Σε νέα «καυτή πατάτα» για την κυβέρνηση αναδεικνύεται, η συμφωνία παραχώρησης ακινήτων του υπουργείου Πολιτισμού, αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων, τα οποία εντάσσονται στο γνωστί Υπερταμείο που δημιούργησε η κυβέρνηση. Τα μνημεία υπάρχουν στη λίστα που φτιάχτηκε από το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το υπερταμείο και πρόκειται για τον μακρύ κατάλογο των 10.119 ακινήτων προς μεταβίβαση.

Όπως αναφέρει το Έθνος, με πρόσφατη απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής μεταβιβάστηκε στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο) το σύνολο των ακινήτων του Δημοσίου, κατ’ εφαρμογή του νόμου (ν. 4389/2016). Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, «προβλέπεται ρητά η επιστροφή ακινήτων που έχουν ιδιαίτερο πολιτιστικό, ιστορικό ή περιβαλλοντικό ενδιαφέρον. Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτει η πλειονότητα των ακινήτων του Δήμου Χανίων. Στο υπερταμείο θα παραμείνουν αποκλειστικά τα ακίνητα που προσφέρονται για εμπορική αξιοποίηση».

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι τα μνημεία προστατεύονται από το Σύνταγμα και «αποτελούν de facto ακίνητη περιουσία του δημοσίου, εκτός κάθε συναλλαγής».

Σύλλογος Αρχαιολόγων: Τα μνημεία προστατεύονται από το Σύνταγμα

«Την άμεση εξαίρεση μεταβίβασης της κυριότητας και διαχείρισης των μνημείων των Χανίων και άλλων περιοχών της χώρας που περιλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο των 10.119 ακινήτων προς μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ ΑΕ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ)» ζητά με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Ελλήνων αρχαιολόγων.

Συγκεκριμένα, ζητά από «την ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιακών μονάδων και των κατά τόπους Περιφερειακών Υπηρεσιών σχετικά με τα ακίνητα που έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της ΕΤΑΔ ΑΕ».

«Αποτελούν de facto ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, εκτός κάθε συναλλαγής», συνεχίζει.

Όπως σημειώνεται από τον ΣΕΑ, «το πρωτοφανές αυτό γεγονός έγινε γνωστό με αφορμή τη δημοσιοποίηση καταλόγου των μνημείων που υπάγονται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων.

Διαπιστώθηκε ότι σ’ αυτόν περιλαμβάνονται:
μεγάλα τμήματα της ανατολικής τα μνημεία προστατεύονται από το Σύνταγμα
η τάφρος του Βυζαντινού τείχους
η νότια τάφρος των Ενετικών οχυρώσεων
ακίνητα στα οποία έχουν έλθει στο φως σημαντικά μινωικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα
συγκροτήματα ενετικών νεωρίων
ο προμαχώνας Μοnigo
o Ενετικός προμαχώνας Lando
το φρούριο Φιρκά
το τούρκικο χαμάμ (ακίνητα απαλλοτριωμένα για αρχαιολογικούς σκοπούς από το ΥΠΠΟΑ ή και ακίνητα στα οποία έχουν επίσης πραγματοποιηθεί εργασίες ανάδειξης και αποκατάστασης).
Περιλαμβάνονται ακόμη και τα Αρχαιολογικά Μουσεία:
τόσο το στεγαζόμενο στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου
αλλά και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και άλλα όπως
το Εθνικό Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος
ή το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης».

Από την πλευρά του το υπουργείο Πολιτισμού απαντά ότι τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν παραχωρούνται στην ΕΤΑΔ Α.Ε. και συμπληρώνει πώς η πολιτιστική κληρονομιά δεν παραχωρείται και δεν υπάγεται σε καθεστώς συναλλαγής.

Ερώτηση Αυγενάκη

Στηο θέμα αναφέρεται ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Η «περήφανη διαπραγμάτευση» της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ήδη στοιχίσει δύο επιπλέον μνημόνια στις πλάτες του ελληνικού λαού, πάνω από 15.000€ σε κάθε νοικοκυριό, κόφτη σε μισθούς και συντάξεις και εκχώρηση δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.» (ΕΕΣΥΠ) για 99 χρόνια.

Μάλιστα, με επιστολή της 14ης Ιουνίου 2018, η διοίκηση του Υπερταμείου, που βρίσκεται κάτω από τον απόλυτο έλεγχο των δανειστών, δεν αρκέστηκε στην περιουσία που μέχρι πρόσφατα της είχε εκχωρηθεί, αλλά ζήτησε να μεταφερθούν στην «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (ΕΤΑΔ ΑΕ), η οποία είναι θυγατρική του εταιρεία, επιπλέον 10.119 ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου.

Η Κυβέρνηση ικανοποιημένη με τα αποτελέσματα της «περήφανης διαπραγμάτευσής» της, έσπευσε να υλοποιήσει άμεσα την απαίτηση του Υπερταμείου. Εντός τριών (3) ημερών, δημοσιεύθηκε η υπ’ αριθ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ Β’ 2320/19-06-2018), με την οποία μεταβίβασε στην ΕΤΑΔ ΑΕ 10.119 ακίνητα, κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και συνολικής δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ. Όλα, δηλαδή, τα δημόσια ακίνητα που ζήτησε το Υπερταμείο!

Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο ότι την ίδια μέρα εκδόθηκαν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής η εξουσιοδότηση προς τον Υπουργό Οικονομικών (ΦΕΚ Β’ 2317/19-6-18, απόφαση 86), καθώς και το σχετικό ΦΕΚ για τη μεταβίβασή τους. Αυτό που είναι ακόμη πιο χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα 10.119 ακίνητα που εκχωρούνται αναφέρονται μόνο με τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), χωρίς καμία περιγραφή της θέσης, της έκτασης, της χρήσης, και των λοιπών τους στοιχείων. Μέχρι σήμερα, η Κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμη κάποια πληροφορία αναφορικά με το ποια είναι τα ακίνητα αυτά, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποφύγει τις αντιδράσεις.

Ειδικότερα, όσον αφορά την Κρήτη εκχωρούνται 417 ακίνητα του δημοσίου, εκ των οποίων 177 στο Ηράκλειο, 31 στο Ρέθυμνο, 191 στα Χανιά και 18 στο Λασίθι. Ωστόσο, η Κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται να ενημερώσει τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες, που αξιοποιούν ή διεκδικούν προς αξιοποίηση τα συγκεκριμένα ακίνητα, αναφορικά με το ποια είναι τα ακίνητα αυτά, καθώς και τους όρους εκχώρησης αυτών.

Αναμφισβήτητα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα παραμείνει στην ιστορία και τη συνείδηση των πολιτών ως η καταστροφική Κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης. Ωστόσο, μια από τις πιο καταστροφικές αποφάσεις αυτής της Κυβέρνησης είναι η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο για έναν αιώνα (99 χρόνια), ως εγγύηση αποπληρωμής του χρέους. Η κυβέρνηση, που από τη θέση της αντιπολίτευσης κατηγορούσε τους πολιτικούς της αντιπάλους για … προδοσία, παραδίδει, … εν κρυπτώ, στο Υπερταμείο τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Ποια είναι τα 417 δημόσια ακίνητα στην Κρήτη που εκχωρούνται στο Υπερταμείο; Παρακαλώ όπως καταθέσετε αναλυτικά στοιχεία με πλήρη περιγραφή της θέσης, της έκτασης, της χρήσης, και των λοιπών τους στοιχείων για κάθε ένα από αυτά.

2. Γιατί δεν έγινε καμία συζήτηση – διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες; Πότε σκοπεύετε να ενημερώσετε τους πολίτες;»

Το tweet του Άδωνι