Επιμένει ο Πάνος Καμμένος πως «όταν φτάσει η Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή προς κύρωση, οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση». Οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα δείχνουν ότι μέχρι το Μάιο η καυτή πατάτα του Σκοπιανού θα περάσει στην ελληνική Βουλή και στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα.

Όμως τότε είναι και που θα τελειώσει ο χρόνος ζωής της κυβερνητικής συνεργασίας, καθώς ο Πάνος Καμμένος δίνει παράταση ζωής στην κυβέρνηση για το επόμενο τρίμηνο. Η κυβέρνηση αδυνατεί να ακολουθήσει μια σταθερή πολιτική και να επιβάλλει ισορροπίες, ιδιαίτερα όσο το φόντο πίσω από τις δηλώσεις και κινήσεις των κυβερνητικών εταίρων είναι εκλογές και οι προεκλογικές τους δεσμεύσεις προκειμένου είτε να συσπειρώσουν την εκλογική τους βάση είτε να την διευρύνουν.

Ο Πάνος Καμμένος γνωρίζει ότι θα έχει μια δύσκολη πορεία προς τις εκλογές και η ανάγκη επίδειξης υπερπατριωτισμού τον θέτει και πάλι εκτός κυβερνητικής γραμμής, αφού τον εμφανίζει σε εθνικά θέματα να διαφοροποιείται και να ακολουθεί την τακτική της διγλωσσίας.  

Κλίμα ρευστότητας

Το κλίμα ρευστότητας στην κυβέρνηση είναι πιο έκδηλο από ποτέ και ο Τσίπρας αδυνατεί να ελέγξει όχι μόνο τον κυβερνητικό του εταίρο, αλλά και την κυβέρνηση γενικότερα, αφού δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί μια νέα βεντέτα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Καμμένου, με αφορμή την ανοχή που δείχνει ο πρωθυπουργός απέναντι στις διαφοροποιήσεις και στην διγλωσσία που εξακολουθεί να υπηρετεί ο κυβερνητικός εταίρος, παρά την θυσία Κοτζιά και τις προειδοποιήσεις του ίδιου του πρωθυπουργού.

Μπορεί ο Πάνος Καμμένος να δηλώνει ότι μένει στην κυβέρνηση μέχρι να έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, όμως οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, φουντώνουν με αποτέλεσμα να αναμένεται νέα εστία ένταξης, αλλά και έκρηξης από στελέχη του κόμματος που βλέπουν τον κυβερνητικό εταίρο να μετατρέπεται ως τον κυρίαρχο που δρομολογεί τις πολιτικές εξελίξεις με τον πρωθυπουργό να παραμένει… θεατής.  

Νέα βεντέτα 

Ήδη διαφαίνεται ότι έχει πέσει στο κενό η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να λήξει το θέμα της κόντρας Κοτζιά – Καμμένου και ήδη πολλοί είναι αυτοί που στοιχίζονται πίσω από τον Νίκο Κοτζιά, καταγγέλλοντας την στάση ανοχής του Αλέξη Τσίπρα, απέναντι στα καμώματα του κυβερνητικού του εταίρου. Όσο ο Πάνος Καμμένος κατακεραύνωνε την Συμφωνία των Πρεσπών από την Θεσσαλονίκη, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς με ανάρτησή του  μιλούσε για «λάσπη, συκοφαντίες και ψέματα» που υπονομεύουν την  υπόληψή του.

Κοινοβουλευτική πλειοψηφία και χωρίς τον Καμμένο   

Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος εντείνει το κλίμα ρευστότητας και αστάθειας στην κυβέρνηση προκαλώντας τον κυβερνητικό εταίρο δηλώνοντας πως η κυβέρνηση θα έχει «κοινοβουλευτική πλειοψηφία και χωρίς τον κ. Καμμένο».

Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει πράγματι προειδοποιήσει ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση εφόσον έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή. Όπως τόνισε ωστόσο, ερωτηθείς σχετικά, η κυβέρνηση θα έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και χωρίς τους ΑΝΕΛ.

«Δεν σημαίνει ότι ο κ. Καμμένος θα προσχωρήσει στην προσπάθεια της Ν.Δ. να πέσει η κυβέρνηση», συμπλήρωσε ο κ. Τζανακόπουλος.