Εξηγήσεις για τα μυστικά κονδύλια στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, ζητά η αντιπολίτευση στον απόηχο της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση, υπό τον φόβο τυχόν αποκαλύψεων του Νίκου Κοτζιά, ως απάντηση του πρώην υπουργού για τα όσα είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στο επίμαχο υπουργικό συμβούλιο, επιχειρεί να εμφανίσει την παραίτησή του ως παντελώς στερούμενη πολιτικής βάσεως!

Αυτό μάλιστα επιχείρησαν να κάνουν την επόμενη της παραίτησης Κοτζιά διάφορα κυβερνητικά στελέχη (Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νίκος Βούτσης) ενώ, την ίδια στιγμή και σε διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζονταν πως δεν υπάρχει «καμία σκιά στην ηθική ακεραιότητα του κ. Κοτζιά».

Τα κόμματα πάντως της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για μείζον πολιτικό ζήτημα αναφορικά με το θέμα των μυστικών κονδυλίων και ζητούν να χυθεί άπλετο φως. 

ΝΔ: Ξεκάθαρες απαντήσεις από τον κ. Τσίπρα για τα μυστικά κονδύλια

Για μείζον πολιτικό ζήτημα κάνει λόγο η ΝΔ αναφορικά με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων του κράτους.

«Η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Τσίπρας οφείλουν να δώσουν στους πολίτες ξεκάθαρες απαντήσεις», τονίζει η ανακοίνωση της ΝΔ.

«Ο κ. Καμμένος που κατήγγειλε τον κ. Κοτζιά για αδιαφανείς διαδικασίες στη διάθεση των απόρρητων κονδυλίων του ΥΠ.ΕΞ. οφείλει σήμερα κι όλας να δημοσιοποιήσει ό,τι στοιχεία έχει. Όπως και ο κ. Κοτζιάς που προφανώς δεν ζήτησε τυχαία να ελεγχθούν τα κονδύλια που διαχειρίζεται ο κ. Καμμένος ως υπουργός Άμυνας», αναφέρει ανακοίνωση της ΝΔ.

Κίνημα Αλλαγής σε Τσίπρα: Αληθεύουν οι καταγγελίες για κακοδιαχείριση των μυστικών κονδυλίων

Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απευθύνει η κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής για τις κατηγορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τα όσα έγιναν στο υπουργικό συμβούλιο και τα περί διαχείρισης μυστικών κονδυλίων.

«Έρχονται συνεχώς στη δημοσιότητα κατηγορίες που ανταλλάχτηκαν ανάμεσα στους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας σχετικά με τη διαχείριση μυστικών κονδυλίων, αλλά και τις επιχορηγήσεις παραγόντων των διεθνών αγορών, προκειμένου να επικυρωθεί τελικώς η συμφωνία των Πρεσπών και άλλα «ηχηρά» παρόμοια», αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ και συνεχίζουν: «Κι όλα αυτά εν μέσω συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, με εσάς, κύριε Πρωθυπουργέ παρόντα και προεδρεύοντα. Προφανώς, ουδέποτε σε συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου ακόμη και στο απώτατο παρελθόν έχει συμβεί κάτι παρόμοιο».

Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για τα μυστικά κονδύλια

Να δώσει απαντήσεις για όλα τα μυστικά κονδύλια, για όλα τα υπουργεία κάλεσε την κυβέρνηση ο Σταύρος Θεοδωράκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Συμπλήρωσε, δε, πως "δεν είναι το πορτοφόλι των μπαμπάδων τους, είναι τα λεφτά των πολιτών".

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα μυστικά κονδύλια ζητά η Ένωση Κεντρώων

Την παρέμβαση του εισαγγελέα και για τα μυστικά κονδύλια των υπουργείων ζητά, με ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων σημειώνοντας τα ακόλουθα:

«Για την Ένωση Κεντρώων δεν υπάρχουν μυστικά κονδύλια, υπάρχουν μόνο φανερά κονδύλια σε όλα τα υπουργεία γιατί διαχειρίζονται κρατικό χρήμα. Επομένως, είναι όλοι υπόλογοι και πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας και στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και σε όλα τα υπουργεία και να ελεγχθεί όλη η τελευταία δεκαετία, γιατί τα υπονοούμενα δεν αφορούν μόνο τον κ. Κοτζιά, αφορούν όλους που "είχαν το μαχαίρι και έκοβαν το καρπούζι"».

Μπακογιάννη: Να εφαρμοστεί ο νόμος Κοτζιά

Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε να εφαρμοστεί ο νόμος Κοτζιά του 2017 .

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο δυσφημιστικό για έναν υπουργό από τις κατηγορίες για κακοδιαχείριση των χρημάτων του ελληνικού λαού.

Το διαδίκτυο είναι γεμάτο αλληλοκατηγορίες μεταξύ Καμμένου Κοτζιά για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων.

Ο νόμος του κ. Κοτζιά για έλεγχο των κονδυλίων που δεν εφαρμόστηκε ποτέ, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι ο νόμος να εφαρμοστεί και για τα κονδύλια του υπουργείου Εθνικής Αμύνης γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο δυσφημιστικό για έναν υπουργό που διαχειρίζεται χρήματα του ελληνικού λαού να ακούμε και να διαβάζουμε αυτές τις κατηγορίες του ενός για τον άλλο», τόνισε η πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Παρέμβαση Χατζηδάκη στη Βουλή 

Το θέμα έθεσε και στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, που ζήτησε άμεσες εξηγήσεις για το θέμα των μυστικών κονδυλίων στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, «το προσχέδιο του προϋπολογισμού συζητείται σε μια αρνητική συγκυρία για τη κυβέρνηση και τη χώρα, στα απόνερα της παραίτησης Κοτζιά». «Υπάρχουν πρωτοφανή υπονοούμενα για τα μυστικά κονδύλια στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας και η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσες εξηγήσεις. Σαν να μην έφτανε η αποτυχία στην εξωτερική πολιτική, εσείς οι ίδιοι θέτετε ερωτήματα για τη διαφάνεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κωνσταντοπούλου: Τον Κοτζιά τον εκκαθάρισαν με απειλές αποκαλύψεων

«Τον κ. Κοτζιά τον εκκαθάρισαν με μία επίθεση, η οποία είναι ξεκάθαρο ότι εμπεριέχει απειλές αποκαλύψεων», σημειώνει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στο Sputnik.  

Εδώ και μήνες, Καμμένος, Κοτζιάς, Τσίπρας κ.α. διαγωνίζονται «για το ποιος είναι ο καλύτερος υπηρέτης των ξένων αφεντάδων», σχολιάζει.   Ιδιοτελή (και οικονομικά) συμφέροντα βλέπει η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, πίσω από την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.  

Αποστάσεις Βούτση από Καμμένο: Ενήμεροι όλοι οι αρχηγοί κομμάτων για τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ 

Διευκρινίσεις σχετικά με όσα φέρεται να κατήγγειλε στον υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος κάνοντας λόγο για κακοδιαχείριση των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ εξοργίζοντας τον Ν. Κοτζιά, έδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης κάνοντας γνωστό ότι με βάση τον σχετικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση (ΦΕΚ 92/Α΄/26.6.17) τα στοιχεία για τις απόρρητες δαπάνες άνω των 25.000 ευρώ, διαβιβάζονται στην Βουλή και ενημερώνονται εκτός από τον Πρόεδρο και οι αντιπρόεδροι και κατ’ επέκταση οι αρχηγοί των κομμάτων. Άρα όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί γνωρίζουν τα στοιχεία περί μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του κ. Βούτση, ο οποίος δήλωσε: «Το ζήτημα σε ό,τι αφορά την Βουλή θεωρείται απολύτως αποσαφηνισμένο.

Η διαδικασία έχει τηρηθεί απαρεγκλίτως. Είναι απολύτως διευκρινισμένο», ενώ σχετικά με όσα είπε ο κ. Καμμένος στην εκρηκτική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σχολίασε ερωτηθείς σχετικά: «Να ερωτηθεί ο ίδιος τι εννοεί. Δεν θα μπω σε αυτή την συζήτηση. Αυτή είναι μια συζήτηση που αφορά αυτούς που την κάνουν».

Ενώ ερωτηθείς αν υπάρχουν ενδείξεις για τα καταγγελλόμενα περί κακοδιαχείρισης, είπε ότι «δεν έχω καμία τέτοια εκτίμηση». Και αυτό καθώς η προβλεπόμενη διαδικασία ενημέρωσης της Βουλής έγινε έξι φορές μέσα σε ένα χρόνο ενώ ένα ακόμα αίτημα του ΥΠΕΞ (από 15.10.18) εκκρεμεί. Η διαδικασία είναι η εξής: Διπλωματικός υπάλληλος φέρνει στην Βουλή τον σφραγισμένο φάκελο όπου αναφέρονται τα σχετικά στοιχεία (ποσά και σκοπός). Ο Πρόεδρος της Βουλής που παραλαμβάνει τον απόρρητο φάκελο τον ανοίγει ενώπιον των αντιπροέδρων της Βουλής και διαβάζει το περιεχόμενο χωρίς να κρατούνται πρακτικά και να δίνονται αντίγραφα.