Και επίσημα από χθες βρίσκονται σε ρήξη ο Πάνος Καμμένος και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος ξεσπάθωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο κατά του κυβερνητικού εταίρου και είπε όσα δεν μπορούσε να πει ο Τσίπρας. Οι ισορροπίες τόσο στον κυβερνητικό συνασπισμό, όσο και εντός των ΑΝΕΛ, φαίνεται ότι χάνονται με τον Πάνο Καμμένο να βρίσκεται απομονωμένος και από τους ίδιους τους βουλευτές του ιδιαίτερα μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ, και τις αποκαλύψεις του για το plan b σχετικά με το Σκοπιανό.

Τουλάχιστον, 2 από τους 7 βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν κρύβουν την πρόθεσή τους να στηρίξουν την κυβέρνηση στο θέμα της Συμφωνίας, την ώρα που ο Πάνος Καμμένος επιμένει ότι όταν έρθει η Συμφωνία στη Βουλή δεν θα την ψηφίσει. Οι εξελίξεις μετά και την χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού φαίνεται ότι θα είναι ραγδαίες γιατί αυτό που φοβάται περισσότερο ο Πάνος Καμμένος είναι η έλλειψη χρόνου προκειμένου να έχει την ευκαιρία να κάνει την «επαναστατική του γυμναστική» και να απευθυνθεί σε όσους ψηφοφόρους ακόμη μπορεί να επηρεάσει.

Η πίεση του χρόνου για τον Πάνο Καμμένο γίνεται τώρα πια ανελέητη καθώς ακόμη και οι εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας στην Βουλή της γειτονικής χώρας δρομολογούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ότι περίμενε ο ίδιος. Μάλιστα, το θέμα της επίσπευσης των διαδικασιών ήταν κι αυτό που έθιξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και στο Υπουργικό Συμβούλιο, γιατί όπως ισχυρίστηκε είχε την διαβεβαίωση ότι στην Ελληνική Βουλή η ψηφοφορία για τη Συμφωνία θα ερχόταν μετά τις εκλογές.  

Παρακλήσεις από Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να περιόρισε τον ρόλο του στο Υπουργικό και να μην πρωταγωνίστησε στο θέμα του Πάνου Καμμένου, άλλωστε εν κρυπτώ είχε κάνει την προηγούμενη ημέρα τις συνεννοήσεις του με τον κυβερνητικό εταίρο στο γεύμα του που είχαν οι δυό τους και φαίνεται ότι το κοντοσούβλι του έπεσε βαρύ… Παρά τις εντάσεις και τα νεύρα του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος σήμερα πρωταγωνιστεί και σε σενάρια που τον θέλουν τόσο δυσαρεστημένο που να σκέφτεται ακόμη και την αποχώρησή του από το υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο για χάρη της εξουσίας Τσίπρας και Καμμένος τα βρήκαν.  

Με παραίτηση απειλεί ο Κοτζιάς

Στον απόηχο της χθεσινής ηλεκτρισμένης συνεδρίασης τα σενάρια εμφανίζουν σήμερα τον Νίκο Κοτζιά, ακόμη και να σκέφτεται την παραίτησή του από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς οι πληροφορίες μιλούν για οριστική σύγκρουση μεταξύ των δύο υπουργών.  

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των ΝΕΩΝ «ο υπουργός Εξωτερικών φέρεται να εξετάζει και το ενδεχόμενο της παραίτησής του, καθώς θεωρεί ότι στην αντιπαράθεση με τον υπουργό Άμυνας δεν είχε επαρκή κάλυψη από τον Αλέξη Τσίπρα.

Υπό διάλυση οι ΑΝΕΛ

Ο Πάνος Καμμένος ήδη έχει στείλει από την Αμερική τα μηνύματά του στους μελλοντικούς  «αποστάτες» που πήραν όπως έγραψε και σε ανάρτησή του μια έτοιμη θέση στο ψηφοδέλτιο και στην κυβέρνηση και τώρα τον απομονώνουν. Όπως είναι γνωστό ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος ήδη είναι με το ένα πόδι εκτός ΑΝΕΛ και με το άλλο στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μόλις χθες η Έλενα Κουντουρά δημοσιοποίησε την πρόθεσή της να στηρίξει την κυβερνητική πρόταση για το Σκοπιανό κι ότι θα ψηφίσει με ψήφο κατά συνείδηση.

Επιχείρησε μεν και μια διορθωτική δήλωση – ανάρτηση στα social media, το περιεχόμενο της οποίας δεν άλλαξε και πολλά σε σχέση με την αρχική της τοποθέτηση.

Από την πλευρά του ο Τέρενς Κουίκ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ακολουθήσει την κυβερνητική γραμμή και φαίνεται ότι είναι σημαντική η δική του απόφαση καθώς σε περίπτωση που ο κ. Παπαχριστόπουλός ψηφίσει την συμφωνία και παραδώσει την έδρα του, όπως ισχυρίστηκε και ο ίδιος, τότε την έδρα αυτή παραλαμβάνει ο Τέρενς Κουίκ, με τις εξελίξεις και τις ισορροπίες να μην αλλάζουν τουλάχιστον υπέρ του Πάνου Καμμένου.

Με ερωτηματικό παραμένει η στάση του κ. Ζουράρι, ο οποίος δεν θα ψηφίσει μεν την Συμφωνία, αλλά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να ρίξει την κυβέρνηση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι απώλειες στο καταποντισμένο δημοσκοπικά κόμμα του Πάνου Καμμένου, δεν θα περιοριστούν μόνο σε πρόσωπα της ΚΟ των ΑΝΕΛ αλλά αναμένεται να δούμε ηχηρές αποχωρήσεις από πρώην βουλευτές, αλλά και στελέχη των ΑΝΕΛ.

Τα βλέμματα όλων ωστόσο τώρα στρέφονται στην 4η Σύνοδο της Β΄ Περιόδου του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΛ που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή όπου και αναμένεται εκεί να ξεκαθαρίσει αρκετά το θολό τοπίο των ΑΝΕΛ.