Ακόμα και η Συνταγματική Αναθεώρηση, η πλέον κορυφαία διαδικασία του Πολιτεύματος, θυσιάζεται από την κυβέρνηση στο βωμό μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Οι προτάσεις που κατέθεσε και ο τρόπος που τις παρουσίασε, δείχνει διάθεση να τιναχθεί στον αέρα η διαδικασία, πετώντας τον «μουτζούρη» στη ΝΔ, μάλιστα με fake news.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Η επίθεση που εξαπέλυσε κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δήθεν δε θέλει την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Όταν είναι γνωστό ότι το συγκεκριμένο θέμα πρώτος το έφερε στη Βουλή με πρόταση ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2006. Ήταν ακόμα βουλευτής Β' Αθήνας και είχε μιλήσει για την ανάγκη αλλαγής του Συντάγματος και του περίφημου άρθρου 86.

Διαβάστε όλη την πρόταση που είχε καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Χαρακτηριστικό της ελαφρότητας των προτάσεων Τσίπρα είναι αυτή που αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν και όλοι συμφωνούν ότι το θέμα πρέπει να αποσυνδεθεί από την πρόωρη κάλπη, ο κ. Τσίπρας πρότεινε κάτι που θυμίζει φαρσοκωμωδία με κάλπες στη Βουλή κάθε μήνα και για ένα εξάμηνο:

Αρχικά θα ακολουθηθεί το μοντέλο που ισχύει με τις τρεις ψηφοφορίες στη Βουλή. Αν αποτύχουν και οι τρεις, τότε θα διεξάγεται μια ψηφοφορία ανά μήνα και για ένα εξάμηνο μέχρι να καταστεί εφικτή η εν λόγω πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Στο κρίσιμο αυτό εξάμηνο, Πρόεδρος θα παραμένει ο ίδιος.

Αν και μετά το εξάμηνο δεν καταστεί εφικτή η επίτευξη πλειοψηφίας, τότε θα αποφασίζει ο λαός μέσω απ' ευθείας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας ανακάλυψε επίσης την «εποικοδομητική πρόταση μομφής» για να μην γίνονται πολιτικά παιχνίδια. Επανέλαβε μάλιστα ότι δεν πρέπει να αναλαμβάνει την πρωθυπουργία εξωκοινοβουλευτικός (μη αιρετός) πρωθυπουργός.

Ο ίδιος βέβαια έσπευσε να συγχαρεί τον μη αιρετό πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος ανέτρεψε τον Μαριάνο Ραχόι με εποικοδομητική πρόταση μομφής, που χρειάστηκε αρκετό παζάρι για να εγκριθεί.

Μισόλογα και στην υπόθεση του διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους. Στην ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας, προκαταβάλλοντας τη στάση της Εκκλησίας και του ίδιου του Αρχιεπισκόπου.

Επιπλέον, η πρόταση αυτή συναντά αντιστάσεις και εντός ΣΥΡΙΖΑ, αφού υπάρχουν βουλευτές, όπως ο Νίκος Φίλης, που εκτιμούν ότι η διατήρηση της επικρατούσας θρησκείας ακυρώνει την ουδετερότητα.