Την υποψηφιότητα του για την Περιφέρεια Αττικής στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές με τη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής ανακοινώνει ο Γιάννης Σγουρός.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», λέει ότι «αυτό που εξελίσσεται στην Αττική εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που χτίσαμε με κόπο, σύνεση και υπομονή», τονίζοντας ότι η θητεία της Ρένας Δούρου ήταν «ασυνεπής, αναποτελεσματική, αποτυχημένη».

Αναφερόμενος στην απόφαση του να διεκδικήσει εκ νέου την Περιφέρεια Αττικής ο κ. Σγουρός σημειώνει ότι «οι πολίτες γνωρίζουν ότι δεν είμαι περαστικός από την Αυτοδιοίκηση, ούτε υποψήφιος μετεωρίτης. Τίμησα την εμπιστοσύνη τους με την παρουσία μου, ασκώντας υπεύθυνη αντιπολίτευση και κριτική. Διεκδικώ ξανά την Περιφέρεια, γιατί δεν αντέχω να βλέπω έναν οργανισμό που παραδώσαμε τον Σεπτέμβριο του 2014, σε υποδειγματική κατάσταση να παραπαίει, κινούμενος μεταξύ σφύρας και άκμονος… Επιστρέφω για να φέρω πίσω την κανονικότητα, που τόσο έλειψε από την Περιφέρεια Αττικής».

Ακόμα χαρακτηρίζει τη Ρένα Δούρου «ασυνεπή ως προς αυτά που υποσχέθηκε προεκλογικά και δεν έκανε. Αναποτελεσματική διότι γυρίζοντας τον χρόνο πίσω είναι περισσότερα αυτά που βρήκε από αυτά που αφήνει. Αποτυχημένη διότι παντού, σε όλους τους τομείς, παρουσιάζει υστέρηση και οπισθοδρόμηση».

Ερωτώμενος δε πως θα χειριζόταν την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, για την οποία η Περιφερειάρχης έχει δεχθεί σφοδρή κριτική, εξηγεί ότι «ο ρόλος του περιφερειάρχη είναι να βγαίνει στην πρώτη γραμμή, όχι να συμμετέχει σε fake συσκέψεις, καθ’ υπόδειξη του κόμματος, με τον Πρωθυπουργό. Όσοι βλέπουν την Αυτοδιοίκηση ως βάρδια δε μπορεί παρά να αντιμετωπίζουν τη θητεία ως αγγαρεία. Η Αυτοδιοίκηση είναι έργο και όχι πάρεργο» και σημειώνει ότι «οι πολίτες δεν πρέπει να ξανανιώσουν απροστάτευτοι και εγκαταλελειμμένοι. Αυτό είναι το ιερό χρέος μας».

Σε ερώτηση για το «Νόμο Σκουρλέτη» ο Γιάννης Σγουρός λέει ότι «εάν θα μπορούσα να αλλάξω κάτι είναι αυτή ακριβώς τη δυνατότητα να αλλάζει ο εκλογικός νόμος βάζοντας ασφαλιστικές δικλείδες μέσα από συνταγματική αναθεώρηση».

Τέλος αναφορικά με τα σενάρια για συνεργασίες ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και πως η Κεντροαριστερά θα διεκδικήσει και πάλι έναν πολιτικό πρωταγωνιστικό ρόλο, ο κ. Σγουρός υπενθυμίζει ότι «όπως έχω πει πολλές φορές, οι συνεργασίες οικοδομούνται σε προγραμματικές συγκλίσεις. Δεν επιβάλλονται» και σημειώνει ότι «ο ρόλος της Κεντροαριστεράς είναι αναπόφευκτα πρωταγωνιστικός, γιατί ο χώρος, πέρα από κόμματα και παρατάξεις, είναι πλειοψηφικός. Όμως αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει όχι μόνο η Κεντροαριστερά, αλλά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα είναι η αμφισβήτηση για την πολιτική, που εκφράστηκε με τα ιστορικά υψηλά ποσοστά αποχής.