Διπλωματική δίοδο στα Βαλκάνια παρείχε στο Ισραήλ η Ελλάδα κατά τη διάρκεια των εργασιών της τετραμερούς συνόδου κορυφής που έγινε στη Βάρνα ανάμεσα σε Βουλγαρία, Ελλάδα, Σερβία και Βουλγαρία. Το Ισραήλ έλαβε μέρος στην τετραμερή  μετά από πρόσκληση που έλαβε από τη Βουλγαρία.

Πιο συγκεκριμένα, 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ισραήλ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Νετανιάχου πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι μπορούν να συζητούν εποικοδομητικά, τόσο στις συναντήσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στο Ισραήλ όσο και τώρα με αφορμή τη Τετραμερή Σύνοδο σε μια άλλη χώρα των Βαλκανίων.

Κι αυτό, γιατί, όπως τόνισε, τα Βαλκάνια έχουν μεγάλη στρατηγική σημασία και ειδικότερα για το μεγάλο πρότζεκτ του Eastmed για το οποίο υπάρχει στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ.

Το Κέντρο Διανομής φυσικού αερίου που θα λειτουργήσει στη Βουλγαρία ονομάστηκε «Βαλκάνια», τόνισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων μετά την ολοκλήρωση της Τετραμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας στη Βάρνα.

Το Κέντρο Διανομής θα τροφοδοτείται και από ρωσικό φυσικό αέριο και από κοιτάσματα στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και από υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Ελλάδα, σημείωσε και αυτό θα αποβεί προς όφελος των οικονομιών των τεσσάρων χωρών καθώς, όπως είπε, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το φτηνότερο.

Για τον οδικό άξονα Θεσσαλονίκη-Σόφια τόνισε πως από τη βουλγαρική πλευρά μένει μόνο το κομμάτι στα στενά της Κρέσνα.

Επίσης, χαρακτήρισε «πολύ καλή» την ιδέα του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για την καλύτερη προετοιμασία των Τετραμερών Συνόδων Κορυφής.

«Ικανοποίηση» Προέδρου της Σερβίας από τα αποτελέσματα της Τετραμερούς

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των εργασιών της πέμπτης Τετραμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας στη Βάρνα. Όπως είπε, συζήτησαν για τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και τη διασυνδεσιμότητα. Η επόμενη Σύνοδος θα γίνει στα μέσα του Δεκεμβρίου στο Βελιγράδι και ο στόχος είναι να διευρυνθεί με τη συμμετοχή και μιας άλλης χώρας.

Για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας είπε ότι συνεχίζεται και πως οι δυο πλευρές μπορούν να αποδείξουν ότι μπορούν να αποφύγουν τις συγκρούσεις και να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια.

Βιόριτσα Ντάντσιλα: Στρατηγική η συνεργασία της Ρουμανίας με την Ελλάδα

Η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη συνεργασία της χώρα της με την Ελλάδα και σημείωσε πως με τον κ. Τσίπρα έχουν κοινές αντιλήψεις για την ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις προκλήσεις σε περιφερειακό επίπεδο.

Είπε ακόμα ότι η Ρουμανία προωθεί και στηρίζει τις πολιτικές συνοχής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ υπενθύμισε ότι η χώρα της θα έχει την Προεδρία της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Μπέντζαμιν Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα βοηθήσει στην επίτευξη των ενεργειακών στόχων της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ρουμανίας

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που προσκλήθηκε στην Τετραμερή από τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, δήλωσε πως υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς της τεχνολογίας, της ενέργειας και της ασφάλειας.

Δήλωσε πως το Ισραήλ είναι διατεθειμένο να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να βοηθήσει στην επίτευξη των ενεργειακών στόχων της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ρουμανίας και αναφέρθηκε ενδεικτικά στον αγωγό φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου East-Med που βρίσκεται στην αρχική φάση των μελετών.

Θα είναι ο μεγαλύτερος υποθαλάσσιος αγωγός που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στο Ισραήλ και διά μέσου της Κύπρου στην Ελλάδα και ίσως σε χώρες των Βαλκανίων, επισήμανε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τις τέσσερις χώρες για την κοινή θέση κατά του αντισημιτισμού και τη συμπαράσταση που εξέφρασαν μετά από όσα έγιναν στη Συναγωγή των ΗΠΑ.

Ο κ. Νετανιάχου δήλωσε την ευχαρίστησή του να φιλοξενήσει στο Ισραήλ τους ηγέτες της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ρουμανίας.

«O Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα ανακοινώσει την Κυριακή νέα μέτρα εναντίον του Ιράν»

 Τέλος, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Χαρακτήρισε φρικιαστική τη δολοφονία του δημοσιογράφου Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη και είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα ανακοινώσει την Κυριακή νέα μέτρα εναντίον του Ιράν.