Σε «μπούμερανγκ» εξελίσσεται για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η επένδυση στη σκανδαλολογία και η επιχείρηση σπίλωσης του Κινήματος Αλλαγής με «όχημα» τη στοχοποίηση του Κώστα Σημίτη.

Η «βρώμικη επίθεση» στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού αποτέλεσε σημείο αντεπίθεσης σύσσωμης της Κεντροαριστεράς απέναντι στον προφανή και απροκάλυπτο σχεδιασμό των υπογείων του Μαξίμου να «λερώσουν» και στη συνέχεια να «λεηλατήσουν» εκλογικά το Κίνημα Αλλαγής.

Ο αιφνιδιασμός μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα εμφανής αφού υπολόγιζε χωρίς τον «ξενοδόχο», ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση είναι η βάση της Δημοκρατικής Παράταξης, που τα αντανακλαστικά της λειτούργησαν άμεσα.

Καλά γνωρίζοντες το «πράσινο» παρασκήνιο μιλούν για ένα μεγάλο «δώρο» που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στο Κίνημα Αλλαγής αφού μέσω της στοχοποίησης του Κώστα Σημίτη «κατάφερε» να συσπειρώσει τον νέο φορέα. Ενδεικτικές του κλίματος αποτελούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον νέο φορέα να σταθεροποιείται στην τρίτη θέση και να αγγίζει διψήφια ποσοστά. Στόχος για το ΚΙΝΑΛ από δω και πέρα είναι να αξιοποιήσει τη συγκυρία με σκοπό να αποκομίσει πολιτικά, επικοινωνιακά και εκλογικά οφέλη.

Σε τούτο άλλωστε αποσκοπούσαν οι συναντήσεις -με πολιτική και επικοινωνιακή αξία- της Φώφης Γεννηματά και του Θανάση Θεοχαρόπουλου με τον πρώην πρωθυπουργό. Να αποτυπώσουν και συμβολικά την ολόθερμη στήριξή τους προς το πρόσωπό του.

ΟΛΟΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ

Εν τω μεταξύ, το μπαράζ ανακοινώσεων και δηλώσεων συνεχίζεται με σύσσωμο το ΚΙΝΑΛ να ανοίγει έτι περαιτέρω την «ομπρέλα πολιτικής προστασίας» στον πρώην πρωθυπουργό. Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί στα υψηλά κλιμάκια του νέου φορέα αποτελεί η παρέμβαση του γραμματέα του κόμματος Μανώλη Χριστοδουλάκη «Στο Καρφί».

«Να θυμίσουμε στους ενορχηστρωτές του οργανωμένου σχεδίου επίθεσης απέναντι στην παράταξή μας ότι είμαστε οι πρώτοι και οι μόνοι που έχουμε προχωρήσει σε πολιτική και ηθική αυτοκάθαρση, θέτοντας οι ίδιοι εκτός παράταξης όσους ελέγχονταν από τη Δικαιοσύνη», δηλώνει ο Μανώλης Χριστοδουλάκης υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα «ότι με δικό μας νόμο άνοιξε το πεδίο στη Δικαιοσύνη για τη διερεύνηση τυχόν υποθέσεων ροής μαύρου χρήματος».

«Να μη μας κουνάνε, λοιπόν, το δάχτυλο αυτοί που τότε ήταν απέναντι και ψήφιζαν όχι. Να ξέρουν οι “κύκλοι” της κυβέρνησης, μαζί με τους δεξιούς συνεργάτες τους, τους κύκλους του “καραμανλισμού”, ότι σε αυτή την προσπάθεια σπίλωσης της ιστορίας της Δημοκρατικής Παράταξης, στην οποία είχαν το θράσος να εμπλέξουν ακόμα και τον πρώην πρωθυπουργό, τον Κ. Σημίτη, θα μας βρουν όλους ενωμένους απέναντί τους. Και κυρίως θα βρουν απέναντί τους τον ελληνικό λαό», σημειώνει ο γραμματέας του νέου φορέα.

Η «μετωπική σύγκρουση» του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστεί και μάλιστα θα είναι σφοδρή. Επίσης, στο στόχαστρο θα μπει για τα καλά και ο Αλέξης Τσίπρας. Στη Χαρ. Τρικούπη είναι πλέον αποφασισμένοι να τον χορέψουν σκληρό ροκ και να πληρώσουν με το ίδιο νόμισμα την κυβέρνησή του, που φαίνεται να οδεύει προς τις κάλπες με «συνταγή Πολάκη».

Έτσι, το Κίνημα Αλλαγής θα επιδιώξει να αναδείξει όλα τα «γκρίζα» σημεία της πολιτικής της κυβέρνησης και θα ζητήσει την απόδοση ευθυνών μέσα από τη Δικαιοσύνη και τη Βουλή. Στο «μικροσκόπιό» του θα μπουν μια σειρά υποθέσεων όπως η ΔΕΠΑ, η σύμβαση παραχώρησης του ακινήτου στο Θριάσιο Πεδίο, η σύμβαση με το «Ελ. Βενιζέλος», η προσπάθεια πώλησης οπλικού υλικού στη Σαουδική Αραβία κ.ά.

Παράλληλα, στον νέο φορέα θα εκμεταλλευτούν και την «αχίλλειο πτέρνα» του πρωθυπουργού, που δεν είναι άλλη από τον εναγκαλισμό του με τον Πάνο Καμμένο και την καραμανλική Δεξιά, την οποία χαρακτηρίζουν «τρίτη συνιστώσα της κυβέρνησης».

Μάλιστα, στη Χαρ. Τρικούπη βλέπουν μέσα από την υπόθεση του Κώστα Σημίτη να επαναλαμβάνεται η προσπάθεια να στηθεί ξανά το «βρώμικο ’89», με πρωταγωνιστές αυτήν τη φορά, τον ΣΥΡΙΖΑ και την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ και με στόχο μια νέα εκλογική λεηλασία.

ΟΙ «ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΟΙ»

Για τον λόγο αυτό στο στόχαστρο του Κινήματος Αλλαγής μπαίνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί ως θεατής τις υπόγειες διαδρομές του καραμανλισμού. Στο πλαίσιο αυτό, μόνο τυχαία δεν θα πρέπει να χαρακτηριστεί η ερώτηση που κατέθεσαν έξι βουλευτές της ΔΗΣΥ, με την οποία ζητούν τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών της ΝΔ, Προκόπη Παυλόπουλου, Βύρωνα Πολύδωρα και Χρήστου Μαρκογιαννάκη, για την υπόθεση του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, C4I. Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη κλιμάκιο της ΔΗΣΥ επισκέφθηκε τον Άρειο Πάγο, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της υπόθεσης αλλά και να θέσει το ερώτημα γιατί δεν διαβιβάστηκε η δικογραφία «αμελητί» στη Βουλή όπως επιτάσσει το Σύνταγμα.

«Η Δικαιοσύνη οφείλει να είναι τυφλή και όχι μονόφθαλμη», διαμηνύουν από το Κίνημα Αλλαγής δείχνοντας διατεθειμένοι να πάνε μέχρι τέλους την υπόθεση. «Δεν μπορεί να ζητείται άνοιγμα των λογαριασμών του κ. Σημίτη και όχι των υπουργών της κυβέρνησης Καραμανλή», τονίζουν τα στελέχη του κόμματος.

Το δεύτερο σκέλος της επίθεσης που δέχονται στο ΚΙΝΑΛ από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι στρώνει τον δρόμο στη ΝΔ, με τη Φώφη Γεννηματά να ανταπαντά ότι «ο κ. Τσίπρας έχει γίνει ο μεγάλος χορηγός του Κυριάκου Μητσοτάκη αφού έχει ξεπλύνει την περίοδο Καραμανλή».

Στα όσα τους καταλογίζει η κυβέρνηση, στη Χαριλάου Τρικούπη απαντούν με τη στρατηγική που εδώ και πολύ καιρό έχουν χαράξει, για αυτόνομο πολιτικό λόγο και αυτοδύναμη πολιτική παρουσία. Εξ ου και κλιμακώνουν τις πολιτικές πρωτοβουλίες τους, φέρνοντας σε πρώτο πλάνο τις προγραμματικές προτάσεις, προκειμένου να τονώσουν ακόμα περισσότερο το αυτόνομο στίγμα τους. Προς αυτήν την κατεύθυνση μάλιστα στόχευε η εκδήλωση στη Βουλή, στην οποία η Φώφη Γεννηματά παρουσίασε τις προτάσεις που κατέθεσε, ως σχέδιο νόμου, το Κίνημα Αλλαγής για να ξεπεράσει οριστικά η Ελλάδα την κρίση και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης.

Πρόκειται για μια «πρώτη δέσμη μέτρων οικονομικής ανάκαμψης και κοινωνικής δικαιοσύνης» που κινείται σε δύο άξονες. Ο πρώτος δίνει κίνητρα για την οικονομική ανάκαμψη, την παραγωγή νέου πλούτου και τη δημιουργία χιλιάδων ποιοτικών νέων θέσεων εργασίας ενώ ο δεύτερος ενισχύει την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Στο Καρφί», 24/11/2018