Στις 20:00 ολοκληρώθηκε το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ για την αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών και την ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Με την καταμέτρηση των ψήφων να βρίσκεται στο 70,31%, το 91.15% ψηφίζει «Ναι» ενώ το 5,92% τάσσεται υπέρ του «Όχι». Ωστόσο, κυρίαρχος της σημερινής ημέρας για την πΓΔΜ είναι η αποχή καθώς στις κάλπες προσήλθε ποσοστό που αγγίζει οριακά το 35% του εκλογικού σώματος.

Οι δύο πλευρές, όπως ήταν αναμενόμενο, προχώρησαν σε διαφορετική ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος, με τον Ζόραν Ζάεφ και τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών να ερμηνεύουν το υψηλό ποσοστό υπέρ του «Ναι» ως πάτημα για να πάει η Συμφωνία στη Βουλή και το VMRO και τις υπόλοιπες δυνάμεις που έχουν ταχθεί εναντίον της συμφωνίας να κάνουν λόγο για παταγώδη αποτυχία της διαδικασίας.

Λίγο μετά τις 22:30 είχε επικοινωνία με τον Ζόραν Ζάεφ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Κατά την επικοινωνία τους, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός τον επαίνεσε για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητά του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας.

Το δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε υπό το βλέμμα 12.000 σκοπιανών και 500 διεθνών παρατηρητών ενώ εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι 1.806.336 πολίτες.

Υψηλότερη από ό, τι στις υπόλοιπες περιοχές φαίνεται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ότι ήταν η συμμετοχή στις αλβανικές περιοχές της πΓΔΜ στο δημοψήφισμα.

Το ποσοστό του ΝΑΙ σε πολλές αλβανικές περιοχές υπερβαίνει το 95%, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές είναι λίγο κάτω από το 90%. Σημειώνεται δε, ότι η συμμετοχή των Αλβανών της πΓΔΜ σε εκλογές είναι 10% χαμηλότερη συνήθως.

Τέλος, στα παράδοξα του δημοψηφίσματος είναι ότι ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι και ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν διότι δεν υπήρχε το όνομά τους στους εκλογικούς καταλόγους.

Ζάεφ: Εκλογές μόνο αν δεν περάσει η Συμφωνία από τη Βουλή

Την πρόθεσή του να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μόνο αν η Συμφωνία των Πρεσπών δεν περάσει από τη Βουλή γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σε ομιλία που πραγματοποίησε μετά τη λήξη του δημοψηφίσματος.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επισήμανε πως «Η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάει στην Βουλή της πΓΔΜ για την έγκρισή της και, αν αυτό δεν συμβεί, τότε η χώρα θα πάει σε εκλογές». Συμπλήρωσε, εξάλλου, πως «Η βούληση των πολιτών πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους. Οι ψηφοφόροι ψήφισαν με υπερηφάνεια. Περμένω να ψήφισε «ΝΑΙ» η πλειοψηφία των πολιτών που πήγαν στις κάλπες παρά το κάλεσμα για μποϊκοτάζ από την αντιπολίτευση. Το αποτέλεσμα θα σηματοδοτήσει τις εξελίξεις στη Βουλή».

«Η "Μακεδονία" θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ», κατέληξε ο σκοπιανός πρωθυπουργός

Τα σενάρια μετά το αποτέλεσμα

Ο Ζάεφ από εδώ και στο εξής έχει δύο επιλογές την… εξής μία που ήδη ανακοίνωσε με τις δηλώσεις που έκανε καθώς απέκλεισε (προς ώρας) τις πρόωρες κάλπες:

1.     Να πάει στη Βουλή και να διεκδικήσει τις ψήφους που χρειάζονται για να κάνει τις συνταγματικές αλλαγές. Ο μαγικός αριθμός των 80 βουλευτών, αν υπήρχε μια ελπίδα να επιτευχθεί για τον Ζάεφ, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος καθίσταται πιο δύσκολος στόχος. Λέγεται ότι ο Ζάεφ έχει μια συμπαγή ομάδα 72-73 βουλευτών και θα χρειαστεί άλλους 8 με 9 που πρέπει να πείσει.

2.     Να πάει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ακόμη κι αν βάλει ως μέτρο σύγκρισης το εκλογικό σώμα του 1,2 εκατ. πολιτικών κι επομένως να μιλήσει για συμμετοχή στις 600 χιλιάδες, να μην μπορεί να αντέξει την πολιτική πίεση και την σύγκρουση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Και κυρίως με τον Πρόεδρο Ιβανόφ που ηγήθηκε της καμπάνιας υπέρ του μποϊκοτάζ. Αν πάει στη Βουλή και δει το επόμενο διάστημα ότι δεν μπορεί να συγκεντρώσει τους 80 συν βουλευτές τότε βρίσκεται σε αδιέξοδο. Ο Ζάεφ θα προχωρήσει σε εκλογές οι οποίες όμως δεν μπορούν να γίνουν πριν από τον Ιανουάριo.

Πρόεδρος της Βουλής: Σήμερα η βάση για να συνεχίσουμε στη Βουλή

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ζόραν Ζάεφ κινήθηκε και ο πρόεδρος της Βουλής στην πΓΔΜ, Ταλάτ Τζαφέρι, που συνεχάρη τους πολίτες για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία.

«Το σημαντικότερο είναι ότι οι πολίτες έδειξαν ότι ανήκουν στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια. Έβαλαν τα θεμέλια για τη μελλοντική “Μακεδονία”. Αυτή η μέρα θα είναι η βάση για τις μελλοντικές διαδικασίες στη Βουλή», συμπλήρωσε.

Αλί Αχμέτι: Απόφαση της Βουλής

Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο επικεφαλής του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος (DUI) της πΓΔΜ, Αλί Αχμέτι, που ανέφερε τα εξής: «Σήμερα δείξαμε τι θα πει δημοκρατία – μια διαδικασία για την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤο. Αυτή η διαδικασία σημαίνει μεταρρυθμίσεις για την επίλυση του ονοματολογικού με την Ελλάδα. Απόψε θελουμε να πούμε ότι η Βουλή πρέπει να λάβει αυτή τη σημαντική απόφαση για την επίλυση του ζητήματος με την Ελλάδα. Πρέπει να ψηφίσουμε υπέρ. Στις εκλογές του 2016 εμείς είπαμε ότι είμαστε υπέρ του ΝΑΤΟ και ότι όλοι θέλουμε να μπούμε σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Εμείς δώσαμε την εντολή να μπει η χώρα στο ΝΑΤΟ, καθώς δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Το δημοψήφισμα είναι συμβουλευτικό».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αν η Βουλή δεν υιοθετήσει τις συνταγματικές αλλαγές πρόθσε: «Η “Μακεδονία έχει πολύ πιο επείγοντα πράγματα να κάνει από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών».

«Το BESA είναι έτοιμο για την επόμενη φάση που έχουμε μπροστά μας, τις συνταγματικές αλλαγές όπου θα καταθέσουμε τις απόψεις μας για να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις, ώστε να έχουμε ένα Σύνταγμα που θα εγγυάται πλήρη ισότητα για τους Αλβανούς στην “Μακεδονία” και θα οικοδομεί ένα ασφαλές ευρωπαϊκό μέλλον στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», σημείωσε, από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος του αλβανικού κόμματος BESA, Μπιλάλ Κασίμι.

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Αντιφατικό το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ

Αντιφατικό χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνοντας παράλληλα τον γνωμοδοτικό χαρακτήρα του.

Μάλιστα οτ υπουργείο σημείωνει ότι «μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό». Συμπληρώνει δε, ότι «η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Γιοχάνες Χαν: Ευρεία υποστήριξη στις «Πρέσπες» δείχνει το δημοψήφισμα

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που παρέχει ευρεία, όπως είπε, υποστήριξη στη συμφωνία των Πρεσπών κάλεσε τα κόμματα να σεβαστούν ο επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.

«Συγχαίρω τους πολίτες που ψήφισαν στο σημερινό συμβουλευτικό δημοψήφισμα και έκαναν χρήση των δημοκρατικών τους ελευθεριών. Με την πολύ σημαντική ψήφο υπέρ του “ΝΑΙ” υπάρχει ευρεία υποστήριξη στη Συμφωνία των Πρεσπών και την ευρωατλαντική πορεία της χώρας. Περιμένω τώρα από όλους τους πολιτικούς ηγέτες να σεβαστούν αυτή την απόφαση και να την προωθήσουν με τη μέγιστη υπευθυνότητα και ενότητα πέρα από κομματικές γραμμές προς το συμφέρον της χώρας», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Πανηγυρίζουν οι υποστηρικτές του «Όχι»

Πολίτες των Σκοπίων έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται απέναντι από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ για να γιορτάσουν το μεγάλο ποσοστό αποχής στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό.

Οι διαδηλωτές έχουν στήσει εξέδρα σε κεντρικό δρόμο της πόλης. Αποτέλεσμα η κυκλοφορία να έχει σταματήσει στο συγκεκριμένο σημείο. Στο βήμα έχουν ανέβει ομιλητές οι οποίοι μεταξύ άλλων φωνάζουν πως η «Μακεδονία ανήκει στους Μακεδόνες» και πως η «χώρα νίκησε ξανά».

Την πλατεία απέναντι από τη Βουλή έχουν κατακλύσει μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας αλλά και του εξωτερικού που καταγράφουν τους πανηγυρισμούς. Παρά την εορταστική ατμόσφαιρα οι διαδηλωτές δεν ξεπερνούν τους 50.

Πορεία διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη

Πορεία διαμαρτυρίας κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών βρισκόταν σε εξέλιξη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, την ίδια ώρα που οι πολίτες της γειτονικής χώρας προσέρχονταν στις κάλπες για το ιστορικό δημοψήφισμα.

Αγνοώντας τη βροχή που έχει ξεκινήσει από το απόγευμα στην πόλη, μικροί και μεγάλοι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Αριστοτέλους για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην «εμετική», όπως τη χαρακτηρίζουν, συμφωνία, ενώ ακολούθως κατευθύνθηκαν με πορεία στον Λευκό Πύργο, μέσω της Λεωφόρου Νίκης, ώστε στις 19:30 να βρίσκονται στο σημείο για την υποστολή της σημαίας.