Στις 29 Σεπτεμβρίου 2018, η εφημερίδα "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ" είχε παρουσιάσει το σχέδιο μεταγκατάστασης των προσφύγων του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, από τα νησιά του βορειο ανατολικού Αιγαίου στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η αποσυμφόρρηση των νησιών από τους πρόσφυγες, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής κρίνεται αναγκαία για να μπορέσουν τα Κέντρα Υποδοχής να καταστούν λειοτουργικά ώστε να μπορούν να υποδεχτούν νέους πρόσφυγες. Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολτικής προχώρησε στη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης ακινήτων με τη διαδικασία των απευθείας αναθέσεων, για την διαμονή των προσφύγων που θα μετεγκατασταθούν. Ανάμεσα στις συμβάσεις που έχει υπογράψει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, είναι και κάποια πολυτελή ξενοδοχεία στα Γρεβενά.

Για το θέμα αυτό, το οποίο είχε φέρει στην δημοσιότητα πριν λίγες εβδομάδες, η εφημερίδα "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ", κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ζητά από τον κ. Βίτσα εξηγήσεις για την απόφασή του περί διαμονής προσφύγων με απευθείας ανάθεση σε πολυτελές resort στα 1.600 υψόμετρο στο ορεινότερο χωριό Σαμαρίνα.

Σύμφωνα με τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η απόφαση του Δημήτρη Βίτσα, η οποία υπεγράφη τον περασμένο Σεπτέμβριο, περιλαμβάνει μίσθωση 27 δωματίων συνολικής χωρητικότητας 120 κλινών, 7μηνης διάρκειας, μέσω της διαδικασίας απευθείας ανάθεσης  για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων στο νομό Γρεβενών και με συνολικό προϋπολογισμού 1 εκατομμυρίου ευρώ για το 2018.

Μάλιστα στο ίδιο πρόγραμμα σύμφωνα με τον κ. Παπαθεοδώρου προβλέπεται επιπλέον η μεταφορά 800 ακόμα προσφύγων σε πολυτελή ξενοδοχεία της περιοχής.

Καλεί με την ερώτησή του ο Βασίλης Παπαθεοδώρου τον Δημήτρη Βίτσα, να απαντήσει: "τι είδους σχεδιασμός μετεγκατάστασης είναι αυτός, όταν από το κολαστήριο της Μόριας, οι ευάλωτες κατηγορίες προσφύγων μεταφέρονται στην ορεινότερη περιοχή της Ελλάδας, σε χιονοδρομικό κέντρο στη μέση του πουθενά;".

Ενώ διερωτάται ακόμη μέχρι πότε θα συνεχιστεί η κυβερνητική πολιτική των απευθείας αναθέσεων στο προσφυγικό.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Βίτσα

Θέμα: «Χρυσά κλειδιά» και απευθείας αναθέσεις για τους πρόσφυγες

Με την υπ. αριθμ. Πρωτ. 6845 της 21ης Σεπτεμβρίου 2018 Απόφαση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βίτσα έγινε απευθείας ανάθεση για τη σύναψη Σύμβασης Μίσθωσης τουριστικών καταλυμάτων για την αντιμετώπιση αναγκών προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων στο Νομό Γρεβενών.

Η απόφαση για την απευθείας ανάθεση επικαλείται τους γνωστούς «λόγους κατεπείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για την άμεση αποσυμφόρηση των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης των Νησιών του Βορείου – Ανατολικού Αιγαίου και την άμεση μεταφορά των προσφύγων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες σε κατάλληλα οργανωμένους χώρους και εγκαταστάσεις προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας της ενδοχώρας».

Η απόφαση ορίζει την απ’ ευθείας σύναψη Σύμβασης Μίσθωσης είκοσι επτά (27) δωματίων, συνολικά εκατόν είκοσι (120) κλινών, στο ξενοδοχείο SAMARINA RESORT DESIGN CHALET, διάρκειας επτά (7) μηνών, από 30/09/2018 έως 30/04/2019, στη Σαμαρίνα του Ν. Γρεβενών, για τη στέγαση των προσφύγων, για το συνολικό ποσό των διακοσίων πενήντα δύο χιλιάδων ευρώ (252.000,00€), με συνολική δέσμευση πίστωσης στον προϋπολογισμό του 2018 στον Ειδικό Φορέα 49-110, ΚΑΕ 0813, ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ (1.000.000,00€) και προέγκριση δέσμευσης πίστωσης στον προϋπολογισμό 2019 στον Ειδικό Φορέα 1049-202, ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ (1.000.000,00€). Σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνεται η σίτιση, αφού οι διαμένοντες θα σιτίζονται με τα χρήματα που δικαιούνται από το πρόγραμμα cash της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το SAMARINA RESORT DESIGN CHALET είναι ένα πολυτελές ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, σε υψόμετρο 1600 μ. στο ορεινότερο χωριό της Ελλάδας, τη Σαμαρίνα.

Το ίδιο πρόγραμμα μεταφοράς αφορά άλλους 800 πρόσφυγες σε άλλα πολυτελή ξενοδοχεία της περιοχής. Έτσι, η Κυβέρνηση εφαρμόζει πλέον στο προσφυγικό την πολιτική με τα «χρυσά κλειδιά»!

Ερωτάται ο κ. Υπουργός;

1. Τι είδους σχεδιασμός μετεγκατάστασης προσφύγων είναι αυτός, όταν από το κολαστήριο της Μόριας, οι ευάλωτες κατηγορίες προσφύγων μεταφέρονται στην ορεινότερη περιοχή της Ελλάδας, σε χιονοδρομικό κέντρο, στη μέση του πουθενά;

2. Με δεδομένο πλέον τον προσφυγικό υπερπληθυσμό των νησιών, για πόσο καιρό ακόμα το Υπουργείο, ελλείψει συγκροτημένης πολιτικής, θα επιλέγει τις απευθείας αναθέσεις «για λόγους κατεπείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης» και από ποιους πόρους θα πληρωθούν τα παραπάνω ποσά, από τον κρατικό προϋπολογισμό ή πόρους της έκτακτης ευρωπαϊκής βοήθειας;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ