Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την στήριξη των πυροπαθών από την φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, ζήτησε σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής της ΕΛΙΑΣ.

Ο κ. Ανδρουλάκης, σε σχετική συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απέδωσε την καταστροφή στα έντονα φυσικά φαινόμενα και στην «μοιραία ολιγωρία κρατικών αξιωματούχων», και ζήτησε να υπάρξει «άμεση ευρωπαϊκή συνδρομή και βοήθεια» στους πληγέντες, τόσο στις υποδομές, όσο και στην αποκατάσταση των ζημιών.

«Μετά τις περσινές φονικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία, η Επιτροπή παρουσίασε την πρόταση για τη αναδιοργάνωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Εκεί προβλέπεται η ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης, αλλά και η δημιουργία του rescEU, μίας πανευρωπαϊκής δεξαμενής εργαλείων, όπως πυροσβεστικά ελικόπτερα και αεροπλάνα, ώστε να υπάρχει άμεση παρέμβαση και όχι εθελοντική όπως είναι σήμερα. Είναι όμως λυπηρό, ιδιαίτερα μετά τα τελευταία δραματικά γεγονότα, το Συμβούλιο για μία ακόμη φορά να επιλέγει τη νόθευση της πρότασης, εισάγοντας τιμωρητικές λογικές< που="" ουσιαστικά="" αποκλείουν="" χώρες="" από="" την="" μελλοντική="" χρήση="" του="" μηχανισμού»="" ανέφερε="" μεταξύ="" άλλων="" στην="" ομιλία="" του="" ο="">