Την ώρα που στα Σκόπια συνεχίζεται το παζάρι κυβέρνησης- αντιπολίτευσης για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών στο Κοινοβούλιο μετά την αναιμική συμμετοχή του κόσμου στο Δημοψήφισμα, τα σενάρια της επόμενης ημέρας και η αντιφατική ανάγνωση του δημοψηφίσματος-γρίφος είναι στοιχεία που επηρεάζουν και την Ελλάδα.

Η ώρα της διαχείρισης του αποτελέσματος της πρώτης πράξης για την Συμφωνία, και για τα δύο κράτη Ελλάδας και πΓΔΜ, εξακολουθεί να συνοδεύεται τόσο από σενάρια εκλογών όσο και από διαρκείς ζυμώσεις σε πολιτικό επίπεδο.  

Στο εσωτερικό της χώρας, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με την σχετική παγωμάρα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή την μικρή συμμετοχή μιλούν για αποδοκιμασία της Συμφωνίας. Η πολιτική δίνη στην οποία βρίσκεται ο Ζάεφ, συμπαρασύρει και τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον σπρώχνει ακόμη περισσότερο στο σκηνικό της ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης που κορυφώνεται όσο ο κυβερνητικός του εταίρος στην προσπάθειά να διασωθεί κοινοβουλευτικά απειλεί ακόμη και με την άρση της εμπιστοσύνης του στην κυβέρνηση.

Οι κυβερνητικές ισορροπίες είναι πιο εύθραυστες από ποτέ, καθώς ο κίνδυνος για την κυβέρνηση δεν είναι πια ο κυβερνητικός εταίρος και τσαλίμια του, καθώς τα σενάρια δεν αποκλείουν αυτά είναι και προαποφασισμένα, αλλά το εσωτερικό του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται να ζητεί… εξηγήσεις από το Μαξίμου για τις κυβερνητικές ανισορροπίες.  

Μπορεί ο Ζόραν Ζάεφ, οι ξένοι υποστηρικτική προς τη Συμφωνία παράγοντες, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας, να βγήκαν τραυματισμένοι από το δημοψήφισμα της Κυριακής, όμως υπάρχει κι ένας ικανοποιημένος. Ο Πάνος Καμμένος. Ο Πάνος Καμμένος βλέπει πια να εξαφανίζεται ο λόγος ενός «διαζυγίου» από την κυβέρνηση και κυβερνητικός του εναγκαλισμός με τον Τσίπρα και την κυβέρνηση να παίρνει παράταση.

Την Κυριακή είδε πως απομακρύνεται το ενδεχόμενο να κάνει πράξη τα όσα απειλεί ότι θα κάνει και λέει κι αυτό για τον ίδιο είναι μια μεγάλη ανακούφιση, αφού δεν θα χρειαστεί να αποχωριστεί το υπουργείο του.

Ο Ζάεφ θα χρειαστεί πια χρόνο για το επόμενο βήμα της Συμφωνίας, που είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση, και όπως ούτε ο δημοψήφισμα ήταν δεσμευτικό – προεραιτικό σύμφωνα με την Συμφωνία – έτσι ούτε είναι δεσμευτική και η ημερομηνία, τέλος Δεκεμβρίου του 2018, που αναφέρεται στη Συμφωνία, ως καταληκτική από την πλευρά των όσων έχει να κάνει η πΓΔΜ για την κύρωση της Συμφωνίας.

Τσίπρας και Καμμένος, όπως πολλοί προέβλεπαν δεν δεσμεύονται πια από τίποτα, δεν πιέζονται πια από κάτι προκειμένου να σπάσουν την συγκυβέρνησή τους.

Οι εξελίξεις αυτές δικαιώνουν κατά πολύ και  την αντιπολίτευση που εκτιμούσε από την αρχή ότι ο Τσίπρας θα πετάξει την καυτή πατάτα στην επόμενη κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν παραλείπεται παράλληλα το γεγονός ότι ο Τσίπρας βγήκε πολιτικά λαβωμένος από την εξέλιξη αυτή.

Καθώς όλοι ανακάλεσαν στην μνήμη τους το δημοψήφισμα παρωδία του 2015 στην Ελλάδα, όταν είδαν τον Ζάεφ να πανηγυρίζει για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη χώρα του, με το οποίο ξεκάθαρα ο λαός του τον αποδοκίμασε.