Τα Παρά-πρωινά μας
Τα Παρά-πρωινά μας Σωτήρης Ξενάκης Μπάγια Αντωνοπούλου
h9bswgslnbpqkmlujbir
Πολιτική

Καταγγελία Μανιάτη για τον άνθρωπο που εισηγήθηκε την εξαγορά της EDS

Τι αποκάλυψε ο πρώην υπουργός ΠΕΚΑ στη Βουλή

Tο πρόσωπο που εισηγήθηκε την εξαγορά της εταιρείας ηλεκτρισμού της ΠΓΔΜ EDS από τη ΔΕΗ αποκάλυψε στη Βουλή ο Γιάννης Μανιάτης. Στη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησής του στη Βουλή, προς τον Γιώργο Σταθάκη, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργός Ενέργειας, είπε:«Μετά τη θεατρική παράσταση στη Ουάσιγκτον και τα μεγάλα σκάνδαλα, το προσφυγικό και την ΕΡΤ, άλλο ένα μεγάλο θέμα είναι η εξαγορά της EDS για 4,8 εκατ. ευρώ, η οποία παρουσίασε ζημιές 5,5 εκατ. το 2017, έχει δάνεια 25,9 εκατ. ευρώ και ανήκε στον αντιπρόεδρο των Σκοπίων.

Γιατί η κυβέρνηση έδωσε εντολή για την εξαγορά; Διότι την εισήγηση για εξαγορά την έκανε η θυγατρική ΔΕΗ Αλβανίας. Ποιος είναι εκεί διευθύνων Σύμβουλος; Ο Γιώργος Λάντζας. Είναι άνθρωπος που εσείς ως υπουργός Ανάπτυξης το 2016, τοποθετήσατε στο ΔΣ της ΕΒΖ, άνθρωπος δικός σας, της κυβέρνησης».

H απάντηση Σταθάκη

«Τηρώ επακριβώς το νόμο που ισχύει. Στη Βουλή έρχονται συναλλαγές του δημοσίου άνω των 20 εκ ευρώ. Κάτω των 20 εκ ευρώ δεν αποτελούν αρμοδιότητα της. Συνεπώς δεν χρειάζεται καμία γνωστοποίηση. Μάλλον η ΝΔ και η ΚΙΝΑΛ πρέπει να βρίσκονται σε μεγάλη απόγνωση όταν ανασύρουν θέματα που έγιναν με απόλυτη διαφάνεια και ομόφωνες αποφάσεις της ΔΕΗ. Απορώ γιατί επαναφέρουν ένα θέμα τόσο κρυστάλλινο και διαφανές» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο προεδρεύων του Σώματος Νικήτας Κακλαμάνης Νικήτας, για να σχολιάσει ότι ο νόμος δεν υποχρεώνει πράγματι κάτω από 20 εκατ. ευρώ να έρθει στη Βουλή μια σύμβαση, αλλά και δεν το απαγορεύει.

«Ό,τι χαρτιά θέλετε είναι στη διάθεσή σας» απάντησε ο κ. Σταθάκης.

Σχετικά με τις καταγγελίες Μανιάτη, ο κ. Σταθάκης κατηγόρησε τον πρώην υπουργό ΠΕΚΑ ότι «κάνει βουτιά στη ναφθαλίνη», ενώ υπογράμμισε ότι για την υπογραφή της σύμβασης ακολουθήθηκε η καθιερωμένη διαδικασία που γίνεται σε διεθνές επίπεδο για εξαγορές εταιρών.

Την έντονη αντίδραση του κ. Σταθάκη προκάλεσαν οι αιχμές του κ. Μανιάτη ότι η εξαγορά της εταιρείας που είναι ιδιοκτησίας, όπως είπε, του αντιπροέδρου του κ. Ζάεφ, έγινε στη κορύφωση της διαπραγμάτευσης για το μεγάλο εθνικό θέμα της ονοματολογίας των Σκοπίων και τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Δεν μπορώ να καταλάβω και να παρακολουθήσω το συλλογισμό σας. Έχουμε τη συμφωνία των Πρεσπών που εσείς θεωρείτε ότι είναι επιζήμια. Και ταυτόχρονα εμείς κάνουμε μια οικονομική πρόταση στην άλλη πλευρά για να την πείσουμε να υπογράψει μια επιζήμια οικονομική συμφωνία για εμάς; Κινδυνεύετε να αποκτήσετε τραγελαφική υπόσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.