«Οι εκλογές θα εξαρτηθούν από τον προγραμματισμό για την ενίσχυση των ασθενών στρωμάτων» δηλώνει ο Νίκος Φίλης, ο οποίος όχι μόνο διατηρεί «ζεστό» το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών αλλά προτάσσοντας το παραπάνω επιχείρημα, δεν τις αποκλείει ως γεγονός, με πρόσχημα τις συντάξεις.

Την ίδια ώρα η  γενική πολιτική ρευστότητα και η κινητικότητα στα κόμματα που παρατηρείται τελευταία με παραιτήσεις, αντεγκλήσεις, διαφοροποιήσεις και εντάσεις τόσο στα μικρά κόμματα που έχουν ωστόσο το ρόλο του ρυθμιστή για την επόμενη κυβέρνηση, αλλά και τόσο εντός της κυβέρνησης με επίκεντρο τον κυβερνητικό εταίρο που τελεί υπό δημοσκοπική νευρικότητα, είναι φαινόμενα που εντάσσονται στο γενικό προεκλογικό κλίμα, από το οποίο η κυβέρνηση φαίνεται ότι χάνει τελικά το προνόμιο του εκλογικού αιφνιδιασμού.

Ακόμη κι αν το Σκοπιανό είναι το «γεγονός» που έπειτα από την συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων θα «εξυπηρετήσει» στο κλείσιμο της αυλαίας της συγκεκριμένος κυβερνητικής συμμαχίας, το θέμα της μείωσης των συντάξεων εκτιμάται ότι θα αποτελέσει εν τέλει και τον καταλύτη προκειμένου να οριστεί ο χρόνος των εκλογών.

Πέρα από τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη και σε αντίθεση με την επιμονή του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να μην μειωθούν συντάξεις και αφορολόγητο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μαξίμου εξακολουθεί να αναζητεί  αντίμετρα που θα ικανοποιήσουν όσους «πυροβολούνται από το μνημόνιο», τους συνταξιούχους στην συγκεκριμένη περίπτωση, εφόσον δεν  καταφέρει η κυβέρνηση να άρει το μέτρο της μείωσης των συντάξεων.

Άλλωστε, το μέτρο της μείωσης των συντάξεων είναι διαρθρωτικό και μάλιστα σε προοδευτική κλίμακα και όσο και να επιμένει η κυβέρνηση εδραιώνεται ολοένα και σε μεγαλύτερο αριθμό κυβερνώντων η πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να κερδίσει αυτό το στοίχημα.

Μάλιστα, την ώρα που η κυβέρνηση παιανίζει ακόμη την έξοδο από τα Μνημόνια και την επιστροφή στην κανονικότητα, ωστόσο ακόμη μια φορά διατείνεται ότι περιμένει την έγκριση-απόφαση του Eurogroup που θα συνεδριάσει στις 3 Δεκεμβρίου για το τι θα κάνει τελικά με την μείωση των συντάξεων.

Ωστόσο, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην πάει σε εκλογές με τις συντάξεις μειωμένες γι’ αυτό και μέχρι να βρει το «αντίμετρο» -κι αν αυτό υπάρξει- για να καλύψει μια ακόμη προεκλογική της δέσμευση, η οποία φαίνεται να πέφτει στο κενό και προκειμένου να μην βρεθεί για ακόμη μια φορά εκτεθειμένη με την κατηγορία ότι έκανε επικοινωνιακό παιχνίδι στις πλάτες των συνταξιούχων, αναζητά και τον κατάλληλο χρόνο για τις πρόωρες εκλογές.

Η εξέλιξη αυτή, επαναφέρει το σενάριο που ήθελε την κυβέρνηση να εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να στηθούν πρόωρες κάλπες τον Φεβρουάριο.

Είναι η περίοδος που κάποιο εκτιμούν ότι «βολεύει» γιατί είναι η περίοδος μετά τα Χριστούγεννα, θα υπάρξει ο 13ος μισθός στους συνταξιούχους, ως δώρο, το Σκοπιανό θα είναι η καυτή πατάτα της επόμενης κυβέρνησης, καθώς το επόμενο ραντεβού με τον Πάνο Καμμένο και τον Αλέξη Τσίπρα έχει οριστεί για τον επόμενο Μάρτιο, ενώ η μείωση των συντάξεων θα είναι κάτι που προεκλογικά θα μπορέσει η κυβέρνηση εν είδη παροχών, προσδοκιών και υποσχέσεων να διαπραγματευτεί… επικοινωνιακά.