Συγκεκριμένους όρους προς τον πρωθυπουργό βάζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην πρόσκληση που απηύθυνε ο ίδιος για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, ο Αλέξης Τσίπρας απέστειλε επιστολή προς τους προέδρους των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο (εκτός της Χρυσής Αυγής) καλώντας τους «να μην αφήσουμε στις καλένδες της επόμενης πενταετίας, ώριμες αλλαγές στο Σύνταγμά μας».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης απάντησαν στον πρωθυπουργό με επιφύλαξη, αλλά και με τις δικές τους προτάσεις.

ΝΔ: Ξαφνικά ο Τσίπρας θυμήθηκε την συνταγματική αναθεώρηση

Η πρώτη ανακοίνωση της ΝΔ ξεκίνησε με επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό: «Την ώρα που ο κυνικός συνεταιρισμός των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ παραπαίει και ο κ. Τσίπρας αναζητεί εναγωνίως ευκαιριακές πλειοψηφίες επιβίωσης για λίγους ακόμη μήνες στην εξουσία, θυμήθηκε ξαφνικά την -ξεχασμένη και από τον ίδιο- Συνταγματική Αναθεώρηση. Ζητεί μάλιστα τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, την ώρα που καθημερινά την υβρίζει, τη συκοφαντεί και την απειλεί ακόμη και με διώξεις».

Ακολούθως επαναλαμβάνει τη θέση της ΝΔ: «Η θέση της ΝΔ για τη Συνταγματική αναθεώρηση ήταν και παραμένει ξεκάθαρη. Η χώρα χρειάζεται μια ευρεία και τολμηρή αλλαγή του καταστατικού της χάρτη. Γι αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε να καταστούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα που εισηγούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση και να επιλέξουν οι πολίτες την κατεύθυνση των αλλαγών με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές».

Την Τρίτη η ΝΔ επανήλθε και με νέα ανακοίνωσή της εξαπέλυσε επίθεση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ

«Ο κ. Τσίπρας, εκτός από την ψυχραιμία του, έχει απωλέσει πια και τη μνήμη του» αναφέρει χαρακτηριστικά η Πειραιώς, ενώ επισημαίνει πως ήδη από το 2006, ο πρόεδρος της Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εκείνος που είχε εισηγηθεί σαν βουλευτής τότε την αλλαγή του περίφημου άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών. 

Η ΝΔ επισημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ εργαλοιοποίησε το Σύνταγμα προκειμένου να γίνουν εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας το 2014 ενώ και το 2016 αρνήθηκε να απαντήσει στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια «γενναία αναθεώρηση».

Πρώτος ο Μητσοτάκης είχε προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 86

Με αφορμή τη συζήτηση που άνοιξε για την ανάγκη αναθεώρησης του ισχύοντος συντάγματος και κατ' επέκταση η αλλαγή του άρθου περί ευθύνης υπουργών, υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο θέμα το έφερε πρώτος στη Βουλή, με πρόταση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2006. 

Βουλευτής Β' Αθήνας τότε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε μιλήσει για την ανάγκη αλλαγής του συντάγματος και του περίφημου άρθρου 86.

Γεννηματά: Όχι σε λαϊκισμούς και επικοινωνιακά παιχνίδια

Να αποφύγει επικοινωνιακά παιχνίδια με την αναθεώρηση του Συντάγματος προειδοποιεί την κυβέρνηση η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Σε δήλωσή της, η κ. Γεννηματά τονίζει:«Ο κ. Τσίπρας, τώρα που κλείνει οριστικά ο πολιτικός του κύκλος και με 3 χρόνια καθυστέρηση, θυμήθηκε τη συνταγματική αναθεώρηση. Αυτή όμως δεν προσφέρεται για επικοινωνιακά παιχνίδια και λαϊκισμό. Έχουμε αναδείξει εδώ και καιρό την αναγκαιότητά της. Θα προσέλθουμε στη Βουλή με τις θέσεις που πολύ έγκαιρα καταθέσαμε στον δημόσιο διάλογο».

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση επιχειρεί να ενισχύσει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του Συντάγματος

Το ΚΚΕ υποστήριξε ότι οι επιδιωκόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα, όχι μόνο δεν αλλάζουν, αλλά ενισχύουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του και υπογράμμισε ότι το κόμμα θα καταθέσει τις δικές του προτάσεις.

«Το ΚΚΕ θα τοποθετηθεί συγκεκριμένα και θα πάρει μέρος στη διαδικασία που προβλέπεται, καταθέτοντας τις δικές του προτάσεις», καταλήγει το κόμμα στο σχόλιό του.

Οι προτάσεις του Ποταμιού για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Τις 7 προτάσεις του για την Συνταγματική Αναθεώρηση αποκαλύπτει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του και αφού η σχετική συζήτηση έχει ήδη ανοίξει. Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη πάντως, ξεκαθαρίζει ότι θα προσέλθει στη διαδικασία της Αναθεώρησης χωρίς όπως αναφέρει «να θυσιάσουμε τις αναγκαίες αλλαγές στον βωμό μικροκομματικών και ευκαιριακών σκοπιμοτήτων». Καταλήγοντας το Ποτάμι αναφέρει: « Είναι η ώρα η χώρα να αποκτήσει ένα νέο σύγχρονο Σύνταγμα χωρίς ιδεοληψίες και λαϊκισμούς».

Αυτές είναι οι εξής:

1. Να μην παραγράφονται τα αδικήματα των υπουργών σε χρόνους συντομότερους από εκείνα των πολιτών.

2. Για την άρση της ασυλίας των βουλευτών να αποφασίζει δικαστικό συμβούλιο και όχι τα κόμματα στη Βουλή.

3. Να μην ορίζεται η ηγεσία της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση χωρίς κριτήρια και χωρίς εγγυήσεις αμεροληψίας.

4. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να μη μπορεί να χρησιμοποιείται για την πτώση της κυβέρνησης.

5. Οι ιεράρχες να μην καθορίζουν την πολιτική στην Παιδεία και να μη στέκονται εμπόδιο στη διεύρυνση των δικαιωμάτων.

6. Οι νέοι να μπορούν να σπουδάζουν και σε μη κρατικά πανεπιστήμια και να μην αναγκάζονται να ξενιτευτούν για να κάνουν τις σπουδές που θέλουν.

7. Να γίνει δεσμευτική για την εκάστοτε κυβέρνηση η δυνατότητα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ένωση Κεντρώων: Αυταπάτη η αναθεώρηση για ζητήματα ήσσονος σημασίας

Την πρώτη του αντίδραση, στο κάλεσμα του πρωθυπουργού για διάλογο για την συνταγματική αναθεώρηση, έστειλε, μέσω ανακοίνωσής του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

Διαβάστε επίσης: Εκλογή ΠτΔ από τον λαό σε περίπτωση αδιεξόδου προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ