Εξηγήσεις για τις προθέσεις της σχετικά με την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές ή στις Εθνικές εκλογές έδωσε η ευρωβουλευτίνα της ΕΛΙΑΣ, Εύα Καϊλή, μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 και στους δημοσιογράφους  Γιώργο Παπαχρήστο και Ανδρέα Παπαδόπουλο. Ειδικότερα, σχετικά με την υποψηφιότητά της στις εθνικές εκλογές η κ. Καϊλή ανέφερε: «Έχει γίνει μια πρώτη συζήτηση στην οποία είχαμε εκδηλώσει το ενδιαφέρον μας και εγώ και από όσο γνωρίζω και ο κ.Ανδρουλάκης, και ακούσαμε φυσικά ότι θα θέλανε να είμαστε στις εθνικές εκλογές να στηρίξουμε την προσπάθεια της παράταξης.

Να σας θυμίσω ότι και στα πιο δύσκολα δεν έφυγα από την παράταξη, ήμουν εκεί, έδωσα τη μάχη των εθνικών εκλογών... ήμουν στη μάχη, δεν φυγομάχησα ποτέ αυτό που είπα είναι ότι εδώ είναι η πρώτη μου θητεία, πρώτη φορά με σταυρό και θεωρώ ότι εν ενεργεία βουλευτής δικαιούται να κριθεί από τον κόσμο που τον ψήφισε και το έργο μας εδώ είναι και τεράστιο και πάρα πολύ σοβαρό.

Μας έχει γίνει μια πρόταση στην οποία ζήτησαν να σκεφτούμε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να αποφασιστεί εν ενεργεία βουλευτής, αν δεν συντρέχουν ηθικοί λόγοι, δεν έχει ποτέ ξανά αποκλειστεί από το δικαίωμά του να είναι ξανά υποψήφιος.  

Για το Δήμο Θεσσαλονίκης

Ερωτηθείσα αν θα δεχτεί να είναι υποψήφια στη Θεσσαλονίκη στις εθνικές εκλογές, ανέφερε: «Δεν μπορεί να μου επιβληθεί τίποτα, είμαι εκλεγμένη από τον κόσμο απευθείας... Έκανα πάντα επιλογές οι οποίες θεωρώ ότι τιμούν τους ψηφοφόρους μου. Θέλω να αποφασίσει ο κόσμος και να κρίνει το έργο που με πολλές προσωπικές θυσίες έχω κάνει. Πείτε μου αν έχει ξαναγίνει σε οποιοδήποτε δημοκρατικό κόμμα να αποκλειστεί εν ενεργεία βουλευτής από αυτό του το δικαίωμα.

Σε κανένα βουλευτή δεν επιβάλλεται ποιο είναι το ψηφοδέλτιο στο οποίο θα κριθεί, αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Η Θεσσαλονίκη με ενδιαφέρει αλλά ο δήμος Θεσσαλονίκης που έχει μεγάλη σημασία και είναι η πόλη μου είναι κάτι το οποίο θα εξετάσουμε αλλά αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο περιθώριο θα το δω όμως».     

Για τις μετεκλογικές συνεργασίες 

Μιλώντας για τις μετεκλογικές συνεργασίες η κ. Καϊλή τόνισε: «Οποιαδήποτε συμφωνία μετεκλογική θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα προγραμματικής συμφωνίας, θα πρέπει να δούμε τι είναι καλό για τη χώρα και όχι να αποφασίσουμε οτιδήποτε από πριν χωρίς να έχουμε δει και να έχουμε διαβάσει τους αριθμούς και τα μηνύματα που έχει στείλει ο κόσμος και είπα ότι φυσικά μιλάμε για ανθρώπους με τους οποίους θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε. Είπα ότι το παράδειγμα των ευρωεκλογών δείχνει ότι μπορούμε να έχουμε συνεργασίες με διαφορετικές παρατάξεις ανάλογα το θέμα. Είπα ότι θα πρέπει να υπάρξει μια προγραμματική συμφωνία και με συγκεκριμένους ανθρώπους γιατι υπάρχουν και άνθρωποι που ο πολιτισμός τους νομίζω ότι είναι απαγορευτικός για συνεργασία μαζί τους κι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέτοια στελέχη όπως ο κ.Πολάκης στο ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να έχει κανείς μια τέτοια συνεργασία»;  

Για Πολάκη

Αναφερόμενη στις δηλώσεις Πολάκη για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης  η Ευρωβουλευτίνα της ΕΛΙΑΣ δήλωσε: «Αυτά είναι επικίνδυνα και απαράδεκτα απλώς φοβάμαι ότι ήτανε γνωστά. Υπάρχει το αποδεικτικό, για να καταλάβουμε που έχουμε μπλέξει , για να καταλάβουμε ότι η διάκριση των εξουσιών από τη στιγμή που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση θόλωσε και νομίζω ότι αυτό είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη και ένδειξη.

Δυστυχώς έχει δημιουργηθεί απίστευτη ανοχή στον κόσμο από τα όσα έχει περάσει και όσα έχει δει κι ακούσει...  Θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε πολύ σύντομα εκλογές και αλλαγή κυβερνήσεως».