Για αμφιβολία ανάμεσα στους συμμάχους του ΝΑΤΟ έκανε λόγο ο βουλευτής και τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία, υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως υπάρχει απόκλιση στη μεταξύ τους ενότητα.  

"Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι υπέστησαν δριμεία κριτική ενώ ακούστηκε ότι το ΝΑΤΟ είναι μία παρωχημένη συμμαχία", σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος, αναφορικά με την πρόσφατη σύνοδο της Ευρωατλαντικης Συμμαχίας και υπογράμμισε: «Θέλουμε το ΝΑΤΟ να υπάρχει, να είναι ισχυρό και στέρεο».  Μάλιστα, συμπλήρωσε πως η Συμμαχία προχωρά, σε επίπεδο κοινού ανακοινωθέντος, όπως και πριν αλλά έχει διαφοροποιηθεί ο δημόσιος λόγος που παράγεται πριν και μετά τη συνεδρίαση.   "Το συμπέρασμα, αν βάλουμε μαζί το κοινό ανακοινωθέν και όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν, είναι ότι το ΝΑΤΟ έχει περάσει σε περίοδο αμφιβολίας", επισήμανε χαρακτηριστικά.  

Εξάλλου, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε τους προβληματισμούς του και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας πως "για πρώτη φορά χάνει μέλη αντί να προσθέτει".   Σε ό,τι αφορά τη θέση της Τουρκίας και τη σχέση της με την Ελλάδα, σχολίασε ότι η γειτονική χώρα είναι "ένας δύστροπος και αβέβαιος σύμμαχος και για την ΕΕ και για το ΝΑΤΟ καθώς παρουσιάζει φαινόμενα αποδυτικοποιησης που γεννά εν δυνάμει κενό ασφαλείας".  

"Πιστεύω ότι, όσο συνεχίζεται η αβεβαιότητα για την ενσωμάτωση της Τουρκίας, η Ελλάδα θα πρέπει να διαβάσει με προσοχή τον χάρτη και τις δυνατότητές της.

Η Ελλάδα μπορεί να είναι το κομβικό κράτος στην ανατολική Μεσόγειο", σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ και συμπλήρωσε: "Η Ελλάδα έχει ευρωπαϊκή, βαλκανική και μεσογειακή διάσταση ενώ συνομιλούμε με τον αραβικό κόσμο και μπορούμε να μιλάμε με το Ισραήλ. Συνομιλούμε ακόμη, παρά τις πρόσφατες αναταράξεις, με τη Ρωσία. Είμαστε στο κέντρο των παγκόσμιων εμπορευματικών ροών από την Ανατολή προς τη Δύση. Έχουμε ρόλο γύρω από τα θέματα της ασφάλειας. Όλα αυτά μαζί είναι το συγκριτικό γεωστρατηγικό πλεονέκτημα της Ελλάδας".  

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ...  

"Για τη Νέα Δημοκρατία είναι οικεία η άποψη ότι η Ευρωατλαντική Συμμαχία και η Ε.Ε θα πρέπει να είναι ισχυρές, όπως και η σχέση με το Ισραήλ. Αυτή ήταν πάντα η άποψή μας", τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τον διεθνή ρόλο και τη θέση της χώρας.   Μάλιστα, ο βουλευτής συμπλήρωσε πως "πάνω στις Δημοκρατίες της Ελλάδας της Κύπρου και του Ισραήλ μπορεί να χτιστεί ένας άξονας και μια περιοχή ασφαλείας με βασικό σημείο αναφοράς την Ελλάδα".  

...ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ  

Τέλος, ο κ. Κουμουτσάκος εξαπέλυσε δριμεία κριτική και εις βάρος της κυβέρνησης, καταδικάζοντας τη στάση της απέναντι στην αντιπολίτευση και το έλλειμμα ενημέρωσης για θέματα εθνικού ενδιαφέροντος με διεθνή διάσταση.   "Δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία των κομμάτων όταν η κυβέρνηση δεν ενημερώνει την αντιπολίτευση και η τελευταία ενημερώνεται μόνο από τον Τύπο", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος.