Τον τρόπο για να αλλάξει το άσχημο κλίμα για την κυβέρνησή του, με αφορμή τα όσα απίστευτα ακούστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο από τον Πάνο Καμμένο περί μυστικών κονδυλίων και Σόρος, αλλά και τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ του πρώην υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Άμυνας που ακολούθησαν στη συνέχεια, επιχειρεί ο πρωθυπουργός. 

Άλλωστε, αποτελεί ανάγκη για το Μέγαρο Μαξίμου να αλλάξει άρδην η πολιτική ατζέντα, καθώς η αντιπολίτευση εξακολουθεί να κρατά ψηλά το ζήτημα, κάτι που ζημιώνει την κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός απέστειλε, τη Δευτερα, επιστολή προς τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων του Συνταγματικού τόξου σχετικά με την πρωτοβουλία που επίκειται να αναλάβει για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Μεταξύ άλλων τους καλεί "Να μην αφήσουμε στις καλένδες της επόμενης πενταετίας, ώριμες αλλαγές στο Σύνταγμά μας".

Όπως μάλιστα λένε κυβερνητικές πηγές, βασικό μέλημα της κυβέρνησης θα είναι η επιδίωξη όσο γίνεται μεγαλύτερων συναινέσεων με κόμματα της αντιπολίτευσης. «

O βασικός σχεδιασμός είναι στις αρχές Νοεμβρίου να κατατεθεί πρόταση για την Συνταγματική Αναθεώρηση, την οποία θα υπογράφουν τουλάχιστον 50 βουλευτές.

Η πρώτη ψηφοφορία υπολογίζεται να διεξαχθεί μέσα Δεκεμβρίου, και ένα μήνα μετά η δεύτερη ψηφοφορία.

Η πρόταση που θα καταθέσει η κυβέρνηση θα αφορά αλλαγές στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και στον νόμο περί ευθύνης υπουργών 

Μείζον ζήτημα θα είναι βεβαίως η γνωστή ιστορία των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας, όπου αν και ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο αντιδράσεων από τους κόλπους της Εκκλησίας.