Τους πιστούς από τους αποστάτες θα επιχειρήσει να ξεκαθαρίσει ο Πάνος Καμμένος στη συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ, δηλαδή των επτά βουλευτών που απέμειναν. Υπενθυμίζεται ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εξέλεξαν 10 βουλευτές τον Σεπτέμβριο του 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί στους δημοσιογράφους ένα «στικάκι» με το νέο σήμα των ΑΝΕΛ, αλλά και ένα κείμενο με τις «κόκκινες γραμμές» του κόμματος... 

Κατά άλλες πληροφορίες, ο Πάνος Καμμένος πούλησε και τα γραφεία των ΑΝΕΛ στη λεωφόρο Συγγρού.

Στους κόλπους του κόμματος επικρατεί το απόλυτο αλαλούμ, με κάποιους βουλευτες να διαφοροποιούνται από την κομματική γραμμή και άλλους να έχουν βάλει ήδη πλώρη για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το κλίμα είναι φορτισμένο, καθώς βουλευτές του κόμματος φέρονται αποφασισμένοι να διαφοροποιηθούν από την επίσημη γραμμή του υπουργού Άμυνας στην υπόθεση των Πρεσπών.

Τη γραμμή του Πάνου Καμμένου φέρονται να στηρίζουν ελάχιστοι βουλευτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει τουλάχιστον πέντε βουλευτές για τη δημιουργία Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όριο που κινδυνεύουν να απωλέσουν.

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει δηλώσει ότι κόντρα την γραμμή του κόμματος θα ψηφίσει την Συμφωνία και στην συνέχεια θα παραιτηθεί παραδίδοντας την έδρα του. Όχι και αμέσως, αλλά όταν και εάν κινδυνεύσει η κυβερνητική πλειοψηφία...

Μιλώντας στo parapolitika.gr, o βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ επανέλαβε την πρόθεσή του να στηρίξει την κυβέρνηση στη συμφωνία των Πρεσπών. «Έχω ξεκαθαρίσει τη θέση μου εδώ και καιρό. Θα στηρίξω την κυβέρνηση στη Συμφωνία των Πρεσπών, ανεξάρτητα απο το τι θα κάνουν οι ΑΝΕΛ» είπε ο βουλευτής συμπληρώνοντας πως «Πρόκειται για το τελευταίο λιθαράκι των αλλαγών που κάνει αυτή η κυβέρνηση.

Δεν κλήθηκε και δεν θα παραβρεθεί στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, όπως έχει δηλώσει η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, αφού δεν είναι βουλευτής η ίδια, όμως έχει φροντίσει να στείλει με mail τις θέσεις της για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο.

Μάλιστα, η υφυπουργός Εσωτερικών επιφύλασσε σήμερα ένα «καρφί» για τον υπουργό Άμυνας και τη ρητορική που χρησιμοποίησε τα προηγούμενα 24ωρα για προδότες και αποστασία: «Να μην φέρουμε στη χώρα τον εθνικό διχασμό. Ακούγονται κουβέντες περί αποστατών και προδοτών που εμένα δεν με βρίσκουν σύμφωνη» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα εξέφρασε τη διαφωνία της με ενδεχόμενη αποχώρηση τώρα των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση λέγοντας ότι «στην παρούσα φάση η λήψη οποιασδήποτε απόφασης είναι παρακινδυνευμένη αφού δεν έχουμε όλα τα δεδομένα (σ.σ. για τη Συμφωνία των Πρεσπών)».

«Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο από τη στιγμή που δεν έχουν έρθει τα τελικά κείμενα εδώ, για ποιο λόγο να σηκωθεί αυτό το τσουνάμι, δεν έχω καμία απολύτως εξήγηση εκεί εστιάζεται και η αντίρρησή μου» εξήγησε η κ. Χρυσοβελώνη.

Πάντως, έκπληξη προκάλεσε η συνέντευξη που έδωσε λίγο αργότερα η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, στο ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ, αφού άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, ο Πάνος Καμμένος, τελικά να αλλάξει στάση και να μην φύγει από την κυβέρνηση.

Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη ένα 24ωρο νωρίτερα δήλωνε στα Parapolitika.gr ότι δεν βλέπει τον λόγο να φύγει από το υπουργείο Εσωτερικών και ότι οι βουλευτές δεν είναι αντικείμενα ή βαλίτσες...

Η περίπτωση Κώστα Ζουράρι είναι πιο περίπλοκη, αλλά επίσης δείχνει το χάος. Ο αιρετικός βουλευτής της Πυρικαύστου Ελλάδος (συνιστώσας των ΑΝΕΛ) ναι μεν διαφωνεί με τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και στελέχη των ΑΝΕΛ που επίσημα δεν έχουν τοποθετηθεί για το θέμα των Σκοπίων, όμως με την στάση τους μέχρι στιγμής εύκολα μπορεί κανείς να προβλέψει πώς θα διαχειριστούν τη Συμφωνία.

Η Έλενα Κουντουρά δεν έχει επίσημα τοποθετηθεί, με τις πληροφορίες να λένε πως δεν είναι αντίθετη με τη Συμφωνία. Άλλωστε έχει δηλώσει πως η ίδια πάντα ψηφίζει κατά συνείδηση.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Κατσίκης μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και ερωτηθείς αν θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση είπε τα εξής:

«Είναι πολιτική τακτική όλων των πολιτικών δυνάμεων με οποιεσδήποτε συνθήκες και καταστάσεις, πέρα και πάνω από κομματικές αγκυλώσεις, στεγανά και μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις είναι πάγια πολιτική τακτική όλων των κομμάτων οτιδήποτε κρίνουν ότι εξυπηρετεί το δημόσιο, το εθνικό, το πατριωτικό συμφέρον να το στηρίζουμε. Εάν δηλαδή έρθει ένα νομοσχέδιο και υφίσταται ακόμη η κυβέρνηση με τον τρόπο που θα υπάρχει, δεν ξέρω ποιος θα είναι και δεν ξέρω αν θα συνεχίσει να υπάρχει μετά την ρήξη την απόσυρσή μας, εάν λοιπόν υπάρχει αυτή η κυβέρνηση και έρθει ένα νομοσχέδιο που να λεει αύξηση των συντάξεων, αύξηση των μισθών ποια θα είναι εκείνη η πολιτική δύναμη η οποία θα καταψήφιζε ένα τέτοιο νομοσχέδιο; Σας απαντώ κατ’ αυτό τον τρόπο για να σας δώσω να καταλάβετε ότι οτιδήποτε εξυπηρετεί το δημόσιο, το εθνικό συμφέρον πάντα θα το στηρίζουμε όχι μόνο εμείς όλες οι δυνάμεις. Εμείς δεν σκεφτήκαμε ποτέ πολιτικά να λειτουργήσουμε απέναντι σε αυτό το εθνικό θέμα, λειτουργήσαμε πάντα πατριωτικά και έτσι θα συνεχίσουμε άρα δεν είδαμε πολιτικό κόστος... Το πότε θα αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας θα το κρίνουμε εμείς όταν έρθει η ώρα...»

Με ενδιαφέρον αναμένεται η θέση που θα διατυπώσει ο Τέρενς Κουίκ, που αποτελεί εδώ και καιρό «ξένο σώμα» για τους Ανεξάρτητους Έλληνες.