Την ώρα που τα μηνύματα από όλες τις πλευρές (ΔΝΤ, Κομισιόν, Βερολίνο) είναι ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άρα δεν μπορεί να ανατραπεί, στο Μαξίμου μελετούν πώς θα αντιμετωπίσουν ένα ζήτημα που θεωρείται πλέον ως το τελευταίο «σωσίβιο» εν όψει των εκλογών.

Ήδη, οι δημοσκοπήσεις δεν αφήνουν περιθώρια για την πορεία των πραγμάτων, καθώς η «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε διψήφια επίπεδα. Στα επιμέρους δε στοιχεία όλων των ερευνών φαίνεται ότι οι πολίτες δεν πείστηκαν από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, ενώ έχουν παντελώς ξεχάσει τις θριαμβολογίες της Ιθάκης. Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει σε εκλογές με τις περικοπές των συντάξεων σε ισχύ.

Σημειώνεται ότι η τελευταία τοποθέτηση υπέρ της περικοπής των συντάξεων το 2019, όπως έχει ήδη νομοθετηθεί, ήρθε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο απέρριψε εμμέσως πλην σαφώς τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης πως πρόκειται για αχρείαστο δημοσιονομικό μέτρο.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, δήλωσε πως η εφαρμογή των συμφωνηθέντων θα βελτιώσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας και ταυτόχρονα θα στείλει σινιάλο στους επενδυτές πως η Αθήνα τηρεί τις δεσμεύσεις της και παραμένει πιστή στις μεταρρυθμίσεις.

Φάνηκε μάλιστα να αποσυνδέει το θέμα των συντάξεων από την μονοδιάστατη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ουσιαστικά αρνούμενος το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς ότι εφόσον επιτυγχάνεται πρωτόγεννες πλεόνασμα 3,5% δεν χρειάζεται η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται έως τώρα στην ίδια γραμμή με το ΔΝΤ, με τον πρόεδρο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να διαμηνύει ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται. Αυτό είπε και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Όλαφ Σολτς.

Οι θεσμοί πάντως έχουν παραπέμψει την επανεξέταση του ζητήματος για το δίμηνο Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, όταν η Κομισιόν θα αξιολογήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 και τα τεχνικά κλιμάκια θα εκπονήσουν την πρώτη μετα-Μνημονιακή ανάλυσή για τα δημοσιονομικά.

Ορίζοντας για τις όποιες αποφάσεις φαίνεται να είναι το Eurogroup της 2ας Δεκεμβρίου 2018, ουσιαστικά στο νήμα προτού ξεκινήσει η καταβολή των συντάξεων με τις περικοπές.

Στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να εντείνουν τη ρητορική στο εσωτερικό ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις με έμμεσους εκβιασμούς ότι δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να νομοθετήσει μονομερώς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επαναλαμβάνει συνεχώς ότι το μέτρο δεν θα ισχύσει, ο Νίκος Φίλης -η «φωνή» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ- τονίζει ότι οι συντάξεις δεν πρέπει να κοπούν, ενώ και ο Πάνος Καμμένος ρίχνει τις δικές του προειδοποιητικές βολές. «Δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα με τους δανειστές», είπε επικαλούμενος στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το μέτρο δεν χρειάζεται να εφαρμοστεί.