Με αφορμή την «Ευρωπαϊκή ημέρα θυμάτων από τροχαία, που γιορτάζεται κάθε χρόνο την 18η Νοεμβρίου, η ΝΟΔΕ B’ Πειραιά με πρωτοβουλία του προέδρου της και γνωστού καρδιολόγου της περιοχής, Μιχάλη Λιβανού, πραγματοποίησε ημερίδα με θέμα τη οδική ασφάλεια.

Με συντονιστή τον εκπαιδευτή οδηγών και υπεύθυνο μεταφορών & Συγκοινωνιών της ΝΟΔΕ Β’ Πειραιά, Βασίλη Μουζάκη

Και κεντρικούς ομιλητές τους:

  1. Μαρκουίζος Tάσος (ο γνωστός μας Ιαβέρης), οδηγός αγώνων
  2. Πουρναράκης Tάκης, δημοσιογράφος σε θέματα αυτοκινήτου
  3. Zιώτα Μαρία, Διοικητής Τροχαίας Κορυδαλλού
  4. Λιαράκος Νίκος, ορθοπεδικός γιατρός
  5. Xαρμπής Παναγιώτης, Γενικός Γραμματέας Ομοσπονδίας εκπαιδευτών οδηγών
  6. Καλύβα Ελευθερία, εκπρόσωπος του υπουργείο Μεταφορών Πειραιά

Η αίθουσα στο Πολιτιστικό Κέντρου «Αντώνης Σαμαράκης» στο Κερατσινί υποδέχθηκε εκατοντάδες κόσμου με το κοινό να είναι ιδιαίτερα ενεργό. Μάλιστα καθ΄όλη τη διάρκεια της ημερίδας (η οποία ξεκίνησε στις 19:00 και ολοκληρώθηκε στις 22:30) οι ακροατές συμμετείχαν ενώ στο τέλος δεκάδες πολίτες ζήτησαν τον λόγο κάνοντας ερωτήσεις στους ομιλητές .

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η οδηγική παιδεία και αγωγή από τα σχολεία και από μικρές ηλικίες αλλά και η ατομική ευθύνη και συμπεριφορά στο δρόμο.

Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Β' Πειραιά, Μιχάλης Λιβανός εγκαινίασε μια σειρά από εκδηλώσεις που ανοίγουν στην κοινωνία και ξεφεύγουν από το στενα κομματικά πλαίσια. «Ο φόρος αίματος που πληρώνει η χώρα μας μια χώρα με δημογραφικό ζήτημα και γήρανση του πληθυσμού δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει κάθε μήνα νέους ανθρωπους που ισοδυναμούν σε αριθμό με τους νεκρούς στο ΜΑΤΙ. Είναι μια διαρκής γενοκτονία εις βάρος των επόμενων γενεών» τόνισε ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ζήτημα της οδικής οδηγική ασφάλειας που «στην πραγματικότητα είναι θέμα αγωγής και παιδείας από τις πολύ μικρές ηλικίες».

Ο κ. Λιβανός μοιράστηκε μάλιστα μια προσωπική εμπειρία από την… πορεία του στο τιμόνι. «"Ασφαλής θα πάψεις να είσαι την ημέρα που θα νομίζεις πως ξέρεις να οδηγείς", αυτή ήταν η φράση που μου είπε ο δικός μου δάσκαλος οδήγησης την ημέρα που πήρα το δίπλωμα. Αυτή η φράση με ακολουθεί από τότε».

Ο γνωστός σε όλους οδηγός αυτοκινήτου, Μαρκουίζος, άνοιξε την εκδήλωση και παρουσίασε για περισσότερη από μια ώρα χιλιάδες παραδείγματα, βίντεο, έρευνες, έθεσε ερωτήματα και προβλημάτισε το ακροατήριο.

Ο εξαιρετικός δημοσιογράφος και γνώστης του αυτοκινήτου, Τάκης Πουρναράκης, παρουσίασε τον «δεκάλογο της FIA για ασφαλή οδήγηση» αλλά και πολλές προσομοιώσεις ατυχημάτων.

Οι εικόνες μιλούσαν από μόνες τους… Η διαφορά των παλιών από τα νέας τεχνολογίας αυτοκίνητα, η σωστή συντήρηση και η αλλαγή των ελαστικών, οι ζώνες ασφαλείας, τα κινητά είναι μερικοί από τους λόγους που μπορεί να στοιχίσουν ή και να σώσουν τελικά χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Ακόμη ο κ. Πουρναρακης έφερε στο τραπέζι και άλλων ζητημάτων, όπως οι ηλικιωμένοι οδηγοί που όπως είπε πρέπει να έχει κάθε ηλικιωμένος ένα κηδεμόνα της επιλογής του στο θέμα οδήγηση, ζήτησε – όσο είναι εφικτό - να προτιμούμε ασφαλή αυτοκίνητα καινούργιας τεχνολογίας, αλλά το γεγονός πως πρέπει να δοθούν κίνητρα χρηματοδότησης πάνω στην ασφάλεια των αυτοκινήτων.

Ο ορθοπεδρικός Νίκος Λιαράκος, έδωσε κατευθύνσεις για πρώτες βοήθειες και ασφαλείς συνθήκες γύρω από τον τόπο ατυχήματος αλλά και για τη... ζωή μετά το τροχαίο παρουσιάζοντας στοιχεία και πίνακες με στατιστικά ανθρώπων που μπορέι να μην έχασαν τη ζωή τους, αλλά τραματίστηκαν, έκαναν χειρουργεία κλπ.

«Παγκοσμίως 3.400 άνθρωποι χάνουν ημερησίως τη ζωή τους και δεκάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο τραυματίζονται και μένουν ανάπηροι» ξεκίνησε την ομιλία του ενώ υπενθύμισε πως η τρίτη αιτία θανάτου μετά τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο.

ΚΥΡΙΑ ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

  • Ο ανθρώπινος παράγοντας
  • Υπερβολική ταχύτητα
  • Οδήγηση σε κατάσταση μέθης
  • Αντικανονικό προσπέρασμα
  • Επικίνδυνοι ελιγμοί
  • Κούραση οδηγού
  • Οδήγηση σε αντίθετο ρεύμα
  • Χρήση κινητού- Απόσπαση προσοχής οδηγού
  • Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

Αιτίες τροχαίων ατυχημάτων από νέους οδηγούς

  • Η έλλειψη οδικής πείρας
  • Η υπερεκτίμηση των δυνάμεων
  • Η μικρότερη αντίληψη του κινδύνου
  • Η επιρροή από συνομηλίκους ή φίλους
  • Η τάση για επίδειξη ή συναγωνισμό ταχύτητας
  • Η κούραση κατά τις νυχτερινές ώρες
  • Η κατανάλωση αλκοόλ
  • Η ανεπαρκής γνώση σε θέματα κυκλοφορίας και η ανεπαρκής εκπαίδευση
  • Η μη χρήση ζώνης ή κράνους

  

Ακόμη ο Γενικός Γραμματέας Ομοσπονδίας εκπαιδευτών οδηγών, Παναγιώτης Xαρμπής ζήτησε να μειωθεί ο ΦΠΑ και η φορολογία σε εκπαίδευση και αυτοκίνητα, ενώ η διοικήτρια της τροχαίας παρουσίασε στατιστικά της περιοχής για τα ατυχήματα και τις πρωτοβουλίες της για ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού και των μικρών παιδιών.

Μεταξύ των επισήμων ήταν και ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Νεράτζης, ο οποίος πήρε τον λόγο για λίγα λεπτά μιλώντας για τα προβλήματα που συνάντησε ο ίδιος την περίοδο που διετέλεσε υφυπουργός Μεταφορών. « Έλλειψη οδηγικής παιδείας» είναι το μεγαλύτερο αγκάθι στην ελληνική κοινωνία τόνισε ο πρώην υπουργός.