Έργο μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας ευρύτερα για την Ανατολική Μεσόγειο, χαρακτήρισε την Συμφωνία κατασκευής του αγωγού IGB Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τετραμερή συνάντηση Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας που διεξάγεται στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Μιλήσαμε για τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν μέσα από τη συνεργασία των χωρών μας για επένδυση στην ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή, είπε ο Αλ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας τον αγωγό IGB ως έργο υψηλής σημασίας.

Σήμερα πρόκειται να υπογράψουμε με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό μία κοινή διακήρυξη, στην οποία θα ορίζονται όλα τα βήματα, και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα, για την υλοποίηση δύο σημαντικών έργων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Πρόκειται για το έργο του εκσυγχρονισμού της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Αλεξανδρούπολης- Μπουργκάς-Βάρνας, που μαζί με τη γραμμή από Θεσσαλονίκη μέχρι Αλεξανδρούπολη και για τη δημιουργία ενός δρόμου ταχείας κυκλοφορίας από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την περιοχή Μαρίτσα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και, από εκεί, με τις ήδη υπάρχουσες οδούς προς Σόφια ή προς Βάρνα και Μπουργκάς, διευκρίνισε.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην Συμφωνία των Πρεσπών η οποία, όπως ανέφερε, σηματοδοτεί την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος, δίνοντας μια νέα προοπτική για ολόκληρη την περιοχή.

Μια συμφωνία, όπως τόνισε, που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ευημερία και την οικονομική συν-ανάπτυξη στη νοτιοανατολική Ευρώπη και που μπορεί να συνεισφέρει στην αναβάθμιση της Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα της Μακεδονίας, μετατρέποντάς τη σε σημαντικό περιφερειακό ενεργειακό, εμπορικό, ναυτιλιακό και μεταφορικό διαμετακομιστικό κόμβο.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην παρουσία του πρωθυπουργού του Ισραήλ, τον οποίο χαρακτήρισε σημαντικό συνομιλητή και πολύ σημαντικό φίλο. με τον οποίο είχαν την ευκαιρία να κουβεντιάσουν και για τον East Med, "ένα έργο μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας ευρύτερα για την Ανατολική Μεσόγειο, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο προς την Ευρώπη και έχει τη δυνατότητα να πάει και προς τα Βόρεια μέσω των ήδη υπαρχουσών υποδομών στην Ελλάδα".

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ενταξιακή πορεία των βαλκανικών χωρών, "και ειδικότερα της Σερβίας η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των υποψηφίων χωρών", είπε ο Αλ. Τσίπρας, επισημαίνοντας τον συμβολισμό του γεγονότος ότι τρεις βαλκανικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται μαζί με τη Σερβία σε αυτήν την πρωτοβουλία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι το καλοκαίρι του 2017 ήταν μια δύσκολη στιγμή για την περιοχή, με σοβαρές πολιτικές κρίσεις στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Μίλησε για την επιτυχημένη βουλγαρική προεδρία της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η επικείμενη ρουμανική προεδρία μπορεί να οδηγήσει και σε μια νέα περίοδο για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην ιδέα που είχε ο Σέρβος Πρόεδρος, να αναλάβουν οι χώρες της Τετραμερούς από κοινού μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση, όχι άμεσα, αλλά σε βάθος δεκαετίας. Θα εξετάσουμε αυτή την ιδέα, είπε ο κ. Τσίπρας.