Οι βόμβες Φίλη για την εικόνα που παρουσιάζει η δημόσια ραδιοτηλεόραση ήρθε να προστεθεί στα επεισόδια που «παίζονται» εδώ και σχεδόν μία διετία στην Αγία Παρασκευή για τις πρακτικές στους διαδρόμους του ραδιομεγάρου.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, που δεν κρύβει γενικότερα τα λόγια του για σειρά πολιτικών ζητημάτων, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν θέλω να μασάω τα λόγια μου. Η εικόνα της ΕΡΤ θυμίζει όλο και πιο πολύ την ΕΡΤ πριν το 'μαύρο'. Η ΕΡΤ δεν λειτουργεί όπως είναι αναγκαίο για μια δημόσια τηλεόραση. Η ΕΡΤ είναι ένα κανάλι που έχει παραδιοίκηση».

Μάλιστα, πρόσθεσε πως «κυβερνάται από το παλιό συντεχνιακό καθεστώς, ένα καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων» διαπιστώνοντας ότι «πολιτικά αυτό που παράγεται, δεν είναι ποιοτικό προϊόν. Ούτε προσφέρει απροκατάληπτη και σε βάθος ενημέρωση».

Άμεση ήταν η αντίδραση του αρμόδιου υπουργού Νίκου Παππά, ο οποίος είπε ότι ο κ. Φίλης δεν γνωρίζει την κατάσταση στην ΕΡΤ...  Για τον υπουργό το μείζον είναι «η επίθεση που εξαπολύει η ΝΔ. H ΕΡΤ έχει κάνει βήματα στην επόμενη τεχνολογία, στον ελληνικό αθλητισμό και έχει αναβαθμιστεί το πρόγραμμα με σημαντικές σειρές». 

Πριν από λίγες μόλις εβδομάδες είχε ξεσπάσει ένας ακόμα σάλος με αφορμή τα σχόλια του δημοσιογράφου Δημήτρη Καψώχα για την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΡΤ. Μάλιστα, ο ίδιος ο δημοσιογράφος παρέδωσε την ταυτότητά του στην ΕΣΗΕΑ για να αποφύγει το Πειθαρχικό.

Στο πλευρό του βέβαια στάθηκαν στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Θανάσης Καρτερός, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Από την ΕΡΤ και την παρουσίαση του βραδινού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ-2 αποχώρησε το καλοκαίρι ο δημοσιογράφος Γιάννης Δάρρας. Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος με ανάρτησή του στο Facebook επικαλούμενος «την επαγγελματική του αξιοπρέπεια».

Αίσθηση είχε προκαλέσει η παραίτηση -τον Μάιο του 2018- με καταγγελίες του Νίκου Μιχαλίτση, εκ των συντελεστών της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ. Στη δισέλιδη παραίτησή του κατέγραφε την έντονη διαφωνία του ως προς τον τρόπο που ασκείται η διοίκηση στην εταιρεία με την απομάκρυνση έμπειρων και ικανών στελεχών. 

Η επίθεσή του κορυφωνόταν με την έμμεση αναφορά στην έντονη παρουσία της ΠΟΣΠΕΡΤ, η οποία εμφανιζόταν να συνδιοικεί την εταιρεία: «Εχετε αντικαταστήσει τη θεσμική λειτουργία της ΕΡΤ με μηχανισμούς παραδιοίκησης με ποικίλα κέντρα ανεύθυνης εξουσίας, όπου κύριο ρόλο διαδραματίζουν οι εκπρόσωποι ενός λούμπεν πελατειακού 'συνδικαλισμού', με αποκρουστικό για την κοινωνία πρόσωπο και αισθητική, δυσφημώντας κάθε έννοια υγιούς και ακηδεμόνευτου συνδικαλισμού που είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη οποιασδήποτε εταιρείας» τόνιζε.

Υπενθυμίζεται ότι το 2017 παραιτήθηκε από την ΕΡΤ και ο τότε πρόεδρός της Διονύσης Τσακνής. Η επιστολή παραίτησης του ήταν χαρακτηριστική της κατάστασης στο Ραδιομέγαρο: «Τόσο η Κυβέρνηση διά των Υπουργών της με επικεφαλής τον κ. Παπά, όσο και ο Σύριζα διά του γραμματέα του κυρίου Ρήγα, εγκατέστησαν και επισημοποίησαν στην χθεσινή φιέστα στην ΕΡΤ, τη νέα Διοίκηση, με επικεφαλής τον Π. Καλφαγιάννη. Δικαίωμά τους, αλλά, σε ό,τι με αφορά, κατά πως θα έλεγε και ο Μέγας Αλεξανδρινός, «τη εξαιρέσει εμού». Μάταια θα περίμενε κανείς, μια στήριξη στο πρόσωπό μου, εκ μέρους των παριστάμενων αξιωματούχων, όταν ο εκπρόσωπος του πιο άρρωστου τμήματος του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού, άφησε αιχμές για το ήθος και την τιμιότητά μου. Σφίγγω το χέρι στους εκατοντάδες εργαζόμενους της ΕΡΤ που πορευτήκαμε μαζί, και τους εύχομαι να πάρουν την τύχη της εταιρίας στα χέρια τους. Διονύσης Τσακνής, Πρώην Πρόεδρος ΔΣ ΕΡΤ ΑΕ.»

Τότε, ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς είχε αρκεστεί να τον ευχαριστήσει που συνέβαλε να «μπει τέλος στο 'μαύρο'», διαπιστώνοντας ότι οι διαφωνίες είναι θεμιτές.