Με το ένα πόδι στον ΣΥΡΙΖΑ και με το άλλο στη ΝΔ.   Η χθεσινοβραδινή ομιλία της Φώφης  Γεννηματά  ενώπιον του νωθρού  ακροατηρίου του   ΠΑΣΟΚ με αφορμή τα 44 χρόνια από την ίδρυση του  Κινήματος , δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τη μεγάλη εικόνα που «βλέπει» η Χαριλάου Τρικούπη.

« «Εθνική συνεννόηση, εθνική γραμμή…  Δεν μπορεί κανείς να προχωρήσει  χωρίς το  ΠΑΣΟΚ αλλά ούτε μονάχα με αυτό»  είπε επιδιώκοντας στην ουσία επανασυσπείρωση του «εξουσιαστικού ΠΑΣΟΚ» στους παραδοσιακούς του κόλπους.  Δεν ήταν  όλοι εκεί, αλλά οι  περισσότεροι πήγαν.  

Οι πρώην πρωθυπουργοί  Κώστας  Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου έστειλαν απλώς χαιρετισμούς. Ο Ευάγγελος  Βενιζέλος παρακολούθησε χωρίς  πολλά – πολλά με τους διπλανούς του.  

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος που θα μπορούσε να πάει  και να προκαλέσει αίσθηση,  έλεγε σε φίλους του : « Τι δουλειά έχω εγώ μ΄ αυτούς έτσι  όπως το κατάντησαν». 

Ο  93χρονος  Αντώνης  Λιβάνης προσήλθε και κάθισε σε περίοπτη θέση  αλλά πέραν των χειραψιών που αντάλλαξε με  παλαιά στελέχη  όπως τον Γιώργο  Ρωμαίο κτλ, κανείς δεν άνοιξε μαζί του κουβέντα  όταν σε άλλες εποχές θα σχημάτιζαν ουρά για να τον χαιρετήσουν.  Ο πρώην πρόεδρος της  Βουλής Απόστολος  Κακλαμάνης επίσης δεν έτυχε  ανάλογης υποδοχής ενώ στα  … αζήτητα πέρασαν  οι  περισσότεροι από την πρώτη περίοδο της Μεταπολίτευσης.

Αναμνήσεις

Οι επιτελείς της  κ. Γεννηματά για να δείξουν την πίστη τους στην «ρίζα»  επαναφέρανε στη μαρκίζα  - φόντο τη φωτογραφία του  Ανδρέα  Παπανδρέου και τον  «πράσινο ήλιο» του 1981. Όταν όμως το βίντεο των… αναμνήσεων άρχισε να προβάλλει στιγμές  από την  πορεία των πρωθυπουργών του ΠΑΣΟΚ,  τα μόνα στιγμιότυπα που απέσπασαν χειροκροτήματα ήταν  εκείνα που αφορούσαν τον  Ανδρέα Παπανδρέου.

«Τα  όνειρα μας είναι πιο δυνατά από τις αναμνήσεις μας» ανέφερε  η πρόεδρος ωστόσο  - για να κρατήσει το κοπάδι – εξήγγειλε την πραγματοποίηση σειράς εκδηλώσεων το  2019 με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή της παράταξης. Εκτιμήσεις  Στα πηγαδάκια  που στήθηκαν στο προαύλιο του Ιδρύματος  Μείζονος Ελληνισμού,  άλλοι εκτιμούσαν ότι ο  Αλ. Τσίπρας θα το  «τραβήξει» κι όσο  πάει με  πρόθεση να  κάνει τελευταίες τις εθνικές εκλογές  όταν οι ψηφοφόροι  θα έχουν  «ξεθυμάνει» την οργή τους στις  ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές  κάλπες και  άλλοι ότι θα αναγκαστεί οσονούπω να  προσφύγει τώρα σε αυτές λόγω του Σκοπιανού. 

Κοινή διαπίστωση ότι «το ΠΑΣΟΚ  είναι έτοιμο  για ποσοστό άνω του 10%».  Το πού θα το βρει είναι ένα αναπάντητο ερώτημα  αφού  όλοι χθες το βράδυ είχαν τη διάθεση και τη σπουδή για επάνοδο στην εξουσία  αλλά κανείς για  περαιτέρω  «ζύμωση» και κινητοποίηση…