Πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τον θάνατο του 35χρονου Κωνσταντίνου Κατσίφα στο Βουλιαράτι Αλβανίας. Ο 35χρονος ομογενής έπεσε νεκρός από πυρά των ειδικών δυνάμεων της αλβανικής αστυνομίας, ενώ δεν έχουν διευκρινιστεί οι λεπτομέρειες της υπόθεσης.

Οι πληροφορίες που φτάνουν από την αστυνομία της Αλβανίας είναι συγκεχυμένες και από την πρώτη στιγμή το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ζητήσει απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο νεαρός άνδρας. Το ίδιο ζητά και η ΝΔ με ανακοίνωση του αρμόδιου τομεάρχη Γιώργου Κουμουτσάκου.

Πάντως ο πρόεδρος της «Ομόνοιας», Φρέντυ Μπελέρι, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 τόνισε ότι υπάρχουν τεράστια ερωτήματα για τον θάνατο του. Είπε πως δεν υπήρχε θέμα με την ελληνική σημαία στο νεκροταφείο πεσόντων, ενώ ανέφερε πως δεν προκύπτει ότι το θύμα πυροβόλησε στον αέρα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, συνέχισε, δεν προκύπτει ότι ο νεαρός ομογενής πυροβόλησε.

Λάδι στη φωτιά έριξε πάντως ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο οποίος έγραψε στο Facebook: «Αγαπητοί γείτονες, αντί να χαρακτηρίζετε απαράδεκτη την απώλεια της ζωής ενός τρελού που πυροβόλησε κατά της αστυνομίας μας, η οποία εκτέλεσε μόνο το καθήκον της, ελάτε μαζί μας να ευχαριστήσουμε το Θεό που καμία αθώα ζωή δεν χάθηκε σήμερα από την εξτρεμιστική ανοησία.»  

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας χωρίς να γνωρίζει απόλυτα τις συνθήκες, έσπευσε να καταδικάσει τον νεκρό, χαρακτηρίζοντάς τον εξτρεμιστή.

Ακόμα περισσότερο δυναμιτίζει την κατάσταση και η ανάρτηση αλβανού δημοσιογράφου, Αρτάν Χότζα στο Facebook, που εκθειάζει τους άνδρες της RENEA (Ειδικές Δυνάμεις αλβανικής αστυνομίας), κάνοντας αναφορά στη δολοφονία δύο Αλβανών το 1994 στα ελληνοαλβανικά σύνορα και καταλήγοντας με την προειδοποίηση: «Καλύτερα να κλαίνε οι μητέρες σας από να φορέσουν μαύρες μαντίλες οι μητέρες μας» έγραψε προκλητικά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αλβανικών αρχών, «ο Κωνσταντίνος Κατσίφας άνοιξε πυρ κατά των ανδρών των αλβανικών ειδικών δυνάμεων (RENEA) και κατά την ανταλλαγή των πυροβολισμών σκοτώθηκε».

Κατά τις Αρχές της γειτονικής χώρας, ο 35χρονος πυροβόλησε με καλάσνικοφ κατά αστυνομικών στο Αργυρόκαστρο, καθώς η αστυνομία κατέβασε την ελληνική σημαία που είχε υψώσει στο στρατιωτικό νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων στο πλαίσιο της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Όπως τονίζεται, ο 35χρονος ομογενής στις 10 το πρωί της Κυριακής πυροβόλησε στον αέρα στο χωριό Βουλιαράτι, κατά τη διάρκεια της επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Αμεσα, στο σημείο των πυροβολισμών έσπευσαν οι αλβανικές δυνάμεις ασφαλείας, με τον 35χρονο -σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση- να βάλλει κατά των αστυνομικών.

Στη συνέχεια, η περιοχή αποκλείστηκε από αστυνομικούς και ακολούθησε καταδίωξη για τον εντοπισμό του 35χρονου, ο οποίος διέφυγε από το σημείο.

Μετά τον εντοπισμό του ομογενή, σύμφωνα με την αλβανική αστυνομία, αυτός συνέχισε να πυροβολεί κατά των ανδρών των αλβανικών ειδικών δυνάμεων, οι οποίοι ανταπέδωσαν με πυροβολισμούς, κατά τη διάρκεια των οποίων ο 35χρονος έχασε τη ζώη του.

Η ανακοίνωση της Αθήνας

Σε μια πρώτη αντίδραση, η Αθήνα ζήτησε σε αυστηρό ύφος την «απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών», κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο Κωνσταντίνος Κατσίφας. Το ΥΠΕΞ μάλιστα, εκφράζοντας τη βαθειά λύπη του για το θάνατο του ομογενή, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «οι ελληνικές αρχές, σε επαφή με τις αλβανικές, παρακολούθησαν στενά και από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη επεισοδίου στο χωριό Βουλιαράτι Αλβανίας, όπου έλληνας υπήκοος φέρεται να άνοιξε πυρ με όπλο καλάσνικοφ εναντίον οχήματος της αλβανικής αστυνομίας, η οποία και επιχείρησε τη σύλληψή του».

ΝΔ: Να προχωρήσει η κυβέρνηση σε διάβημα

«Να προχωρήσει άμεσα σε έντονο διάβημα προς την αλβανική κυβέρνηση απαιτώντας πλήρη ενημέρωση, άμεση διερεύνηση των γεγονότων και απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν» ζητά με δήλωσή του ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή το θάνατο του ομογενούς στην Αλβανία. 

«Καλούμε, τέλος, τα μέλη της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους», αναφέρει ο κ. Κουμουτσάκος. 

Συμπλοκές και μαχαιρώματα στον Γέρακα

Τα ξημερώματα σημειώθηκαν συμπλοκές Ελλήνων και Αλβανών στον Γέρακα, ενώ κατά πληροφορίες προηγήθηκε διαδικτυακό κάλεσμα και από τις δύο πλευρές. Από τις συμπλοκές στον Γέρακα τραυματίστηκαν έξι άτομα, εκ των οποίων ένας Έλληνας τραυματίστηκε σοβαρά στο λαιμό από σφαίρα. Από τους τραυματίες τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο Σισμανόγλειο και τρία άτομα στον Ερυθρό Σταυρό. 

Το βράδυ της Κυριακής υπήρξαν συγκεντρώσεις έξω από την πρεσβεία της Αλβανίας στη Φιλοθέη, αλλά και στο προξενείο της Αλβανίας στη Θεσσαλονίκη.