To «καραβάνι συνεχίζει» με εμφύλιο σε κυβερνητική συμμαχία και ΑΝΕΛ
Δύσκολη η συγκατοίκηση των εταίρων- Ρουλέτα με Σκοπιανό και βάσεις-Διορθωτικές δηλώσεις από Καμμένο και να πέσουν οι τόνοι στο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ο Τσίπρας
Ολοένα και πιο δύσκολη, αν δεν έχει φτάσει ήδη σε αδιέξοδο, γίνεται η σχέση μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων που εξελίσσεται σ’ αυτό που και οι δύο έχουν πει, ως το «αναγκαίο κακό» με την συγκατοίκηση πια στην εξουσία να έχει γίνει πολύ δύσκολη.
Μετά την «διπλή» βόμβα Καμμένου από τις ΗΠΑ, τόσο για το μοίρασμα βάσεων στην Αμερική, όσο και για το plan b, σχετικά με το Σκοπιανό εξακολουθεί να προκαλεί πολλά Ρίχτερ στην συγκυβέρνηση, με τον συνασπισμό να δείχνει πιο αδύναμος από ποτέ. Με έμμεσο, πλην σαφή όμως, τρόπο το Μαξίμου και κορυφαίοι υπουργοί, αδειάζουν τον κυβερνητικό εταίρο και του δείχνουν την πόρτα της εξόδου.
Τα σενάρια περί ενός σκοτεινού παρασκηνίου έχουν αναζωπυρωθεί εκ νέου με πολλούς να εκτιμούν να αναρωτιούνται αν όντως ο Πάνος Καμμένος έδρασε ως συνήθως… απρόβλεπτα ή αν η τα όσα είπε από τις ΗΠΑ ήταν σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό θα κληθεί να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την επιστροφή του Πάνου Καμμένου από την Αμερική.
Η ενδοκυβερνητική κόντρα και τα πυρά μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων σε επίπεδο βουλευτών και υπουργών, αλλά και μεταξύ στελεχών των ΑΝΕΛ, όξυναν το ήδη ηλεκτρισμένο κυβερνητικό κλίμα, με πολλούς υπουργούς να ζητούν την αποδέσμευση της κυβέρνησης από τον Πάνο Καμμένο, ενώ το Μαξίμου επισήμως, προτίμησε να διατηρήσει την αρχική του αμηχανία.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τα στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματός του να βάλουν φρένο προς το παρόν στην κριτική τους και να ρίξουν τους τόνους μέχρι να επιστρέψει ο Καμμένος από την Αμερική.
Την ίδια ώρα ζητήθηκε διορθωτική δήλωση από τον κυβερνητικό εταίρο, ο οποίος μέσω ραδιοφωνικής του συνέντευξης επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις, ωστόσο, μη ικανοποιητικές. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι η στοχοπροσήλωση του Πάνου Καμμένου στο κομματικό του ακροατήριο, το οποίο αντιλαμβάνεται ότι έχει συρρικνωθεί επικίνδυνα, δεν του επιτρέπει πολλούς ελιγμούς. Δεν είναι όμως προς αμφισβήτηση το κοινό στο οποίο αναφέρεται, αλλά και το ίδιο το κόμμα του, το οποίο τελεί υπό διάλυση.
Χθες ο Τέρενς Κουίκ, επέλεξε να παραμείνει πιστός στην κυβερνητική γραμμή και να πήρε αποστάσεις από τον Πάνο Καμμένο, ενώ ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, ο κ. Παπαχριστόπουλος με την επίθεσή του προς τον εκπρόσωπο Τύπο των ΑΝΕΛ, έδειξε για άλλη μια φορά πόσο πολύ ασφυκτιά στους ΑΝΕΛ και πόσο πολύ βιάζεται να κλείσει τους κομματικούς του «λογαριασμούς» με τους ΑΝΕΛ.
Ο αναβρασμός εξακολουθεί και σήμερα να επικρατεί με την ενδοκυβερνητική κόντρα να αναμένεται να κορυφωθεί ή να εκτονωθεί όπως και στο παρελθόν μετά και την επιστροφή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.
Είναι γεγονός ότι οι τριγμοί στις σχέσεις Τσίπρα – Καμμένου υπερβαίνουν αυτή τη φορά τις γνωστές διαφωνίες που επικρατούσαν κατά καιρούς στην κυβερνητική συμμαχία, καθώς όσο ο κυβερνητικός εταίρος γίνεται ολοένα και πιο απρόβλεπτος η σχέση αυτή κακοφορμίζει. Ωστόσο, όσο κι αν μοιάζει το παρασκήνιο στις σχέσεις Τσίπρα – Καμμένου να είναι ζοφερό, εξακολουθεί να υπάρχει και το σενάριο που θέλει τον Πάνο Καμμένο να επισπεύδει μια προσυνεννοημένη με τον Τσίπρα κυβερνητική ρήξη κι αυτό με αφορμή τις εξελίξεις στα Σκόπια και τις τελευταίες πληροφορίες που θέλουν την Συμφωνία να περνάει από την Βουλή των Σκοπίων, και άμεσα θα έρχεται στην ελληνική Βουλή.
Χωρίς την κυβερνητική ρήξη θα ήταν δύσκολο ο κάθε κυβερνητικός εταίρος να ακολουθήσει την προεκλογική του καμπάνια και να απευθυνθεί στο εκλογικό του κοινό, το οποίο αμφότεροι αρχίζουν να χάνουν από το «οπτικό « τους πεδίο.