Την απαρχή ενός νέου κύκλου προσχωρήσεων στο «γαλάζιο» στρατόπεδο προσώπων που θα συμβολίζουν εμφατικά το διαρκές άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πολιτικό κέντρο (που παραδοσιακά παίζει καταλυτικό ρόλο στο εκάστοτε εκλογικό αποτέλεσμα) σηματοδοτεί η πολυσυζητημένη, έως και αμφιλεγόμενη ένταξη του Πέτρου Τατσόπουλου στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οπως έχουν γράψει τα «Π» πριν από μερικές εβδομάδες, βασικός στόχος της Πειραιώς είναι ορισμένες από τις πλέον ηχηρές μεταγραφές που προετοιμάζονται εδώ και αρκετούς -σε κάποιες περιπτώσεις- μήνες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί το τακτικό συνέδριο της Ν.Δ., που με φόντο την προεκλογική χρονιά που έρχεται θα έχει μοιραία πανηγυρικό χαρακτήρα.

Στο πλαίσιο αυτό, η κομματική ηγεσία επιθυμεί να εκπέμψει ισχυρά μηνύματα σε όλα τα επίπεδα, πολλώ δε μάλλον σε ό,τι αφορά το μεγάλο εκλογικό διακύβευμα της κυριαρχίας στον λεγόμενο κεντρώο χώρο. Ιδιαίτερα προχωρημένο, αν και ξεκάθαρα διακριτικό από την πλευρά του συστήματος Μητσοτάκη, είναι το πολιτικό φλερτ με τους βουλευτές του Ποταμιού, Γιώργο Αμυρά και Γρηγόρη Ψαριανό. Αμφότεροι έχουν δηλώσει ανοικτά πως ο κομματικός μηχανισμός του Σταύρου Θεοδωράκη θα πρέπει να αναζητήσει κοινούς κώδικες με την αξιωματική αντιπολίτευση, στη βάση μιας μεταρρυθμιστικής λογικής, που θα παρουσιαστεί ως αντίβαρο στον λαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Μάλιστα, ο πρώτος, στο συνέδριο του Ποταμιού στις αρχές του μήνα, προχώρησε στην κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης για τη συμπόρευση με τη Ν.Δ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διακριτικότητα και η αναμονή της Πειραιώς στο μέτωπο των δύο βουλευτών έγκειται στο γεγονός των κατ’ ιδίαν συζητήσεων που είχαν εν μέσω θέρους στον τόπο καταγωγής τους, στα Χανιά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Σταύρο Θεοδωράκη, οπότε και μπήκαν τα θεμέλια για μια μελλοντική έκφραση στήριξης -συνολικά- του Ποταμιού προς τη «γαλάζια» παράταξη, έστω κι αν ο ίδιος ο ιδρυτής του πολιτικού σχηματισμού έμενε εκτός μάχης στις επόμενες εθνικές κάλπες. Ωστόσο, το όλο θέμα φαίνεται να «κολλάει» σε κοινοβουλευτικά στελέχη, όπως ο Σπύρος Δανέλλης, που φέρεται να βρίσκεται πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, ή ο Σπύρος Λυκούδης, που δεν θα δεχόταν εύκολα να παραμερίσει το αριστερό του παρελθόν.

«Εκλεισαν»

Οπως και να ’χει πάντως, η προσχώρηση των Γ. Αμυρά και Γρ. Ψαριανού στη Ν.Δ. το αμέσως επόμενο διάστημα θεωρείται δεδομένη, με τον μεν πρώτο να έχει βάλει πλώρη για το ψηφοδέλτιο της Α' Αθήνας και τον δεύτερο για τον Βόρειο Τομέα της Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ κοντά στην απόφαση να ακολουθήσει τους προαναφερθέντες (αλλά και τους Ιάσονα Φωτήλα και Κατερίνα Μάρκου, που προηγήθηκαν) είναι ο εκπρόσωπος του κόμματος του Στ. Θεοδωράκη, Δημήτρης Τσιόδρας, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιμένουν να βάζουν στην εξίσωση και τον βουλευτή Γιώργο Μαυρωτά.

Την ίδια ώρα, γέφυρες στην πλευρά της Ν.Δ. επιχειρεί να ρίξει και ο ανεξάρτητος βουλευτής, προερχόμενος από την Ενωση Κεντρώων, Αριστείδης Φωκάς, ωστόσο, μέχρι νεωτέρας, κάθε άλλο παρά με ενθουσιασμό ανταποκρίνονται οι επιτελείς της Πειραιώς. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν μετακομίσει στη Ν.Δ. από το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη ο πρώην εκπρόσωπος, Γιάννης Καλλιάνος, ο οποίος θα πολιτευθεί στον Βόρειο Τομέα της Αττικής, και ο βουλευτής Λάρισας, Γιώργος Κατσιαντώνης.

Ανάλογες κινήσεις κάνει και ο επίσης «άστεγος» και μέχρι πριν από λίγο καιρό κοινοβουλευτικό στέλεχος των ΑΝ.ΕΛ., Γιώργος Λαζαρίδης (από τη Β’ Θεσσαλονίκης), ο οποίος αποστασιοποιήθηκε από τη γραμμή που είχε επιβάλει ο Πάνος Καμμένος για το «Μακεδονικό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως λένε οι γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα πίσω από τις κλειστές πόρτες του στρατηγείου της Ν.Δ., οι εξελίξεις στην υπόθεση Παπαντωνίου και το άνοιγμα των λογαριασμών του Κώστα Σημίτη «πάγωσαν» τις εισηγήσεις για ακόμη πιο προχωρημένες πρωτοβουλίες, όπως, π.χ., οι συζητήσεις για μια πιθανή συνεργασία (και όχι ένταξη) με την αξιωματική αντιπολίτευση προσώπων όπως η Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ σχεδόν το σύνολο των κορυφαίων της Ν.Δ. έχει παρευρεθεί στις εκδηλώσεις του think tank που εκείνη διατηρεί.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 17/11/2018