεσιών προς τον πολίτη, οι οποίες πρέπει να λειτουργούν αποτελεσματικά.

Μια σταχυολόγηση των όσων τραγικών ή ευτράπελων συνέβησαν αυτό το καλοκαίρι και αποδεικνύουν τις τεράστιες κυβερνητικές αδυναμίες στη διαχείριση της τύχης της χώρας και των πολιτών της είναι η εξής:

-Πλημμύρες καταστροφικές στη Δυτική Αττική, και μάλιστα δύο φορές, χωρίς το πάθημα της πρώτης φοράς να έχει γίνει μάθημα, ούτε στην κυβέρνηση ούτε στην εκλεκτή της αρμόδια περιφερειάρχη.

-Φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, με εκατόμβη νεκρών, εξαιτίας της τραγικής διαχείρισης του γεγονότος και επιχειρησιακών σφαλμάτων που αποδεδειγμένα έγιναν.

-Αδυναμία δύο εκ των σημαντικότερων ΔΕΚΟ, της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, να προλάβουν τη διακοπή ηλεκτροδότησης και υδροδότησης: α) Σε κατεξοχήν τουριστικά νησιά, όπως είναι η Υδρα και η Σκόπελος, όταν μάλιστα στο πρώτο η διακοπή ρεύματος και νερού διήρκεσε επί διήμερο. Τις αρνητικές εντυπώσεις στους τουρίστες τις αντιλαμβάνεται κανείς. β) Στην πολύπαθη εφέτος Αττική, όπου το καλοκαίρι σε συγκεκριμένες περιοχές κοβόταν συχνά η ηλεκτροδότηση έστω και για λίγες ώρες, ενώ έμειναν και χωρίς νερό αρκετές περιοχές της πρωτευούσης.

-Επικίνδυνα αυξανόμενη εγκληματικότητα, με πρόσφατο μάλιστα θύμα έναν νεαρό στην περιοχή του Φιλοπάππου. Στην έννοια βεβαίως της εγκληματικότητας περιλαμβάνονται και οι ανεξέλεγκτες επιδρομικές δράσεις του «Ρουβίκωνα», αλλά και άλλων κουκουλοφόρων, στους οποίους «συμπαραστέκονται» πλέον και ξένα στοιχεία.

-Εξαρση του μεταναστευτικού προβλήματος, που έχει φέρει σε απόγνωση τις τοπικές κοινωνίες και αλλοιώνει πλέον τους τοπικούς πληθυσμούς. Πέραν των συχνών συμπλοκών και αιματηρών επεισοδίων, ένα τελευταίο δείγμα ασυδοσίας των αλλοδαπών ήταν η διακοπή της κυκλοφορίας στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας από κατάληψη του οδοστρώματος. Αντίδραση της Αστυνομίας δεν υπήρξε, με την αιτιολογία ότι δεν είχαν πάρει εντολές τι να κάνουν…

-Τελευταίο ίσως παράδειγμα της διάλυσης του κράτους είναι και οι φθορές σε εικόνες στο προφανώς αφύλακτο Βυζαντινό Μουσείο από επισκέπτριες που έριξαν σε αυτές λάδι, με την αρμόδια υπουργό Πολιτισμού να λέει ότι απλώς «άπλωναν κάποιο λάδι»!

Ισοπέδωση

Σε όλα τα παραπάνω παραδείγματα, που έχουν κάνει έξαλλους τους πολίτες απέναντι στην αριστερή διακυβέρνηση, βεβαίως πρέπει να συμπεριληφούν τα οικονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί, όπως:

α) Τα capital controls, που δημιούργησαν συνθήκες αναξιοπρέπειας στους Ελληνες πολίτες, κυρίως στους συνταξιούχους, κατά τους πρώτους μήνες της εφαρμογής τους. β) Η φορολογική επιδρομή που εξαφάνισε τη μεσαία τάξη. γ) Οι συνεχείς περικοπές συντάξεων, κύριων και επικουρικών. δ) Το ανεκδιήγητο ασφαλιστικό σύστημα, που έχει εξουθενώσει τους ελεύθερους επαγγελματίες και έχει έτσι αυξήσει τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή. ε) Η υποθήκευση του μέλλοντος των Ελλήνων με το τρίτο, αριστερό Μνημόνιο και την επικύρωση των δεσμεύσεων από το Eurogroup, καθώς η χώρα θα ζει χωρίς ανάσα μέχρι το 2060. Ο κ. Τσίπρας απλώς υπάκουσε πειθήνια στις επιταγές του Βερολίνου, τη στιγμή που η Γερμανία επιτυγχάνει το υψηλότερο στον κόσμο κέρδος στο εξωτερικό της ισοζύγιο.

Αντίδραση

Ποια όμως είναι η αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας; Δεν είναι μόνο το σταθερό προβάδισμα της Ν.Δ. -και μάλιστα με διαφορές που υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις δείχνουν μέχρι και εκλογική αυτοδυναμία-, αλλά και οι επιμέρους αποδοκιμασίες της ελληνικής κοινωνίας σε όλες αυτές τις αλλοπρόσαλλες κυβερνητικές αντιδράσεις που προαναφέρθηκαν και στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν.

Ετσι: α) Σε σχέση με όσα τραγικά συνέβησαν στην Ανατολική Αττική, όπως είχαν αποκαλύψει τα «Παραπολιτικά», δημοσκόπηση που είχε διενεργήσει μετά τις πυρκαγιές ξένη πρεσβεία στη συγκεκριμένη περιοχή έδειξε ότι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είχε πέσει στο 9%! β) Στην περίπτωση της εγκληματικότητας, εδώ και πολλούς μήνες τα ποσοστά αρνητικής εκτίμησης των Ελλήνων πολιτών είναι υψηλά. Και βεβαίως σε βάρος της κυβέρνησης. Να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι σε δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse το 68% των πολιτών δεν ήταν ικανοποιημένο από τα επίπεδα ασφαλείας, ενώ το σημαντικό στοιχείο είναι ότι και το 55% όσων είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσαν ανεπαρκές το επίπεδο ασφάλειας. Σε αντίστοιχη έρευνα που είχε διενεργηθεί σχετικά πρόσφατα στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας -που ούτως ή άλλως είναι χαμένη και για άλλους λόγους για τον ΣΥΡΙΖΑ- το 77,9% έκρινε αρνητικά τα επίπεδα ασφάλειας στη χώρα. γ) Δεδομένου ότι τόσο η διαχείριση κρίσεων όσο και η πρόληψή τους (όπως οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές ή και οι διακοπές ρεύματος και υδροδότησης) αποτελούν ένδειξη καλής ή κακής λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, η άποψη των πολιτών απεικονίζεται στις σχετικές δημοσκοπήσεις.

Στη δημοσκόπηση της Pulse, τον περασμένο Ιούνιο, το 63% των πολιτών θεωρούσε ότι τα πράγματα κινούνται γενικώς στη λάθος κατεύθυνση, με το 40% μάλιστα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνούν σε αυτό. Σε έρευνα της ίδιας εταιρείας έναν μήνα πριν, το ποσοστό των δυσαρεστημένων από την κυβέρνηση ανερχόταν στο... 86%. Ενώ σε έρευνα της Metron Analysis (Απρίλιος) η αρνητική αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου συγκέντρωνε ποσοστό 72%. Σε δημοσκόπηση, δε, σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα το 78,8% εκφραζόταν αρνητικά για τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 1/9/2018