Την πρόθεσή του να προσχωρήσει στο «δόγμα Πολάκη» για τη Δικαιοσύνη, που περιλαμβάνει τις φυλακίσεις των πολιτικών του αντιπάλων (δείτε εδώ), ανέφερε σε συνέντευξή του στον Alpha, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι «αν το δόγμα Πολάκη είναι η εφαρμογή του νόμου, τότε προσχωρώ σε αυτό το δόγμα».

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των δηλώσεων του αναπληρωτή υπουργού Υγείας που, τις προηγούμενες εβδομάδες, είχε κάνει λόγο για την ανάγκη να προχωρήσει η κυβέρνηση σε πολιτικούς της αντιπάλους προκειμένου να εξασφαλίσει την επανεκλογή της. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η εν λόγω δήλωση παρερμηνεύτηκε από τον κόσμο.

«Είπε ότι ο κόσμος δεν θέλει μόνο οικονομική ανάσα αλλά να δει την ταχύτατη εφαρμογή της δικαιοσύνης. Οι κυβερνήσεις δεν βάζουν κανέναν φυλακή αλλά αναδεικνύουν υποθέσεις και δίνουν στοιχεία δίνοντας κλίμα ελευθερίας στους δικαστικούς λειτουργούν για να πράξουν το καθήκον τους, όπως ο νόμος ορίζει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως «ο στόχος μας είναι να εκβιάσουμε τη συναίνεση κι όχι να πάμε στον λαό. Δεν θέλουμε να δώσουμε περαιτέρω αρμοδιότητες στον ΠτΔ και να κάνουμε πολιτειακή αλλαγή, παραμένουμε στο μοντέλο της προεδρευόμενης Δημοκρατίας. Η βασική μας σκέψη είναι να αποσυνδέσουμε την εκλογή του ΠτΔ από την κοινοβουλευτική περίοδο».

«Να μην διαλύεται το κοινοβούλιο όταν δεν βρίσκονται οι απαραίτητοι βουλευτές. Η θέσπιση της απλής αναλογικής. Αυτοδυναμίες δεν θα βγαίνουμε με ποσοστό χαμηλότερο του 45%. Πάμε σε μία λογική όπου δεν θα υπάρχουν εύκολα κυβερνήσεις αυτοδυναμίας. Το θεσμικό αντίβαρο είναι να μην εκβιάζεται η κυβέρνηση, για παράδειγμα μέσα από πρόταση δυσπιστίας ή εκλογή ΠτΔ. Θεσπίζουμε την εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας, όπως στην Ισπανία, που σημαίνει αντιπρόταση» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Πολιτική ανωμαλία θα ήταν αν έβρισκαν οι δύο πόλοι μεταξύ τους. Αυτό συνέβη μόνο κατά τα μνημόνια».

Σχολίασε, δε, ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη για να προχωρήσει ή να καθυστερήσει συγκεκριμένες υποθέσεις. 

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΙΕΡΩΥΝΜΟ

Στην παραδοχή ότι η συμφωνία για τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας ήταν προϊόν μυστικών διαβουλεύσεων ανάμεσα στον ίδιο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο οδηγήθηκε ο πρωθυπουργός.

«Αλλάζουν πολλά. Ενδεχομένως όχι όλα αλλά είναι ένα ιστορικό βήμα προς τα εμπρός. Οι εκκρεμότητες είναι ανοιχτές από τη δεκαετία του ‘ 20, όταν το κράτος απαλλοτροίωσε εκτάσεις της εκκλησίας. Μετά την κατοχή, η ελληνική πολιτεία δεν αναγνώρισε τις υποχρεώσεις της. Στη συνέχεια οι ιερείς εντάχθηκαν στο δημόσιο. Πλέον αναγνωρίζουμε ως Πολιτεία ότι πήραμε εκκλησιαστική περιουσία με τίμημα χαμηλότερο από την πραγματική του αξία. Για να αποκαταστήσουμε τη βλάβη, από εδώ και πέρα θα έχουμε ένα επίδομα που θα δίνουμε στην εκκλησία και θα αντιστοιχεί με ό, τι δίνουμε για μισθοδοσία. Η Εκκλησία θα αποδεσμεύσει οτυς ιερείς από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Έτσι λύνουμε μία ιστορική εκκρεμότητα αλλά απελεύθερώνουμε θέσεις στο δημόσιο για να κάνουμε προσλήψεις» σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Παράλληλα, φτιάχνουμε το ταμείπο αξιοποίησης εκκλησιαστικής περιουσίας και βάζουμε μέσα όλες αυτές τις αμφισβητούμενες περιουσίες της εκκλησίας αλλά και άλλες εθελοντικές. Έως το 2030, η Εκκλησία θα μπορεί μέσα από την αξιοποίησή τους να τελειώνει με το θέμα της μισθοδοσίας».

Για τις αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας και της κοινωνίας αναφορικά με τη συμφωνία, σημείωσε: «Υπάρχουν αντιδράσεις και φωνές αλλά στην ιστορία δεν θα μείνουν οι φωνές. Η πολιτεία κερδίζει ότι θα αποδεσμευτούν 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων που θα προκηρυχθούν άμεσα εντός του 2019 για να καλυφθούν από το 2020. Θα κάνουμε 10.000 προσλήψεις. Από την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, φιλοδοξούμε σε εύλογο χρονικό διάστημα (περίπου 10 – 15 χρόνια) να παίρνει το Κράτος τα χρήματα από την αξιοποίηση για να πληρώνει την Εκκλησία. Έτσι θα ωφεληθούν οικονομικά και το Κράτος αλλά και η Εκκλησία. Η Εκκλησία θα γίνει αυτόνομη και αυτοδύναμη. Κανένας σύλλογος ή κοινότητα δεν προχωρά αν είναι εξαρτημένος από το Κράτος. Θα επωφεληθεί η ίδια η ελληνική οικονομία. Πρόκειται για αμοιβαία επωφελή συμφωνία που θα δώσει οικονομικά οφέλη και στις δύο πλευρές. Θα έχουμε 1/1. 8.000 με 8.500 αποχωρήσεις από το δημόσιο και ισάριθμο αριθμό προσλήψεων. Το 2020, θα έχουμε πάλι τις 8.500 προσλήψεις και εξτρά 10.000 προσλήψεις του δημοσίου. Δεν μπορούμε, όπως ο Ιησούς, να αυγατίσουμε τα εκατομμύρια. Θα φύγουν από το ενιαίο μισθολόγιο και θα το δώσουμε ως επίδομα. Θα υπάρχει δημοσιονομικό κόστος που θα έχουμε τη δυνατότητα να το καλύψουμε». 

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι υπήρξαν μυστικές διαβουλεύσεις και ζυμώσεις με την Εκκλησία που κράτησαν για περισσότερα από τρία χρόνια προκειμένου να οδηγηθούμε στη σημερινή συμφωνία. «Ακόμη και κάποιος άθρησκος, μπορεί να πιστεύει στα θαύματα της βούλησης. Έχουμε αναπτύξει μία πολύ καλή σχέση. Είναι θαύμα όταν μετά από 79 χρόνια βρίσκεις μία λύση προωθητική. Αυτό το «θαύμα» είχε προεργασία 3 χρόνια. Εδώ και 1.5 χρόνο έχουμε βάλει κάτω τις επιτροπές μας. Εγώ ανέθεσα στον κ. Χαρίτση και τον κ. Γαβρόγλου να φτιάξουν, μαζί με τους αντιπροσώπους της Εκκλησίας, όλη τη διαδικασία για να ξεκινήσει η καταγραφή της περιουσίας της Εκκλησίας», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

ΞΑΝΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ο πρωθυπουργός οδηγήθηκε, κατά την προσφιλή του συνήθεια, σε νέα επίθεση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, καταλογίζοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη έλλειψη ιδεών και απόψεων για τη διακυβέρνηση της χώρας και σημειώνοντας πως μοναδικό του μέλημα είναι να πάρει το τιμόνι της εξουσίας. 

«Η αντιπολίτευση διαμορφώνει μία πλαστή εικόνα και λέει ότι είναι με 15% πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όταν θα πάμε στην κάλπη των ευρωεκλογών και θα δούμε την πραγματική εικόνα που θα δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα, η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη για αυτούς. Πέρα από το να εξηγήσουμε στον κόσμο τι ακριβώς κάνουμε, είμαστε κοντά να λύσουμε το όνομα της πΓΔΜ» σχολίασε.

Μάλιστα, για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε ότι «η συμφωνία θα περάσει γιατί και ο τελευταίος πολίτης αρχίζει και καταλαβαίνει ότι, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, συμφέρει τη χώρα και αναβαθμίζει τον ρόλο της. Οι βορειοελλαδίτες καταλαβαίνουν ότι δεν μπορεί η Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη να γίνει η πρωτεύουσα των Βαλκανίων χωρίς να λυθούν οι υποθέσεις της».

ΚΑΜΙΑ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΚΟΤΖΙΑ - ΚΑΜΜΕΝΟ

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πήρε καμία σαφή θέση απέναντι στη διαμάχη μεταξύ του Ν. Κοτζιά και του Π. Καμμένου που οδήγησαν στην παραίτηση του πρώτου από την κυβέρνηση.

Για τον Πάνο Καμμένο, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δεν ξέρω αν θα μείνει ή αν θα φύγει από την κυβέρνηση. Ξέρω ότι δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην κανονικότητα. Θα καταψηφίσει την Συμφωνία». Την ίδια στιγμή, όμως, τόνισε για τον Νίκο Κοτζιά: «Παραιτήθηκε και είναι κατανοητό. Είχε έντονη διαμάχη και αντιπαράθεση πολιτική και ιδεολογική που πήρε χαρακτήρα επιθέσεων. Παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας. Ζήτησα από τον Κοτζιά, πριν από την παραίτησή του, να πάει στον εισαγγελέα. (δείτε εδώ και εδώ) Έκανε πολύ σωστά και πήγε στον εισαγγελέα. Ο κ. Καμμένος έχει κάνει σχετικές δηλώσεις ότι δεν κατηγόρησε ποτέ την κυβέρνηση για χρηματισμό από τον Τζ. Σόρος».

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα αμήχανος όταν απαντούσε στο σχετικό ερώτημα περί χρηματισμού της κυβέρνησης από τον δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΕΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ 

Ο πρωθυπουργός διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να παραχωρεί νέες αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα ενώ έκανε λόγο για διαύλους επικοινωνίας με Ρωσία και Αραβικό κόσμο. 

«Δεν υπάρχουν νέες βάσεις αλλά μία συνεργασία. Οι ΗΠΑ είναι ένας κρίσιμος εταίρος. Η Ελλάδα είναι μία κρίσιμη χώρα, όχι όσο οι ΗΠΑ, αλλά κρίσιμη στη γεωπολιτική σκακιέρα. Βρίσκεται στο αντάμωμα τριών ηπείρων και ακολουθούμε ένα δόγμα πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής. Ταυτόχρονα έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και με τη Ρωσία αλλά και με τον Αραβικό κόσμο. Είναι μία εξωτερική πολιτική που σκοπεύει να πολλαπλασιάσει τα οφέλη της χώρας», επισήμανε.

ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑ: ΠΕΝΘΟΣ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ...

Στην ανάγκη να συνεχιστεί η προσέγγιση με τη γειτονική Αλβανία, μετά και τον θάνατο του Κ. Κατσίφα, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός. Ο ίδιος σχολίασε ότι είναι ημέρα πένθους για την οικογένειά του και την Ελλάδα αλλά θα πρέπει να προχωρήσουν οι σχέσεις με την γειτονική χώρα.

Ειδικότερα, στη σχετική ερώτηση, απάντησε: «Είναι πένθος για την χώρα και την οικογένειά του. Δεν θα ήθελα να κάνω κανενός είδους αντιπαράθεση για αυτό και να κάνω κάποιο σχόλιο. Η Ελλάδα έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει. Ζητήσαμε την άμεση διελεύκανση της υπόθεσης αυτής. Η άλλη πλευρά μας υποσχέθηκε ότι θα έχουμε το πλήρες πόρισμα για τα αίτια της δυσάρεστης εξέλιξης. Θέλω να πω ότι αυτό το δυσάρεστο συμβάν δεν θα πρέπει να μας οδηγήσει να αλλάξουμε στρατηγική από το να αναπτύξουμε σχέσεις με τη γειτονική χώρα. Ξεχνάμε τι γινόταν στους Βουλιαράτες. Εκείνη την ημέρα, είχαμε την ταφή των οστών των πεσόντων ηρώων μας στην Αλβανία μετά από πάνω από 70 χρόνια. Το συμβάν μας έχει θλίψει όλους μας αλλά πρέπει να προχωρήσουμε σε βήματα ώστε η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία να αποκτήσει όλα τα δικαιώματα που δικαιούται και παράλληλα να καθοριστεί η οικονομική ζώνη της Ελλάδας».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την παρέμβαση της Αστυνομίας στα πανεπιστήμια με στόχο την πάταξη της εγκληματικότητας, ο πρωθυπουργός είπε: «Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στην Αστυνομία να μπαίνει στα Πανεπιστήμια. Δεν έχουμε επέμβαση όταν δεν διαπράττεται έγκλημα κατά της ζωής. Ορισμένοι θέλουν απλά να δυσφημίσουν τα δημόσια πανεπιστήμια για να δημιουργήσουν ιδιωτικά. Δεν θέλω να υπερασπιστώ το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει εγκληματικότητα».