Δομικές αλλαγές στο Κράτος ετοιμάζει ο Μητσοτάκης
Ολο το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η ΝΔ υπό τις εντολές Μητσοτάκη για την κυβέρνηση και τη διοίκηση
Ολοκληρώνεται σιγάσιγά το παζλ της κυβέρνησης -σε επίπεδο δομής και λειτουργίας- που θέλει να δημιουργήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εφόσον εκλεγεί στην πρωθυπουργία. Ο βασικός σκελετός του πρώτου νομοσχεδίου που θα φέρει προς ψήφιση είναι ήδη έτοιμος και αφορά την οργάνωση της κεντρικής δημόσιας διοίκησης: το γραφείο πρωθυπουργού, τη δομή που θα υποστηρίζει το έργο του, την οργάνωση της κυβέρνησης, το λεγόμενο δηλαδή επιτελικό κράτος.
Οι αλλαγές που σχεδιάζει να επιφέρει στο κράτος η Ν.Δ. ξεκινούν από ψηλά, με ένα πιο λιτό και αποτελεσματικό κυβερνητικό σχήμα και ένα πιο διευρυμένο και ισχυρό γραφείο υποστήριξης του έργου του πρωθυπουργού. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει μελετήσει άρθρο προς άρθρο το νομοσχέδιο, το οποίο έχουν επιμεληθεί κατά κύριο λόγο ο έμπειρος καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Γιώργος Γεραπετρίτης και ο σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη σε θέματα κράτους και δημόσιας διοίκησης, Λεωνίδας Χριστόπουλος.
Η κυβέρνηση που φιλοδοξεί να σχηματίσει ο κ. Μητσοτάκης δεν θα έχει αναπληρωτές υπουργούς, ενώ στα υπουργεία θα καταργηθεί ο νεοσύστατος από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. θεσμός των διοικητικών και τομεακών γραμματέων.
Υπό τον πρωθυπουργό θα λειτουργεί μια «σφιχτή» γενική γραμματεία της κυβέρνησης, η οποία θα εποπτεύει και θα παρακολουθεί την υλοποίη ση του κυβερνητικού έργου. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο Μητσοτάκη περιλαμβάνει τη μείωση του αριθμού των γενικών και ειδικών γραμματέων στα υπουργεία κατά 30%, ώστε να γίνει πράξη η μικρότερη και πιο ευέλικτη κεντρική δημόσια διοίκηση. Ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων (που είναι, δηλαδή, πολιτικά τοποθετημένοι) στο κεντρικό κράτος, που σήμερα έχουν φθάσει περίπου τους 750 (από πλέον των 2.000 συνολικά στο Δημόσιο), θα μειωθεί επίσης, κατά 20%. Την τελευταία τριετία, εξάλλου, με Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου, η κυβέρνηση αύξησε σταδιακά τις προβλεπόμενες θέσεις μετακλητών σε μια σειρά από υπουργεία.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει ήδη καταλήξει στη δημιουργία τριών κομβικών θέσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο. Η πρώτη είναι του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής (Chief Information Officer), ο οποίος θα αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό και θα έχει την ευθύνη της γενικής γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής, ενώ θα προΐσταται ενός Εθνικού Συμβουλίου Ψηφιακής Πολιτικής. Το πρόσωπο αυτό δεν θα είναι βουλευτής, αλλά εξωκοινοβουλευτικός, που θα έχει καλή αίσθηση της αγοράς και το γραφείο του θα είναι μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Επενδύσεις
Η δεύτερη κομβική θέση είναι αυτή του υφυπουργού Ανάπτυξης, ο οποίος θα προΐσταται μιας ενιαίας αδειοδοτικής Αρχής, που θα έχει ως μόνη αρμοδιότητα να ξεμπλοκάρει όλες τις σημαντικές επενδύσεις. Οταν υπάρχουν καθυστερήσεις από τη διοίκηση, να έχει τη δυνατότητα αυτή η Αρχή να αδειοδοτεί τουλάχιστον τις μεγάλες και τις μεσαίες επενδύσεις από ένα επίπεδο και πάνω. «Οπως έγινε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα συντρίψουμε το τέρας της γραφειοκρατίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας έτσι το στίγμα του ρόλου της θέσης αυτής. Η τρίτη αφορά στον υφυπουργό Εξωτερικών, κάτω από τον οποίο θα ενοποιηθούν όλες οι δομές επιχειρηματικής εξωστρέφειας της χώρας.
Στη νέα αυτή δομή θα συγκεντρωθούν αρμοδιότητες που σήμερα είναι διάσπαρτες στο υπουργείο Εξωτερικών, στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, στο υπουργείο Ανάπτυξης. «Σκοπός της διπλωματίας δεν είναι μόνο τα γεωπολιτικά ζητήματα, αλλά η προώθηση των εμπορικών συμφερόντων της χώρας. Αρα θα δημιουργήσουμε μία δομή σε μία ειδική γενική διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι οι διπλωματικοί «θα αξιολογούνται πια και με βάση την επιτυχία την οποία φέρνουν, σε μετρήσιμους δείκτες που έχουν να κάνουν με τις οικονομικές σχέσεις».
Ενδιαφέρον, τέλος, έχει μια αποστροφή του λόγου του κ. Μητσοτάκη την περασμένη Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, στην οποία έκανε λόγο για το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία, όπως τόνισε, έχει μια ενιαία αρχή σε επίπεδο πρωθυπουργού για τον σχεδιασμό των έργων συνολικά στη χώρα, δείχνοντας την πρόθεσή του να εισαγάγει το μοντέλο αυτό και στη δική του διακυβέρνηση.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 22/9/2018