Κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ με φόντο την υπόθεση Γεωργούλη, την ώρα που στα social media καταγράφονται «εκτροχιασμοί» στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης με απαράδεκτα σχόλια τα οποία αφήνουν αιχμές σε βάρος της καταγγέλλουσας αλλά και κατά της Χαριλάου Τρικούπη.

Εκτός ΣΥΡΙΖΑ τέθηκε ο Βασίλης Μίγας, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας, ο οποίος προέβη σε μια χυδαία ανάρτηση στο Facebook για την υπόθεση Γεωργούλη, υπονοώντας ευθέως και με αγοραία γραφή ότι η Ελένη Χρονοπούλου είχε ερωτική σχέση με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Είχε προηγηθεί άλλη ανάρτηση της υποψήφιας βουλευτού στην Ανατολική Αττική, Ζωής Βαρέλη-Στεφανίδη, η οποία όμως κατέβηκε από την ίδια μετά τις αντιδράσεις, ζητώντας εκ των υστέρων συγγνώμη και αναγκάζοντας την κόρη της, την Ολυμπιονίκη Κατερίνα Στεφανίδη, να πάρει αποστάσεις από τις απόψεις της. «Δεν είμαι μπόγιας για να τη μαζεύω», ήταν το γλαφυρό σχόλιο της αθλήτριας ως απάντηση σε άλλο σχόλιο χρήστη που την καλούσε να «μαζέψει» τη μαμά της.

«Είναι στημένο…»

Η επίμαχη ανάρτηση της υποψήφιας βουλευτού προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, με τον εκπρόσωπο του κόμματος, Δημήτρη Μάντζο, να την κατηγορεί πως αναπαράγει κατάπτυστα δημοσιεύματα. Τα ΣΥΡΙΖΑϊκά «παρατράγουδα», ωστόσο, συνεχίστηκαν. Τη σκυτάλη πήρε μια άλλη υποψήφια του κόμματος, στη Β’ Θεσσαλονίκης, η Αναστασία Γαϊταρτζή, η οποία έγραψε στο Facebook: «Πρώτοι εμείς καταδικάζουμε την παρενόχληση των γυναικών… αν όμως είναι στημένο γεγονός ακριβώς πριν τις εκλογές...? Τότε??».

Το παραπάνω σχόλιο προκάλεσε την αντίδραση του Ανδρέα Σπυρόπουλου που χαρακτήρισε «αδιανόητο» να υπάρχουν στελέχη και υποψήφιοι που εκφράζουν κάποιο κόμμα και να τοποθετούνται δημοσίως με απαράδεκτες δηλώσεις. «Με χυδαίες αναρτήσεις, αναπαράγουν χυδαία πρωτοσέλιδα γνωστών εφημερίδων που τοποθετούνται έτσι στον δημόσιο διάλογο. Είδαμε ένα μέλος της νομαρχιακής επιτροπής της Λάρισας σήμερα, μια δεύτερη υποψήφια βουλευτή, η οποία αναπαράγει ότι είναι ένα “στημένο’’ γεγονός πριν τις εκλογές. Τελικά πρέπει να μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκάθαρα: Ταυτίζεται με την ανακοίνωση του κ. Γεωργούλη που μιλάει για πολιτική δίωξη και ότι έχει ζητηθεί η άρση ασυλίας σε αυτή τη χρονική στιγμή γιατί είμαστε πριν τις εθνικές εκλογές ή όχι;», διερωτήθηκε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

Η Χαριλάου Τρικούπη, παράλληλα, απάντησε και στον επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος, σε δηλώσεις του, υπονόησε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης γνώριζε την καταγγελία εκ των προτέρων, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όπως και η οικογένεια του θύματος έμαθαν γι’ αυτό το γεγονός την περασμένη Δευτέρα. Θέτοντας συγχρόνως το ερώτημα προς τον κ. Παπαδημούλη: πώς ακριβώς ερεύνησε ο ίδιος τις φήμες, που προ τριετίας ακούγονταν στις Βρυξέλλες, για τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ;

Γεωργιάδης: Ιδού ποια έκανε τη διαρροή

Με αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα ο Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε το όνομα στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ που, όπως πιστεύει ο ίδιος, άφησε να διαρρεύσει στα ΜΜΕ το όνομα της Ελένης Χρονοπούλου. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης πρόκειται για τη δημοσιογράφο Αρετή Αθανασίου, κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ανέβασε στο Τwitter τα προσωπικά στοιχεία της καταγγέλλουσας.

«Διέρρευσε το όνομα της καταγγέλλουσας στο διαδίκτυο -επειδή ακούω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποποιείται την ευθύνη- στο Twitter, συγκεκριμένα, αν και το διέγραψε μετά. Είναι κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Γεωργιάδης (Action 24) και εν συνεχεία επανέλαβε ότι ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε σχετικά με την κακοποιητική συμπεριφορά του ευρωβουλευτή.

«Όταν εγώ είπα ότι πιστεύω ότι ο Τσίπρας γνώριζε… Δεν είχε μιλήσει ο κ. Κούλογλου για να αποκαλύψει ότι δύο χρόνια πριν τον είχε καλέσει ο κ. Παπαδημούλης σε απολογία; Ούτε η κ. Τσαπανίδου για να αποκαλύψει ότι από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβρη του 2022 το διερευνούσαν με εντολή Τσίπρα;», διερωτήθηκε ο υπουργός.

Βολές Λοβέρδου

Στο ίδιο τέμπο, σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε για υποκρισία στην υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη, εξαπέλυσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, σημειώνοντας κι αυτός πως είναι γνωστό στο ΠΑΣΟΚ το πρόσωπο από τον ΣΥΡΙΖΑ που διακίνησε τα στοιχεία της καταγγέλλουσας, το γνωρίζει και ο ίδιος, αλλά δεν θα το δημοσιοποιήσει. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δημοσιογράφοι τού τηλεφωνούσαν και τον ρωτούσαν ποια ήταν η καταγγέλλουσα. «Τους απαντούσα ότι και να το ήξερα, δεν θα τους έλεγα. Θα χτυπούσαμε δυο φορές το θύμα;».

Ανδρουλάκης κατά δικαίων και αδίκων

Σφοδρή επίθεση σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα που ανεβαίνουν στο διαδίκτυο μετά την καταγγελία της Ελένης Χρονοπούλου για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από τον Αλέξη Γεωργούλη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τη Λέσβο, όπου περιόδευσε, εμφανίστηκε οργισμένος όχι μόνο για τις χυδαίες αναρτήσεις αλλά και τα διάφορα «σενάρια» καθώς και τις «ερμηνείες» που γίνονται στον κόσμο του ίντερνετ, καταγγέλλοντας τα δύο κόμματα εξουσίας πως κρύβονται από πίσω και κάνοντας λόγο για «ψηφιακό παρακράτος» και «ψηφιακές συμμορίες».

Η αντίδραση Ανδρουλάκη έγινε στον απόηχο των «ακραίων» αναρτήσεων από στελέχη και υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και άλλων αιχμηρών δημοσιευμάτων, τα οποία βρίθουν από υπονοούμενα. «Η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι προτεραιότητα κάθε πολιτισμένης κοινωνίας. Θεωρώ, λοιπόν, αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στο διαδίκτυο, και όχι μόνο, τις τελευταίες ώρες. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας είναι απολύτως υπεύθυνοι για τη λειτουργία ενός ψηφιακού παρακράτους "κουκουλοφόρων", ψηφιακών συμμοριών, που στοχοποιούν προσωπικότητες ανθρώπων, που είτε θεωρούν ότι μπαίνουν εμπόδιο στα σχέδιά τους είτε για άλλους δικούς τους λόγους», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την τοξικότητα των σχολίων στο διαδίκτυο στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είναι πρακτικές, που δεν αξίζουν σε μία ευρωπαϊκή χώρα. Δεν αξίζουν στην Ελλάδα της Δημοκρατίας, στην Ελλάδα των αγώνων για το κράτος δικαίου. Γι' αυτό, έχουμε χρέος να σταθούμε απέναντι σε όλους εκείνους που δεν καταλαβαίνουν ότι έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από την εποχή που αυτές οι πρακτικές γίνονταν αποδεκτές. Έχουμε τη δύναμη να εναντιωθούμε σε αυτό το ψηφιακό παρακράτος, το οποίο υποβαθμίζει κάθε έννοια κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης την ώρα που γίνεται πραγματικός χαμός κυρίως στα social media.

Βόζεμπεργκ: Υπήρχαν φήμες…

Τη φημολογία που προ τριετίας είχε αναπτυχθεί στις Βρυξέλλες για κακές συμπεριφορές εκ μέρους του Αλέξη Γεωργούλη επιβεβαίωσε η Ελίζα Βόζεμπεργκ. Η ευρωβουλευτής ΝΔ ανέφερε (Real Fm) πως «υπήρχε η φήμη για παρενόχληση από τον κ. Γεωργούλη, όμως γι’ αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ήταν κάτι γνωστό».

Στο ερώτημα αν υπήρχε επαρκής πληροφόρηση στο Ευρωκοινοβούλιο απάντησε πως «δεν έχουμε όλοι οι ευρωβουλευτές την ίδια πληροφόρηση, όμως δεν μπορώ να αμφισβητήσω τα λεγόμενα του κ. Παπαδημούλη».

Όπως είπε «η καταγγελία της κ. Χρονοπούλου έγινε στις Αρχές και έπειτα η ίδια πήγε σε γιατρούς», ενώ σχετικά με την καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση της υπόθεσης σημείωσε πως «η επιτροπή που είναι αρμόδια για την άρση ασυλίας ευρωβουλευτών συνεδριάζει μία φορά τον μήνα, αλλά μεσολάβησε ο κορωνοϊός, γεγονός που παρέτεινε τις διαδικασίες».

Η κ. Βόζεμπεργκ αποκάλυψε πως επικοινώνησε με την Ελένη Χρονοπούλου μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης και τις ραγδαίες εξελίξεις που ακολούθησαν. «Μίλησα με την καταγγέλλουσα», ανέφερε χωρίς να την κατονομάσει και συμπλήρωσε: «Είναι σε μεγάλη ψυχολογική επιβάρυνση. Είναι μία πολύ σοβαρή συνάδελφος που χαίρει εκτιμήσεως στην Ευρωβουλή».

Ρεπορτάζ: Σπύρος Κάραλης
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 21/4