Με αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) με επικεφαλής τον Γιοχάνες Καρς, κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο για θέματα προϋπολογισμού, συναντήθηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και μέλος του πολιτικού συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Η συνάντηση έγινε νωρίς το απόγευμα στη Βουλή και στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν καίρια ζητήματα που απασχολούν την σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη, οι εξελίξεις στην Ε.Ε., το προσφυγικό, καθώς και η πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου.

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, τόνισε ότι η Ε.Ε. πρέπει να κινηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα προς την ενοποίηση των τομέων πολιτικής για να γίνει και πάλι ελκυστική, και αυτό μπορούν να το κάνουν οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις με ένα σχέδιο για την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της φτώχειας, των ανισοτήτων και των μεταναστευτικών ροών. «Να ξανακάνουμε την Ευρώπη έναν χώρο ευημερίας και ασφάλειας. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατικής οικογένειας»ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Ειδικά για το προσφυγικό ο κ. Θεοχαρόπουλος διαφώνησε με την τελευταία απόφαση της Ε.Ε. και την ύπαρξη διμερών συμφωνιών μεταξύ των χωρών, αντί μιας ολοκληρωμένης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό και λειτουργίας του συστήματος μετεγκατάστασης σε υποχρεωτικό πλαίσιο. Εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την άνοδο σε όλη την Ευρώπη, αντιευρωπαϊκών, λαϊκίστικων και ακροδεξιών δυνάμεων, καθώς όπως εκτίμησε, αμφισβητούνται οι θεμελιώδεις αρχές της ισότητας, της ελευθερίας και της ίδιας της δημοκρατίας. Όσον αφορά στην πολυδιάστατη κρίση στην Ελλάδα, ο κ. Θεοχαρόπουλος υποστήριξε ότι σήμερα ασκούνται αδιέξοδες πολιτικές υπερβολικής λιτότητας, που δεν οδηγούν στην υπέρβαση της κρίσης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, για το ζήτημα των συντάξεων, η κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία του SPD κατέστησε σαφές ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, παρά το οτι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος παρατήρησε πως το πλεόνασμα θα πρέπει να μειωθεί στο 2% και να αλλάξει ο νόμος Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό.

Η συνάντηση η οποία έγινε σε πολύ θετικό και εποικοδομητικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα στη Βουλή, και σ' αυτήν παραβρέθηκαν επίσης, ο διευθυντής του ιδρύματος Friedrich Ebert στην Αθήνα Ούλριχ Στόρκ και ο πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα Γένς Πλέτνερ. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, ο Γιώργος Σιακαντάρης, μέλος της Ε.Ε. της ΔΗΜΑΡ και υπεύθυνος του τομέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής, ο Γεράσιμος Γεωργάτος, υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικής Πολιτικής της ΔΗΜΑΡ και μέλος της Κ.Π.Ε. του Κινήματος Αλλαγής, και οι Γιάννης Αργυρός και Χριστίνα Παπαδοπούλου, μέλη της Κ.Π.Ε. του ΚΙΝΑΛ