O Πάνος Καμμένος μεταβαίνει πριν από μερικές εβδομάδες στις ΗΠΑ κι έμπλεος ενθουσιασμού για την πρόσκληση που πήρε σε ανώτατο επίπεδο καταθέτει στον ομόλογό του Τζ. Μάτις το «Plan B» με το οποίος θα… αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια.

Προφανώς και οι δηλώσεις αυτές δεν είναι κρυφές, τις έχουν μάθει όλοι, και σίγουρα και η Μόσχα. Κι όμως, λίγες εβδομάδες αργότερα ο υπουργός Αμυνας… σαν υπουργός Εξωτερικών, μεταβαίνει τη Δευτέρα στη Ρωσία για συνομιλίες σε ανώτατο επίπεδο.

Αν αυτό είναι εξωτερική πολιτική με πολυδιάστατο χαρακτήρα τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους. Κι αν τα εθνικά θέματα και οι σχέσεις της Ελλάδας με τους βασικούς πρωταγωνιστές της παγκόσμιας γεωπολιτικής σκακιέρας στηρίζονται στο… θυμικό ή τις ικανότητες του Πάνου Καμμένου στη διπλωματία τότε… ζήτω που καήκαμε.

Ενας υπουργός που ουσιαστικά υβρίζει τους Ρώσους και θέλει να τους εμποδίσει να κάνουν διείσδυση στα Βαλκάνια (όπως υποστηρίζει) θα πάει να μιλήσει μαζί τους και να προετοιμάσει την επίσκεψη Τσίπρα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Τι θα συζητήσει άραγε ο Καμμένος με τους ρώσους αξιωματούχους; Είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα το Μέγαρο Μαξίμου καθώς τρέμουν τις γκάφες που ενδεχομένως θα προκύψουν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών. Φοβούνται επίσης τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί ένας Ελληνας υπουργός από τη Μόσχα καθώς στην Αθήνα γνωρίζουν ότι οι Ρώσοι δεν χαρίζουν κάστανα.

Πριν από τρεις μήνες οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας ήταν στο «κόκκινο». Με απελάσεις διπλωματών, σκληρές ανακοινώσεις και με το φόβο μιας εγκατάλειψης των παραδοσιακών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. Χρειάστηκε πολύ δουλειά, υπογείως, για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων και κυρίως για να «κλειδώσει» το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Μόσχα.

Όμως, προηγείται αυτό του Καμμένου τη Δευτέρα και τα μάτια όλων είναι στο τι θα ειπωθούν και πώς θα γίνει η… ρωσική υποδοχή σε ένας υπουργό ο οποίος μέχρι πέρυσι εμφανιζόταν «ρωσόφιλος» και στη συνέχεια άλλαξε ρότα και προσέγγισε τους Αμερικανούς.

Μπελάδες

Οι δηλώσεις του για τη «ρωσική διείσδυση», όμως, ήταν πολύ βαριές, και θα μπορούσαν να βάλουν σε μπελάδες τον ίδιο και την ελληνική κυβέρνηση. Ενδεχομένως στο Μαξίμου τις τελευταίες ημέρες του έκαναν συστάσεις να είναι προσεκτικός στα όσα θα πει ή θα διαπραγματευτεί στη Μόσχα, προκειμένου να μην προκληθεί κανένα διπλωματικό επεισόδιο.

Μπορεί για τη Ρωσία να είναι ο Κοτζιάς το «κόκκινο πανί», αλλά και ο Καμμένος δεν πάει πίσω.

Τώρα, στο τι θα συζητήσει ο υπουργός Αμυνας με τους Ρώσους, τα πράγματα είναι λίγο – πολύ απλά. Ρωσικά όπλα δεν μπορούμε να πάρουμε (γιατί κάτι τέτοιο θα έκανε έξαλλους τους Αμερικανούς). Το μόνο που μπορεί να συζητήσει ο Καμμένος είναι η αγορά προμηθειών συντήρησης των υπαρχόντων ρωσικών οπλικών συστημάτων. Όπως τους TOR–M1 ή τους S-300. Και το μόνο που θα μπορούσε να πει ο Καμμένος, προτού πάει ο Τσίπρας στη Ρωσία, είναι ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι αδιατάρακτες κ.λπ. Μια ακόμη… κωλοτούμπα δηλαδή, μόνο που στην εξωτερική πολιτική τέτοιες καταστάσεις και λάθη δεν συγχωρούνται.

Πηγή:in.gr