Επιμένει ο Αλέξης Μητρόπουλος ότι οι βουλευτές δεν εξαιρούνται από την επιστροφή των αναδρομικών, παρά τις διευκρινίσεις που έδωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Ο γνωστός εργατολόγος που αποκάλυψε και το θέμα των αναδρομικών, «αναφέρει» μέσω της στήλης του Γιώργου Παπαχρήστου στα ΝΕΑ ότι ο Πρόεδρος της Βουλής… παρασύρθηκε.

Σημειώνει μάλιστα χαρακτηριστικά: τίποτε δεν μπορεί να επηρεάσει την καταβολή αναδρομικών στους βουλευτές. Ούτε η δημόσια παραίτησή τους».  

Ειδικότερα, ο Γιώργος Παπαχρήστος αναφέρει στη στήλη του: «Δεν μας τα λέει καλά ο Πρόεδρος Βούτσης της Βουλής, αναφορικά με την αποκάλυψη ότι οι βουλευτές θα λάβουν κι αυτοί αναδρομικά – περί τα 24.000 «ζεστά» ευρώπουλα – μετά την ψήφιση της τροπολογίας για την καταβολή αναδρομικών σε ειδικά μισθολόγια.

Ο σάλος που ξέσπασε είναι μια ακόμη επιτυχία του κυνηγού αυτών των περιπτώσεων Αλέξη Μητρόπουλου, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και ειδικά ΝουΔου και ΚΙΝΑΛ ψέγουν την κυβέρνηση, η κυβέρνηση σφυρίζει κλέφτικα και ο Πρόεδρος Βούτσης κλήθηκε να βγάλει αυτός τα κάστανα από τη δυνατή φωτιά, που πάει να ανανεώσει τη γενικευμένη συζήτηση ότι οι βουλευτές ψηφίζουν για την πάρτη τους, και την κονόμα τους.

Τι είπε εν ολίγοις;  

«Δεν υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ κανένα θέμα για καταβολή αναδρομικών στους βουλευτές. Και να θέλαμε, δεν μπορούσε αυτό να γίνει. Πρόκειται για επιστημονικής και πολιτικής φαντασίας σενάρια και επιστημονικές και πολιτικές ακροβασίες. Ούτε βεβαίως επεκτείνεται η τροπολογία που ψηφίστηκε στις 8/11/2018 για την καταβολή στους δικαστικούς εφάπαξ χρηματικού ποσού που αντιστοιχεί στο υπόλοιπο των αναδρομικών για την περίοδο 1/8/2012 έως 30/6/2014».  

Ποιος έχει δίκιο; Νομίζω, εγώ ο αδέκαστος, τρίτος, αντικειμενικός παρατηρητής, πως η αλήθεια και το δίκιο βρίσκεται με τον Αλέξη Μητρόπουλο! Γιατί έχει δίκιο ο άνθρωπος μου; Διότι δικαστικές αποφάσεις και νομικές ερμηνείες, έχουν από ετών καταστήσει σαφές πως τα δύο μισθολόγια, των βουλευτών και των δικαστικών, ακολουθούν ταυτόσημη πορεία, αλληλεξαρτώνται και αλληλοεπηρεάζονται.  

Εννοείται ότι απευθύνθηκα στον Αλέξη Μητρόπουλο μετά τη δήλωση του Προέδρου Βούτση ότι «δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε ποτέ κανένα θέμα για καταβολή αναδρομικών στους βουλευτές». Μου ανέφερε ότι η ψήφιση της τροπολογίας είναι γεγονός ότι υπάρχει σαφής διάταξη για αναδρομικά στους δικαστικούς, και πως τίποτε δεν μπορεί να επηρεάσει την καταβολή αναδρομικών στους βουλευτές. Ούτε η δημόσια παραίτησή τους, ούτε η αναγκαστική αποποίησή τους, ούτε η κατ’ εντολήν του αρχηγού του κόμματος άρνηση. «Πρέπει να πάρουν τα αναδρομικά».  

Τι θα έπρεπε να προηγηθεί για να μην τους καταβληθούν τα αναδρομικά; Πάλι στις γνώσεις του Μητρόπουλου απευθύνθηκα:

«Μόνο ένας τρόπος υπήρχε. Με το άρθρο 14 της τροπολογίας να έχει προστεθεί ρητή διάταξη που να έλεγε ότι της καταβολής εξαιρούνται τα μέλη του Κοινοβουλίου.

Από τη στιγμή που δεν έγινε, τα αναδρομικά πρέπει να καταβληθούν. Τελεία και παύλα».

Γι’ αυτό είπα στην αρχή ότι δεν μας τα λέει καλά ο Πρόεδρος Βούτσης. Εκτός πια κι αν γνωρίζει όσα μου δήλωσε ο Μητρόπουλος, και το «παίζει» λιγάκι ότι αυτός δεν συμφωνεί…».