Σε θέση «μάχης» βρίσκονται Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης εν όψει ΔΕΘ. Το προεκλογικό κλίμα ζεσταίνεται τα τελευταία 24ωρα  με την κυβέρνηση να καλλιεργεί μεγάλες προσδοκίες για παροχές με το προεκλογικό άρωμα να είναι  έντονο και με την ΔΕΘ να αποτελεί το μεγάλο σταθμό καθώς εκεί θα κριθεί και το επικοινωνιακό στοίχημα με τους πολιτικούς αρχηγούς να έχουν ήδη στα χέρια τους τις ομιλίες τους, μέσα από τις οποίες θα δώσουν και επίσημα το προεκλογικό τους στίγμα.

Οι πολιτικές δυνάμεις γενικότερα στο πεδίο της ΔΕΘ, θα δώσουν την πρώτη μάχη και θα δείξουν ένα μέρος των «όπλων» που έχουν διαθέσιμα για την προεκλογική χρονιά που ξεκινάει με αφετηρία το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.  

Μεγάλες προσδοκίες

Η κυβέρνηση από την πλευρά της εξακολουθεί να καλλιεργεί μεγάλες προσδοκίες για παροχές που αναμένονται να εξαγγελθούν στη ΔΕΘ, αλλά και φοροελαφρύνσεις, ενώ ακόμη αμφιταλαντεύεται στο θέμα της μείωσης των συντάξεων. Στόχος αναμφισβήτητα είναι να επικοινωνήσει ο πρωθυπουργός με κάθε τρόπο το μήνυμα της εξόδου από τα μνημόνια, το οποίο έχει «πνιγεί» κάτω από τις στάχτες τις εθνικής τραγωδίας στο Μάτι.

Επικοινωνιακά ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει με παροχές και ελαφρύνσεις που θα επιχειρήσει να μοιράσει στον κόσμο, μέσα από το πουγκί του πλεονάσματος, όσο αυτό είναι εφικτό ωστόσο, καθώς για κάθε «προεκλογική παροχή» ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να παίρνει και την έγκριση των δανειστών, οι οποίο είναι αμφίβολο κατά πόσο θα συμφωνήσουν στην στήριξη του προεκλογικού αγώνα του Αλέξη Τσίπρα μέσα από το πλεόνασμα.  

Πόλωση και συσπείρωση

Ένα από τα επικοινωνιακά τρικ ωστόσο που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να επιστρατεύσει αυτό το διάστημα είναι και η ένταση και η μεγάλη αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση. Το πρόσφατο περιστατικό με την μήνυση του Κώστα Βαξεβάνη, προς την αναπληρώτρια εκπρόσωπο Τύπου, Σοφία Ζαχαράκη, ανέδειξε την συγκεκριμένη τακτική της κυβέρνησης, η οποία έχει ανάγκη να επενδύσει στην πόλωση, προκειμένου να επιτύχει την συσπείρωση.

Αυτό φυσικά, ερμηνεύεται κατά πολλούς ότι είναι ένα ακόμη δείγμα πως η κυβέρνηση ενεργεί έχοντας στο μυαλό της τις εκλογές, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο περιστατικό με την μήνυση Βαξεβάνη και την ενεργοποίηση της διαδικασίας αυτοφώρου κατά της Σοφίας Ζαχαράκη, είναι απλά το προοίμιο της μεγάλης έντασης που θα παρατηρηθεί το επόμενη διάστημα στο πολιτικό σκηνικό.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να διαψεύσει τα σενάρια των πρόωρων εκλογών ωστόσο οι αμιγώς προεκλογικές κινήσεις του μαρτυρούν το αντίθετο. Μάλιστα, την ώρα που δήλωνε από τα Χανιά ότι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, ταυτόχρονα εγκαινίαζε και την πρώτη του προεκλογική εκστρατεία, ενώ ανακοίνωνε περιοδείες σε όλη τη χώρα.

Στην ακατάσχετη παροχολογία του Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να απαντήσει με στοχευμένες ελαφρύνσεις και ένα κοστολογημένο πρόγραμμα, με τον ίδιο τον Πρόεδρο της ΝΔ, να δηλώνει ότι δεν θα ακολουθήσει την επικίνδυνη τακτική «βγαίνουμε από τα μνημόνια και ξεκινάμε τις παροχές». Από την πλευρά του μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να προτάξει και να κρατήσει έντονα στην επικαιρότητα τα θέματα οικονομίας, αλλά και τα εθνικά μας θέματα, όπως το καυτό ζήτημα του Σκοπιανού που ακόμη αποτελεί μεγάλη πληγή για την κυβέρνηση.