Αποσταθεροποίηση του κυβερνητικού μετώπου, αλλά και εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, καθώς και πολλά διαλυτικά φαινόμενα στα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων, Ποτάμι) εξακολουθεί να προκαλεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Όσο εντείνονται οι πιέσεις του ξένου παράγοντα, και όσο οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα προχωρούν με τον κ. Κοτζιά χθες να προσδιορίζει και χρονικά την έναρξη των εξελίξεων και στη χώρα μας, που είναι τα τέλη Ιανουαρίου, το σκηνικό πυροδοτείται από όλες τις κατευθύνσεις.

Το μεγαλύτερο θέμα αντιμετωπίζει ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη  Τσίπρα, Πάνος Καμμενος, ο οποίος δεν μπορεί πια να ελέγξει τους τριγμούς στο κόμμα του, με κορυφαία στελέχη, πέραν αυτόν που είναι ήδη στην κυβέρνηση που θα δυσκολευτούν την ώρα της ψηφοφορίας, να δηλώνουν ξεκάθαρα ότι είναι υπέρ της συμφωνίας, ή όπως ο κ. Παπαχριστόπουλος και ο κ. Ζουράρις να διαφοροποιούνται απόλυτα από την κομματική γραμμή του Πάνου Καμμένου να ρίξει την κυβέρνηση.

Ενδεικτικό της κατάστασης νευρικότητας και πανικού στην οποία βρίσκεται ο Πάνος Καμμένος και ΑΝΕΛ, είναι όχι μόνο τα περίεργα tweet του υπουργού Εθνικής Άμυνας, αλλά και η επίθεση που εξαπέλυσε χθες στον Νίκο Κοτζιά μετά τις δηλώσεις του και τις «υποσχέσεις» στον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας ότι είναι βέβαιος πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από την Ελληνική Βουλή.

Η σπουδή και η αγωνία της κυβέρνησης να ψηφιστεί η συγκεκριμένη συμφωνία, όχι μόνο ενοχλεί και «ανεβάζει στα κάγκελα» τους ΑΝΕΛ, αλλά φαίνεται ότι προκαλεί και εντάσεις και στα άλλα κόμματα.

Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, κ. Σαρίδης απειλεί να αποχωρήσει από το κόμμα, και ρίχνει ευθύνες στον Πρόεδρο Βασίλη Λεβέντη, επικαλούμενος ωστόσο ένα άσχετο γεγονός με τις πολιτικές εξελίξεις, αυτό των προκλήσεων ενός συναδέλφου του. Εμφανίζεται ωστόσο να δηλώνει ο ίδιος ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών.  

Εκλογές

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σκηνικό έντασης στην πολιτική σκηνή της χώρας δεν είναι μακριά και από τα σενάρια των εκλογών, με το κυβερνών κόμμα να ποντάρει στην ανάγκη της συσπείρωσης με κάθε τρόπο. Η πιθανότητα πρόωρων εκλογών ωστόσο καθημερινά έρχεται και πιο κοντά. Μάλιστα, αυτές αυξάνονται και  μετά και την χθεσινή τοποθέτηση του ΔΝΤ σχετικά με την μείωση των συντάξεων.

Το ΔΝΤ παραμένει αρνητικό στο ενδεχόμενο αναβολής της μείωσης των συντάξεων, επιμένοντας στην αρχική του τοποθέτηση, ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται και παρά τις αιτιάσεις του κ.  Τσακαλώτου, οι ίδιοι δεν βλέπουν δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος θα δώσει την ευχέρεια στην ελληνική κυβέρνηση να μην εφαρμόσει το μέτρο της μείωσης. Το ΔΝΤ βάζει φρένο στις προσδοκίες τις κυβέρνησης, στις οποίες στήριζε και το πιο ισχυρό της προεκλογικό αφήγημα.

Την ίδια στιγμή και ταυτόχρονα με την πίεση του ξένου παράγοντας ο Νίκος Κοτζιάς ρίχνει λάδι στη φωτιά, με τις δηλώσεις του για το Σκοπιανό, δηλώνοντας ότι υπάρχει η πλειοψηφία στη Βουλή κι ότι η συμφωνία θα περάσει. ΔΝΤ και Κοτζιάς φουντώνουν και πάλι το θέμα των πρόωρων εκλογών, με τον υπουργό Εξωτερικών μάλιστα να τις προσδιορίζει και χρονικά, αφού σημείωσε ότι τέλη Ιανουαρίου θα έχει τελειώσει το θέμα του Σκοπιανού.