Δύο κορυφαία ζητήματα για τη χώρα, την αναθεώρηση του Συντάγματος και τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, έχει ευτελίσει πλήρως ο Αλέξης Τσίπρας, αξιοποιώντας τα ως «εργαλεία» αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης κατά το δοκούν. Όποτε κρίνει ότι τον βολεύει, δηλαδή, ο πρωθυπουργός υπόσχεται ότι θα διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις και ότι θα προχωρήσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος, για να έρθει μετά από λίγους μήνες και να επαναλάβει τις ίδιες ακριβώς εξαγγελίες!

Στην ομιλία του στη ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας έπαιξε πάλι το «χαρτί» της συνταγματικής αναθεώρησης, ανακοινώνοντας ότι θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο και υποστηρίζοντας ότι με αυτή θα επιτευχθεί «η διεύρυνση της δημοκρατίας, η ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και των δημοσίων αγαθών, καθώς και η κατάργηση των προστατευτικών ρυθμίσεων για υπουργούς και βουλευτές που προσβάλλουν τους Έλληνες πολίτες».

Ας πάμε, όμως, στο βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου 2016, όταν ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε τηλεοπτικό μήνυμα στο λαό εν όψει της νέας χρονιάς. Εκεί, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε: «Μέσα στο 2017 θα ολοκληρώσουμε το διάλογο και θα φέρουμε προς ψήφιση στη Βουλή τις προτάσεις για τη μεγάλη αναθεώρηση του Συντάγματος. Με στόχο την διεύρυνση και εμβάθυνση της δημοκρατίας. Αλλά και την ενίσχυση της λαϊκής συμμετοχής». Φυσικά τίποτα τέτοιο δεν έγινε!

Η κοροϊδία είχε ξεκινήσει δύο μήνες νωρίτερα, όταν συγκροτήθηκε η περιβόητη Συντονιστική Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με συντονιστή τον καθηγητή Μιχάλη Σπουρδαλάκη και μέλη μεταξύ άλλων τη Ρένα Δούρου, τον Κωνσταντίνο Μίχαλο και τον Γιώργο Κιμούλη. Η επιτροπή αυτή θα προχωρούσε στη διεξαγωγή «μιας πλατιάς, ανοιχτής διαδικασίας διαλόγου σε εθνική κλίμακα» για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την άνοιξη του 2017 θα παρέδιδε « την έκθεσή της σε ειδική Επιστημονική Επιτροπή προς τελική επεξεργασία», ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία. Η άνοιξη πέρασε, έφυγε το 2017 και το φθινόπωρο του 2018 ο κ. Τσίπρας εξαγγέλλει και πάλι τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Όπως εξήγγειλε, λίγες ημέρες νωρίτερα ότι θα θέσει επισήμως θέμα γερμανικών αποζημιώσεων. «H διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων είναι για εμάς ιστορικό χρέος», δήλωσε ο πρωθυπουργός από τα Χανιά. «Μέχρι το τέλος του έτους θα έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της επιτροπής που εξέτασε το θέμα και θα αποφασισθούν οι περαιτέρω ενέργειες».

Ας πάμε, όμως το ρολόι του χρόνου λίγο πιο πίσω. Στις 16 Αυγούστου 2016, ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στην Ήπειρο για να παραστεί στις εκδηλώσεις στη μνήμη των 317 θυμάτων της Σφαγής του Κομμένου από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής το 1943. «Θέλω όμως σήμερα από τον μαρτυρικό αυτό τόπο να στείλω και ένα μήνυμα», είπε στην ομιλία του. «Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά την ιστορία της. Δεν ξεχνά τις σφαγές και τα εγκλήματα πολέμου του ναζιστικού γερμανικού στρατού. Και απαιτεί την έμπρακτη αναγνώρισή τους και από τη σημερινή γερμανική κυβέρνηση, έστω και με καθυστέρηση 73 ετών».

Δεσμεύθηκε μάλιστα ότι «αυτό τον αγώνα τον πιστεύουμε και θα τον συνεχίσουμε μέχρι τέλος και σε όλα τα επίπεδα», ενώ έφτασε ακόμα και να ισχυριστεί ότι «για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, η Ελλάδα, η χώρα μας, για πρώτη φορά έχει συγκροτημένη Εθνική Στρατηγική». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «η Ελληνική Δημοκρατία θα πράξει ό,τι απαιτείται σε διπλωματικό πρωτίστως και αν χρειαστεί και σε νομικό επίπεδο, προκειμένου να εκπληρωθεί αυτό το ιστορικό χρέος».

Τι έπραξε, λοιπόν, στα δύο χρόνια που έχουν περάσει από τότε; Απολύτως τίποτα! Για να έρθει τώρα και να εξαγγείλει για μια ακόμα φορά τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων…